Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτσι θα είναι η τεχνολογία που θα εισβάλει στις ζωές μας το 2021

Έτσι θα είναι η τεχνολογία που θα εισβάλει στις ζωές μας το 2021

Το Internet εννοείται πως θα πρωτοστατεί στη νέα τεχνολογική επέλαση

Φέτος, οι τεχνολογίες για τις οποίες πιθανότατα θα ακούσουμε περισσότερο δεν θα είναι φανταχτερές συσκευές όπως smartphone ή τηλεοράσεις μεγάλης οθόνης. Πριν ο κοροναϊός αλλάξει για τα καλά τις ζωές μας, στις λίστες τεχνολογίας που παρακολουθούσαμε κάθε χρόνο κυριαρχούσαν συχνά high teck gadgets,  όπως έξυπνα ηχεία και καμπύλες τηλεοράσεις.

Αλλά η πανδημία μάς ώθησε να υιοθετήσουμε χρήσιμη τεχνολογία που συχνά παραβλέφθηκε έναντι της εμφάνισης. Για αρκετά χρόνια, η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία μας φαινόταν περισσότερο… φουτουριστική παρά πράγματι χρήσιμη. Αλλά τώρα που δεν μπορούμε εύκολα να πάμε σε ένα φυσικό κατάστημα για να δοκιμάσουμε πράγματα, το να τρβήξουμε μια selfie για να δούμε την ψηφιακή απόδοση μακιγιάζ στο πρόσωπό μας σίγουρα φαίνεται καλή ιδέα.

Πολλές χρήσεις της τεχνολογίας παρέμεναν υποτιμημένες, αλλά η πανδημία τις ανέδειξε σε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και έτσι τις επανεκτιμήσαμε.

1.Τεχνολογία που αντικαθιστά τα φυσικά καταστήματα

Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει καθώς ψωνίζετε στο διαδίκτυο, αλλά η εμπειρία αλλάζει. Η γραμμή αναζήτησης που σας επιτρέπει να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι ταχύτερη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνομιλία με ένα bot μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική!
Έχουμε πειραματιστεί με chatbots για χρόνια.

Το Facebook έχει προσφέρει εργαλεία στους εμπόρους για να δημιουργήσουν bots που αλληλεπιδρούν με τους πελάτες. Οι έμποροι λιανικής όπως το Amazon έχουν χρησιμοποιήσει chatbots για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των πελατών και όταν τα bots δεν μπορούν να βοηθήσουν, ένα άτομο μπορεί να πάει για να αναλάβει σε προσωπικό επίπεδο.

Τώρα που η επίσκεψη σε ένα φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ανέφικτη στην πανδημία, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτές οι τεχνολογίες συνομιλίας θα κερδίσουν κι άλλη δυναμική, δήλωσε η Julie Ask, αναλύτρια τεχνολογίας της Forrester Research.

«Πρόσφατα, αγόρασα ένα ζευγάρι παπούτσια στο Beckett Simonon, μια διαδικτυακή μάρκα μόδας και ρώτησα έναν υπάλληλο μέσω ενός κουτιού συνομιλίας σχετικά με το σωστό μέγεθος παπουτσιών για τα πόδια μου», είπε επίσης η αναλύτρια.

Το brand Jins Eyewear  πωλεί γυαλιά με συνταγή και σας επιτρέπει να τραβήξετε μια φωτογραφία του προσώπου σας για να δοκιμάσετε ουσιαστικά γυαλιά πριν αποφασίσετε αν θα τα αγοράσετε. Η Snap, η μητρική εταιρεία της Snapchat, συνεργάστηκε με πολυτελείς μάρκες όπως οι Gucci και Dior για να προσφέρουν εικονικές δοκιμές, επίσης.

Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι έτοιμη να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής φέτος, επειδή η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται. Τα νέα έξυπνα smartphone Apple και Android περιλαμβάνουν αισθητήρες για την ανίχνευση βάθους, γεγονός που διευκολύνει τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας να τοποθετούν αντικείμενα, όπως εικονικά έπιπλα σε φυσικούς χώρους.

2. Το Wi-Fi γίνεται πιο έξυπνο

Ένα πρόβλημα οικιακής τεχνολογίας που υπογράμμισε η πανδημία ήταν οι αργές, αναξιόπιστες συνδέσεις μας στο Διαδίκτυο. Πέρυσι, καθώς οι άνθρωποι κυνηγούσαν για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κοραναϊού, οι μέσες ταχύτητες διαδικτύου σε όλο τον κόσμο επιβραδύνθηκαν, εν μέρει επειδή οι πάροχοι ευρυζωνικών δικτύων συντρίφθηκαν από την πολλή κίνηση.

Ευτυχώς, η τεχνολογία Wi-Fi συνεχίζει να βελτιώνεται. Φέτος, θα δούμε ένα κύμα νέων δρομολογητών διαδικτύου που περιλαμβάνουν Wi-Fi 6, ένα νέο πρότυπο δικτύωσης. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις ασύρματου δικτύου, το Wi-Fi 6 δεν θα επικεντρωθεί στην ταχύτητα αλλά στην αποδοτικότητα, μοιράζοντας το εύρος ζώνης σε μεγάλο αριθμό συσκευών.

Ας υποθέσουμε ότι η οικογένειά σας διαθέτει smartphone, πολλούς υπολογιστές και κονσόλα παιχνιδιών. Εάν όλα αυτά χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση μεγάλου όγκου δεδομένων – για ροή βίντεο, για παράδειγμα – το Wi-Fi 6 κάνει καλύτερη δουλειά στην παροχή εύρους ζώνης σε όλες τις συσκευές ταυτόχρονα, σε αντίθεση με το να αφήνει μια συσκευή να αργεί περισσότερο από τις άλλες.

Η αποδοτικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί περισσότερα από τα προϊόντα μας συνδέονται στο Διαδίκτυο, από ρολόγια έως τηλεοράσεις έως ζυγαριά μπάνιου έως θερμοστάτες. Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο συσκευών ανά άτομο αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου τέσσερις έως το 2023, από δύο το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Cisco.

3. Τεχνολογία που μας επιτρέπει να οργανώσουμε (κι άλλο;) την ζωή μας

Πέρσι, οι πληρωμές μέσω κινητού έδωσαν και πήραν. Για λόγους ασφαλείας,άρχισαν όλοι να κάνουν και να δέχονται πληρωμές μέσω κινητού.
Η περίφημη Ultra-Wide Band, μια σχετικά νέα τεχνολογία ραδιοφώνου, μπορεί επίσης να βρει τη στιγμή της φέτος. Η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την ανίχνευση αντικειμένων με ακρίβεια, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από το ντεμπούτο της σε smartphone πριν από δύο χρόνια. Αλλά η ανάγκη για εμπειρίες χωρίς επαφή θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, δήλωσε η κα Μιλανέσι της Creative Strategies.
Λοιπόν, πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ultra-Wide Band; Ας υποθέσουμε ότι διαθέτετε smartphone και ένα καφενείο διαθέτει tablet και και τα δύο είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία ραδιοφώνου. Εάν στέκεστε μπροστά από το tablet, μπορεί το (παν)έξυπνο τηλέφωνό σας να αποδεχτεί μια πληρωμή από εσάς (και όχι το άτομο που βρίσκεται πίσω σας). Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στους υπαλλήλους να εισέρχονται σε κτίρια και να εκκινούν αυτοκίνητα χωρίς φυσικά κλειδιά!

4. Τεχνολογία που εικονικοποιεί την εργασία και την αυτο-φροντίδα

Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι οι εικονικοποιημένες εμπειρίες, όπως οι βιντεοσκέψεις και η Zoom yoga, είναι βιώσιμα υποκατάστατα της ανθρώπινης επικοινωνίας. Το 2021, αναμένουμε να βγουν στην αγορά ακόμα περισσότερα προϊόντα που ψηφιοποιούν και οργανώνουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και παραμένουμε υγιείς.

Ένα παράδειγμα: Ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες πειραματίζονται με την αναδημιουργία της αίθουσας συνεδριάσεων γραφείου με εικονική πραγματικότητα.
Το AltspaceVR της Microsoft, για παράδειγμα, επιτρέπει σε εσάς και τους συναδέλφους σας να φοράτε ακουστικά για να πραγματοποιείτε συναντήσεις σε μορφή ολογράμματος.

Ο Oculus του Facebook, το τμήμα εικονικής πραγματικότητας του κοινωνικού δικτύου, δήλωσε ότι επιταχύνει το σχέδιό του να φέρει την εικονική πραγματικότητα στα γραφεία. Σκοπεύει να συνδυάσει ένα τελευταίας τεχνολογίας ακουστικό , το Oculus Quest 2, με λογισμικό έτοιμο για επιχειρήσεις που βοηθά τις εταιρείες να εκπαιδεύουν υπαλλήλους και να συνεργάζονται, για περίπου 800 $.

Με τα γυμναστήρια κλειστά, στρέφουμε επίσης την προσοχή μας όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για να παρακολουθούμε την υγεία μας. Πέρσι, η Amazon παρουσίασε το πρώτο της φορητό μηχάνημα για παρακολούθηση φυσικής κατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει λογισμικό που σαρώνει το σωματικό σας λίπος. Η Apple παρουσίασε πρόσφατα το Fitness +, ένα αντίγραφο της Peloton, την υπηρεσία βίντεο που παρέχει οδηγίες για ασκήσεις στο σπίτι. Η κα Ask είπε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και σε άλλες πτυχές της υγείας, όπως η αυτοεξυπηρέτηση και η ψυχική υγεία, με εφαρμογές βίντεο που προσφέρουν καθοδηγημένο διαλογισμό ή θεραπεία.

Όπως συμβαίνει πάντα, ορισμένες από αυτές τις τάσεις θα διατηρηθούν μαζί μας, ενώ άλλες μπορεί να ξεθωριάσουν. Όλες αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να επιβιώσουν από το τεστ του να παραμείνουν χρήσιμες, ακόμα και αφού η ζωή επιστρέψει κάπως στο «φυσιολογικό».

Με πληροφορίες από τους New York Times

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024