Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μακάκοι της Ινδονησίας ξέρουν πώς να εκβιάζουν τους τουρίστες

Οι μακάκοι της Ινδονησίας ξέρουν πώς να εκβιάζουν τους τουρίστες

Τα πονηρά ζώα φροντίζουν να κλέβουν τα πιο ακριβά αντικείμενα

Στον ινδουιστικό ναό του Ουλουβάτου στο Μπαλί, κουμάντο κάνουν οι πίθηκοι.

Οι μακάκοι που ζουν ελεύθεροι έξω από τον ναό έχουν γίνει διαβόητοι για την τακτική τους να κλέβουν αντικείμενα από τους τουρίστες και να απαιτούν ανταλλάγματα σε τροφή για να τα επιστρέψουν.

Μάλιστα οι μακάκοι έχουν μάθει να ξεχωρίζουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα προκειμένου να μεγιστοποιούν τα λύτρα, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στο Philosophical Transactions of the Royal Society.

Τα κινητά τηλέφωνα, τα πορτοφόλια και τα ακριβά γυαλιά όρασης είναι τα αντικείμενα που βάζουν στο μάτι τα πονηρά ζώα. «Οι μαϊμούδες έχουν γίνει εξπέρ στην αρπαγή τους από αφηρημένους τουρίστες που δεν ακούν τις συστάσεις του προσωπικού του ναού να κρατούν τα υπάρχοντά τους τους σε σφραγισμένες τσάντες δεμένες στην πλάτη και τον λαιμό» λέει στον Guardian ο Ζαν-Μπατίστ Λέκα, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέθμπριτζ στον Καναδά.

Η ομάδα του Λέκα πέρασε 273 ημέρες βιντεοσκοπώντας τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους μακάκους και τους τουρίστες. Όσο μεγαλύτερη αξία έχουν τα κλοπιμαία, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των πιθήκων για φαγητό ή άλλα ανταλλάγματα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα παζάρια ανάμεσα στους τουρίστες, τους μακάκους και το προσωπικό του ναού συχνά διαρκούν αρκετά λεπτά. Στη χειρότερη περίπτωση τα κλοπιμαία επιστράφησαν 25 λεπτά μετά την αρπαγή τους, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 17 λεπτά. Στις περιπτώσεις αντικειμένων μικρότερης αξίας, οι μακάκοι ήταν πιθανότερα να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν τα κλοπιμαία για λιγότερη τροφή.

Παρόμοιες πονηρές συμπεριφορές είχαν αναγνωριστεί και σε προηγούμενες μελέτες, ωστόσο η νέα έρευνα διαφέρει επειδή εξετάζει ελεύθερα ζώα σε πραγματικές συνθήκες εκτός εργαστηρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κλοπές είναι μια τακτική που μαθαίνουν οι νεαροί μακάκοι πριν από την ενηλικίωσή τους. «Οι συμπεριφορές αυτές είναι προϊόν κοινωνικής μάθησης και διατηρούνται από γενιά σε γενιά στον συγκεκριμένο πληθυσμό εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια» επισημαίνει ο Λέκα.

Στο ναό του Ολουβάτου, το προσωπικό είναι πάντα πρόθυμο να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε τουρίστες και πιθήκους. Σε άλλες περιοχές, η αντιμετώπιση των επιθέσεων έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι μακάκοι είναι γνωστοί ταραχοποιοί: κλέβουν τις σοδειές, κλέβουν τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές και οργανώνουν επιδρομές σε σπίτια και καταστήματα.

Η πανδημία δημιουργεί τώρα ανησυχίες ότι σε πολλές περιοχές οι μακάκοι απειλούνται από την πείνα λόγω της έλλειψης τουριστών που κανονικά τους ταΐζουν. Στο Λοπμπούρι της Ταϊλάνδης, επισημαίνει ο Guardian, οι αρχές άρχισαν να στειρώνουν τους μακάκους, καθώς έχουν γίνει επιθετικοί λόγω της πείνας.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024