Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυστηριώδης καρτποστάλ συνδέεται με τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Μυστηριώδης καρτποστάλ συνδέεται με τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Η κάρτα δείχνει ένα καρτούν με τις φράσεις «Κοίτα, οι Ρώσοι» και «Ο Πούτιν το έκανε»

Στο μικροσκόπιο του FBI βρίσκεται μια μυστηριώδη καρτποστάλ που δείχνει να συνδέεται με την κυβερνοεπίθεση εναντίον κυβερνητικών στόχων και εταιρειών στις ΗΠΑ.

Η κάρτα εστάλη στο σπίτι του Κέβιν Μάντια, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κυβερνοασφάλειας FireEye, η οποία αποκάλυψε την επίθεση και κατονόμασε ως κύριους υπόπτους χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης.

Η κάρτα δείχνει ένα καρτούν με τις φράσεις «Κοίτα, οι Ρώσοι» και «Ο Πούτιν το έκανε», είπαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Παραλήπτης της κάρτας ήταν ο Κέβιν Μάντια, διευθύνων σύμβουλος της FireEye

Το περίεργο μήνυμα δεν βοήθησε την FireEye να αντιληφθεί την εισβολή και έφτασε όταν η εταιρεία βρισκόταν στα αρχικά στάδια διερεύνησης της κυβερνοεπίθεσης. Πηγές του Reuters διατύπωσαν υποψίες ότι ο αποστολέας ήθελε να «τρολάρει την εταιρεία» ή να εκφοβίσει τον επικεφαλής της.

Μια παρόμοια κάρτα είχε σταλεί το 2019 στον Τοντ Χέλμους, ερευνητή για θέματα παραπληροφόρησης και ψηφιακής προπαγάνδας στη Rand Corporation, σύμφωνα με εικόνα της κάρτας που είχε αναρτήσει ο ίδιος στο Twitter. Ο Χέλμους ανέφερε ότι έλαβε την κάρτα μετά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο σχετικά με τις ρωσικές τακτικές παραπληροφόρησης.

Η επιχείρηση κυβερνοκατασκοπίας, γνωστή πλέον με το όνομα Solorigate, έγινε αντιληπτή όταν κάποιος προσπάθησε ανεπιτυχώς να συνδεθεί στο δίκτυο της FireEye. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Microsoft στη διερεύνηση της επίθεσης και διαπίστωσε ότι οι χάκερ είχαν εισάγει κακόβουλο κώδικα σε μια ενημέρωση του λογισμικού διαχείρισης δικτύων που προσφέρει η αμερικανική SolarWinds, πελάτες της οποίας είναι δεκάδες ομοσπονδιακοί φορείς και αμερικανικές εταιρείες. Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου, μεταξύ άλλων φορέων.

Πηγή που επικαλείται το Reuters σχολίασε ότι η αποστολή καρτποστάλ «δεν είναι το τυπικό παιχνίδι της SRV», ακρωνύμιο ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που φέρεται να στρατολογεί χάκερ.

Πρώην αξιωματούχος αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως η κάρτα του θύμισε μια αμερικανική κυβερνοεπιχείρηση, η οποία έχει πλέον δημοσιοποιηθεί, στην οποία Αμερικανοί πράκτορες έστελναν προσωπικά μηνύματα σε Ρώσους χάκερ πριν από τις εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο το 2018.

«Το μήνυμα που έστελαν τότε οι ΗΠΑ ήταν ‘Πρόσεχε, σε βλέπουμε’» είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024