Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν : Διάταγμα επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - Χαιρετίζουν ΕΕ και ΟΗΕ

Μπάιντεν : Διάταγμα επανένταξης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – Χαιρετίζουν ΕΕ και ΟΗΕ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η οπισθοδρόμηση… Τραμπ

Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτήν το 2019. Οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου – μικρή – αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του.

«Την πρώτη ημέρα»

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος, υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Αλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Καλωσορίζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ανακοίνωση των Βρυξελλών η οποία συνυπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς (ο τομέας ευθύνης του είναι η επιλεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία») και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για επάνοδο των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Μετά την περυσινή Σύνοδο για τη Φιλοδοξία για το Κλίμα, οι χώρες που παράγουν σχεδόν τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκαν να γίνουν κλιματικώς ουδέτερες», σημείωσε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι «η σημερινή δέσμευση από πλευράς του προέδρου Μπάιντεν αυξάνει το ποσοστό αυτό στα δύο τρίτα».

Ομως, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εξαντλείται ο χρόνος για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη – να μην αυξηθεί πάνω από 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή – όπως προβλέπει η συμφωνία.

«Προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, υποσχόμενος να συνεργαστεί στενά με τον νέο αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, που «χειροτερεύει».

Ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε έτσι την κυβέρνηση Μπάιντεν να θέσει «φιλόδοξους» στόχους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024