Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο μπορεί να βοηθήσει ένας σύμβουλος την γεμάτη προβλήματα σχέση σας;

Πόσο μπορεί να βοηθήσει ένας σύμβουλος την γεμάτη προβλήματα σχέση σας;

Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες έχουν ανοίξει τα μυαλά τους και εμπιστεύονται τους γάμους τους στα χέρια των ειδικών. Πόσο βοηθητικοί μπορεί να είναι όμως οι τελευταίοι;

Η συμβουλευτική γάμου είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα: κάποια ζευγάρια ισχυρίζονται ότι βοηθιούνται (ή βοηθήθηκαν) και κάποια άλλα το αντίθετο. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες συντελούν στην επιτυχία-ή στην αποτυχία-της συμβουλευτικής γάμου στο ζευγάρι και κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες, θα σας βοηθήσει να καθορίσετε εάν ψάχνετε πραγματικά λύση ή όχι.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συμβουλευτική γάμου βοηθάει 7 στα 10 ζευγάρια να βρούν την ικανοποίηση στο γάμο τους. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη, καταδεικνύει ότι η συμβουλευτική γάμου δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες μέθοδοι. Παρά τα αντίθετα συμπεράσματα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συμβουλευτική είναι η σχέση μεταξύ τριών ατόμων (του ζευγαριού και του συμβούλου γάμου) και δεν είναι ευθύνη του ψυχοθεραπευτή να «διορθώσει» το γάμο. Ο σύμβουλος γάμου είναι αυτό που λέει και η λέξη «σύμβουλος», όχι επιδιορθωτής.

Φαίνεται πως αυτό δεν το κατανοούν όλοι όσοι χτυπούν την πόρτα ενός συμβούλου σχέσεων και ίσως να ματαιώνονται κάποιες προσδοκίες τους.

Πότε ένα ζευγάρι δεν μπορεί να βοηθηθεί από έναν σύμβουλο;

Όταν τα προβλήματα στο γάμο τους είναι μακροχρόνια και η συμβουλευτική δεν βρίσκει έδαφος να αποδώσει, γιατί έχει χαθεί και η δυνατότητα/επιθυμία συνεννόησης.

Όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο, έχουν ήδη αποφασίσει μέσα τους να λήξουν το γάμο και απλά πηγαίνουν στο σύμβουλο γάμου για να γίνει πιο εύκολο το να το ανακοινώσουν ο ένας στον άλλον.

Όταν η εξάρτηση ή οι ψυχικές ασθένειες του ενός ή και των δύο, δεν έχουν θεραπευτεί πριν τη συμβουλευτική ζεύγους.

Όταν η λεκτική ή σωματική κακοποίηση κάνει τον έναν από τους δύο συντρόφους να φοβάται για την ασφάλειά του επομένως «αναγκάζεται» να δεχθεί να συμμετάσχει στη συμβουλευτική χωρίς να το θέλει.

Όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι απρόθυμοι να κάνουν τις γραπτές και όχι μόνο εργασίες που απαιτούνται στα πλαίσια της συμβουλευτικής.

Όταν ο θεραπευτής δεν είναι πιστοποιημένος ή ειδικευμένος στη θεραπευτική ζεύγους ή όταν ο θεραπευτής είναι πιστοποιημένος/ειδικευμένος αλλά δεν έχει καλή χημεία με το ζευγάρι. (ναι, συμβαίνει κι αυτό!)

Στην διάρκεια της καραντίνας, πολλά ζευγάρια βρήκαν την ευκαιρία για online συνεδρίες και βελτίωση της σχέσης τους

Πώς μπορεί λοιπόν η συμβουλευτική  να βοηθήσει ένα ζευγάρι;

Το ζευγάρι μπορεί να αρχίσει να εξερευνά τα προβλήματά του από μια νέα οπτική, αλλά και να μάθει νέους τρόπους να αναγνωρίζει και να επιλύει τις διαφωνίες του ως αποτέλεσμα των «εργαλείων» που του έχει δώσει ο θεραπευτής.
Οι σύντροφοι μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και να ανακτήσουν την ικανότητά τους να είναι τρωτοί και αξιόπιστοι ο ένας απέναντι στον άλλον.

Το ζευγάρι μπορεί να επεξεργαστεί τα προβλήματά του, σε ένα ουδέτερο έδαφος προκειμένου να βάλει τα προβλήματά του στην άκρη και να προχωρήσει.

Το ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει να ξαναφτιάξει το γάμο του και να ανανεώσει ο ένας τη δέσμευσή του απέναντι στον άλλον ή να ξεκαθαρίσει γιατί θέλει να μείνει σε διάσταση ή να λήξει οριστικά το γάμο.

Προκειμένου η συμβουλευτική γάμου να έχει αποτέλεσμα, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τα προβλήματά τους, να αποδεχθούν ο ένας τα λάθη του άλλου και να κινητοποιηθούν ώστε να διορθώσουν τη σχέση τους. Είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες: είναι οι σύντροφοι που κρατούν στα χέρια τους την δυνατότητα βελτίωσης της σχέσης.

Ο σύμβουλος φωτίζει τον δρόμο που έχουν να διανύσουν, αν το θέλουν…

Με πληροφορίες από την HuffingtonPost

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024