Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία : Εφιαλτικά –και ξεκαρδιστικά- κέρινα ομοιώματα κατακτούν το internet

Βραζιλία : Εφιαλτικά –και ξεκαρδιστικά- κέρινα ομοιώματα κατακτούν το internet

Οι φιγούρες του Αρλίντο Αρμακόλο έγιναν viral, όταν χρήστες του διαδικτύου έφεραν στο φως ένα βίντεο από την παρουσίασή τους σε μια βραζιλιάνικη εκκλησία

Το πρώτο πρόσωπο για το οποίο κατασκεύασε κέρινο ομοίωμα ο Αρλίντο Αρμακόλο ήταν η Μητέρα Τερέζα. Ακολούθησαν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και μια σειρά από παγκόσμιες διασημότητες, τις οποίες θαύμαζε ο πρώην επιχειρηματίας και νυν καλλιτέχνης.

«Ίσως φαίνεται απλό, αλλά για να πετύχεις τέτοιο πλούτο λεπτομερειών απαιτείται σκληρή δουλειά», υποστήριζε ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής που επισκέφθηκε το εργαστήριο του Αρμακόλο στη νότια Βραζιλία το 2015. «Ο καλλιτέχνης ήθελε να αποτυπώσει όχι μόνο τον χαρακτήρα, αλλά και την ψυχή του κάθε προσώπου».

Νέλσον Μαντέλα

Το κατά πόσον τα κατάφερε, βέβαια, έχει γίνει αντικείμενο παγκόσμιου debate, από τη στιγμή που οι δημιουργίες του έγιναν viral στα κοινωνικά δίκτυα, και έγιναν περίγελος της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας.

Οι προσωπικότητες που απέδωσε στο κερί ο Αρμακόλο συμπεριλαμβάνουν έναν παραμορφωμένο Νέλσον Μαντέλα, με μικροσκοπικό κεφάλι και… ντεκαπαρισμένα μαλλιά, μια πριγκίπισσα Νταϊάνα που χαρίζει στους θεατές το πιο τρομακτικό της χαμόγελο, και μια Μέριλιν Μονρό, με λαιμό στο μέγεθος ενός κορμού δέντρου και ένα πρόσωπο που μοιάζει μάλλον να έχει λιώσει παρά να έχει σκαλιστεί στο κερί. Δίπλα τους, οι μαύρες τούφες μαλλιών ξεφυτρώνουν από… αναπάντεχα σημεία στο κεφάλι του Έλβις.

Μέριλιν Μονρό

«Βραζιλιάνικο θρίλερ», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης.

Η έκθεση σύντομα έγινε viral προκαλώντας εκατομμύρια αντιδράσεις που παρομοίαζαν το έργο του Αρμακόλο με ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες συντήρησης έργων τέχνης στην Ισπανία, που είχαν πλημμυρίσει το internet λίγα χρόνια νωρίτερα.

«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η κριτική», δήλωσε από την πλευρά του στον Guardian ο 77χρονος Αρμακόλο, ο οποίος έκτοτε έχει δεχθεί αμέτρητες προσκλήσεις για συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις, τις οποίες σκοπεύει να αρνηθεί.


«Αν ήθελα να βγάλω λεφτά ίσως να με ένοιαζε αν οι άνθρωποι εκτιμούν αυτό που κάνω ή όχι. Όμως κάνω τα πράγματα που κάνω επειδή τα απολαμβάνω. Το έκανα για την πόλη μου. Αν αρέσουν στους ανθρώπους, ας έρθουν να τα δουν. Αν όχι, ας μην το κάνουν. Γιατί να με νοιάζει;»

Τα γλυπτά του Αρμακόλο, που αποτελούνται από περίπου 5 κιλά κεριού και από μάτια που… εισάγει από την Αγγλία, πλέον στεγάζονται σε ένα μουσείο με το όνομα του πατέρα του Αρμακόλο.

Όπως και πολλοί άλλοι στη χώρα του, ο Αρμακόλο υποστηρίζει τον ακροδεξιό πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρου και έχει σκεφτεί να δημιουργήσει ένα ομοίωμα και για εκείνον. «Όμως μετά σκέφτηκα: Ας περιμένω λίγο για να δω πώς θα συμπεριφερθεί. Προς το παρόν τον στηρίζω και νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο. Αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε αν αυτό θα παραμείνει σταθερό».

Ανεξάρτητα από την πολιτική, πάντως, ο Αρμακόλο ελπίζει ότι «όλος αυτός ο χαμός» θα προσελκύσει τουρίστες από άλλες πόλεις και από το εξωτερικό. Ένα αντίστοιχο μουσείο στο Νόρφολκ που πλέον θεωρείται καλτ, καθώς περιέχει «τα χειρότερα κέρινα ομοιώματα στον κόσμο» έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Ο Αρμακόλο στεναχωριέται μόνο για την έφηβη εγγονή του, που πληγώθηκε από την γελοιοποίηση των γλυπτών του παππού της. «Είναι πολύ ευαίσθητη. Έκλαψε κιόλας», παραδέχεται ο καλλιτέχνης, «όμως τώρα κι εκείνη γελάει με όλο αυτό».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024