Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
WhatsApp: Τι προκάλεσε το κύμα φυγής προς Telegram και Signal

WhatsApp: Τι προκάλεσε το κύμα φυγής προς Telegram και Signal

Οι χρήστες παρανόησαν τις αλλαγές στους όρους χρήσης, λέει η υπηρεσία

Εκατομμύρια χρήστες εγκαταλείπουν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp για χάρη των ανταγωνιστικών Telegram και Signal μετά την αλλαγή των όρων χρήσης που δημιούργησε ανησυχία για παραβίαση της ιδιωτικότητας. Το WhatsApp προσπαθεί τώρα να ανακόψει τη φυγή με νέες διευκρινίσεις.

Στις 4 Ιανουαρίου, το WhatsApp ενημέρωσε τους 2 δισεκατομμύρια χρήστες του ότι σκοπεύει να μοιραστεί δεδομένα χρήσης με την Facebook, παραβιάζοντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει όταν εξαγοράστηκε από το κοινωνικό δίκτυο το 2014.

Η ανταλλαγή δεδομένων δεν αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, όμως το μήνυμα εστάλη σε όλους.

Πολλοί χρήστες ανησύχησαν ότι το WhatsApp θα διαβιβάζει στη Facebook ευαίσθητα δεδομένα όπως το περιεχόμενο των μηνυμάτων και η λίστα επαφών.

Αυτό δεν ισχύει, ξεκαθάρισε το WhatsApp σε έκτακτη ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά σε «φήμες που κυκλοφορούν».

Η αλλαγή των όρων χρήσης, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου, «δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την ιδιωτικότητα των μηνυμάτων σας προς φίλους και μέλη της οικογένειάς σας» αναφέρει.

Η πολιτική του WhatsApp, επισημαίνουν οι Financial Times, επιτρέπουν από το 2016 τη διαβίβαση ορισμένων δεδομένων στo Facebook. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι το WhatsApp θα μοιράζεται με τη μητρική εταιρεία του ορισμένα δεδομένα πληρωμών και συναλλαγών για διαφημιστικούς λόγους. Επιπλέον, οι κάτοχοι εμπορικών προφίλ αποκτούν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τις συνομιλίες τους με πελάτες σε διακομιστές της Facebook, και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για τη διαφήμιση των προϊόντων τους στο Facebook.

Μένει να φανεί αν οι διευκρινίσεις της εταιρείας θα ανακόψουν τη μαζική έξοδο χρηστών για χάρη του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Sensor Tower, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal κατεβάστηκε 8,8 εκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο την εβδομάδα μετά την αρχική ανακοίνωση του WhatsApp, συγκριτικά με μόλις 246.000 φορές την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Ένας από τους ιδρυτές του Signal είναι ο Μπράιαν Άκτον, συνιδρυτής του WhatsApp ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία λόγω διαφωνιών για θέματα ιδιωτικότητας και ανεξαρτησίας από τη Facebook.

Ώθηση στο Signal έδωσε και o Έλον Μασκ, o oποίος έγραψε «Χρησιμοποιείστε το Signal» στο Twitter στις 7 Ιανουαρίου.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο μεταξύ στη βάση χρηστών του Telegram, το οποίο κατεβάστηκε 11,9 εκατομμύρια φορές την εβδομάδα μετά την αρχική ανακοίνωση του WhatsApp, έναντι 6,5 εκατομμυρίων την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Στο ίδιο διάστημα το WhatsApp κατεβάστηκε 9,7 εκατομμύρια φορές, έναντι 11,3 εκατομμυρίων την εβδομάδα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024