Αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται στον πανδημικό κοροναϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά την λοίμωξη, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στο Science.

Αν και οι ερευνητές αποφεύγουν να κάνουν λόγο για επαρκή ανοσία, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «η ισχυρή ανοσία εναντίον της επαναλοίμωξης είναι πιθανή για τους περισσότερους ανθρώπους».

Ερευνητές διαφόρων αμερικανικών ιδρυμάτων, με επικεφαλής την Τζένιφερ Νταν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, εξέτασαν 188 άτομα ηλικίας 19 έως 81 ετών που είχαν αναρρώσει από ήπια, μέτρια ή σοβαρή πνευμονία Covid-19.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τους εθελοντές μόνο για την παρουσία αντισωμάτων (τη λεγόμενη χυμική ανοσία), η νέα μελέτη παρακολούθησε τόσο τα επίπεδα αντισωμάτων όσο και των B και Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (που ευθύνονται για τη λεγόμενη κυτταρική ανοσία). Τα Β κύτταρα παράγουν αντισώματα, ενώ τα Τ λεμφοκύτταρα σκοτώνουν τα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό.

Οι περισσότεροι εθελοντές έδωσαν δείγμα αίματος μία φορά, έξι ημέρες έως οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ 51 εθελοντές έδιναν αίμα τακτικά για διάστημα αρκετών μηνών.

Η ανάλυση έδειξε ότι το επίπεδο των αντισωμάτων παρουσίαζε μικρή μόνο μείωση στους οκτώ μήνες που διήρκεσε το πείραμα. Μικρή μόνο μείωση καταγράφηκε και στα επίπεδα των Τ κυττάρων, ενώ τα επίπεδα των Β κυττάρων έμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι «σαφή συμπεράσματα για την προστατευτική ανοσία δεν μπορούν να εξαχθούν βάσει των ευρημάτων επειδή οι μηχανισμοί της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 ή της Covid-19 δεν έχουν προσδιοριστεί στον άνθρωπο».

Θεωρούν πάντως ότι τα επίπεδα αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων που καταγράφηκαν είναι «λογικό» να προσφέρουν επαρκή προστασία από την επαναλοίμωξη.

Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται τώρα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο