Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γονιδιακή θεραπεία χαρίζει υγεία και μακροζωία σε πειραματόζωα

Γονιδιακή θεραπεία χαρίζει υγεία και μακροζωία σε πειραματόζωα

Η απενεργοποίηση ενός και μόνο γονιδίου έδωσε θεαματικά αποτελέσματα

Παράταση της ζωής κατά 25%; Κι όμως γίνεται, τουλάχιστον σε ποντίκια.

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρουν ότι επιβράδυναν τη διαδικασία της γήρανσης και παρέτειναν τη ζωή ποντικών απενεργοποιώντας το γονίδιο kat7, το οποίο βρέθηκε να συνδέεται με την κυτταρική γήρανση.

«Σε διάστημα 6-8 μηνών τα ποντίκια παρουσίαζαν καλύτερη εμφάνιση και αυξημένη μυϊκή δύναμη και, το κυριότερο, η διάρκεια ζωής τους παρατάθηκε κατά 25%» δήλωσε στο Reuters ο Τσου Τσινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα στο Science Translational Medicine, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Science.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το γενετικό εργαλείο CRISPR, ένα είδος μοριακού ψαλιδιού που κόβει το μόριο του DNA, για να απενεργοποιήσουν ένα προς ένα 1.000 γονίδια που ενδεχομένως σχετίζονται με την κυτταρική γήρανση.

Το γονίδιο kat7 ήταν το πλέον υποσχόμενο. Στη δεύτερη φάση των πειραμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν γενετικά τροποποιημένο ιό για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο στο ήπαρ των πειραματοζώων.

«Μελετήσαμε τη λειτουργία του γονιδίου σε διάφορες κατηγορίες κυττάρων, σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα μεσεγχυματικά πρόδρομα κύτταρα, σε ανθρώπινα κύτταρα ήπατος και σε ηπατικά κύτταρα ποντικού. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν μετρήσαμε ανιχνεύσιμα επίπεδα κυτταρικής τοξικότητας. Στα ίδια τα ποντίκια παρενέργειες δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής» ανέφερε ο Τσου.

Η ομάδα του ελπίζει τώρα να επαναλάβει το πείραμα σε πιθήκους, κάτι που θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση αλλά και περισσότερες μελέτες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024