Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H πανδημία αύξησε το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών στο προσδόκιμο επιβίωσης

H πανδημία αύξησε το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών στο προσδόκιμο επιβίωσης

Η διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων στο προσδόκιμο ξεπέρασε τα 5 έτη

Οι 336.000 θάνατοι που προκάλεσε η επιδημία κοροναϊού στις ΗΠΑ μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών, ειδικά μεταξύ των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων.

Λόγω της αύξησης των θανάτων, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε κατά 1,13 έτη στα 77,48 έτη, αναφέρουν στην επιθεώρηση PNAS ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Αυτό αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη μείωση εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, η οποία έφερε το προσδόκιμο στα επίπεδα του 2003.

Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ορισμένων μειονοτήτων. Στην περίπτωση των μαύρων, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 2,1 χρόνια στα 72,78 έτη, ενώ μεταξύ των ισπανόφωνων μειώθηκε κατά 3,05 έτη στα 78,77 χρόνια.

Η μείωση μεταξύ των λευκών ήταν σημαντικά μικρότερη, μόλις 0,68 χρόνια, με το προσδόκιμο να διαμορφώνεται στα 77,84 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων αυξήθηκε κατά 40%, από τα 3,6 σε πάνω από τα 5 έτη, μια ακόμα ένδειξη ότι η πανδημία πλήττει περισσότερο τις μειονότητες.

«Οι δυσανάλογες επιπτώσεις στους μαύρους και ισπανόφωνους Αμερικανούς σχετίζεται με την αυξημένη έκθεσή τους στον εργασιακό χώρο ή μέσω επαφών με μέλη των οικογενειών τους, εκτός από τη μειωμένη υγειονομική τους κάλυψη» σχολιάζει η Τερέσα Άντρασφεϊ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, μέλος της ομάδας.

Οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί, οι οποίοι γενικά ζουν περισσότερο από τους λευκούς, βλέπουν το πλεονέκτημά τους να συρρικνώνεται από τα 3 έτη σε λιγότερο από 1, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Η τεράστια μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους ισπανόφωνους είναι σοκαριστική, δεδομένου ότι οι ισπανόφωνοι παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα χρόνιων παθήσεων που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου στην Covid-19, συγκριτικά με τους λευκούς και τους μαύρους» λέει η Νορίν Γκόλντμαν του Πρίνστον.

Αυτό αναδεικνύει την κοινωνική και οικονομική υστέρηση αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, επισημαίνει.

Η τελευταία πανδημία που προκάλεσε μείωση του προσδόκιμου ζωής ήταν η ισπανική γρίπη του 2018, η οποία εκτιμάται ότι μείωση τη μέση διάρκεια ζωής κατά 7-12 χρόνια, λένε οι ερευνητές.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024