Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 123.000 οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 έως 84

Πάνω από 123.000 οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 έως 84

Τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα ανά τον κόσμο δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί γίνονται με προσεκτικά και σταθερά βήματα, εντούτοις ο χαμηλός ρυθμός είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Την ίδια ώρα στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί το 8% του πληθυσμού, στην Ιταλία το 2,12%, στην Ισπανία το 2,07%, στη Γερμανία το 1,67% και στη Γαλλία το 1,02%.

Το 1,18% του ελληνικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, καθώς 123.347 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη χώρα μας, με 121.109 άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας. Επίσης, έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση.

Την Πέμπτη έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, ενώ την Τετάρτη εμβολιάστηκαν 15.290 άνθρωποι που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής.

Πάντως, τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα ανά τον κόσμο δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί γίνονται με προσεκτικά και σταθερά βήματα, εντούτοις ο χαμηλός ρυθμός είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Την ίδια ώρα στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί το 8% του πληθυσμού, στην Ιταλία το 2,12%, στην Ισπανία το 2,07%, στη Γερμανία το 1,67% και στη Γαλλία το 1,02%.

Αύριο 6 το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 έως 84

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, από αύριο θα μπορούν κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 80-84 ετών.

Η σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναμένεται να ανοίξει στις 18:00 της Παρασκευής.

Επιπροσθέτως, ακόμη 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπήκαν την Πέμπτη στη «μάχη» του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οδηγός για το ραντεβού του εμβολιασμού

Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει SMS για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο SMS ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού.

Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα, ενώ δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε σε φαρμακείο της γειτονιάς είτε σε ΚΕΠ.

Αν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ., αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.

Μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού αλλά μετά από έναν μήνα από το αρχικό ραντεβού και στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου».

Οι φάσεις του εμβολιασμού

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της εκστρατείας «Ελευθερία» που αφορά τους υγειονομικούς και τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστών δομών πρόνοιας.

Σε δεύτερο χρόνο θα κλείνουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω και τέλος άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα. Πρόκειται συνολικά για το 15% του πληθυσμού της χώρας (1,5 εκατομμύριο πολίτες), που αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών έπειτα από λοίμωξη Covid-19. Παράλληλα όμως θα εξελίσσεται και ο εμβολιασμός ασθενών με σοβαρές παθήσεις (π.χ. μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν το 85% των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και άνω του 60% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024