Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταματέλλος : Δυνατή η επανδρωμένη αποστολή στον Αρη στη διάρκεια της ζωής μας

Σταματέλλος : Δυνατή η επανδρωμένη αποστολή στον Αρη στη διάρκεια της ζωής μας

«Εχουμε την τεχνογνωσία για να πάμε στον Αρη, αλλά πρέπει να αναπτύξουμε και την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όταν θα είμαστε εκεί» λέει ο δρ Δημήτρης Σταματέλλος, αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το γεγονός ότι υπάρχει συναγωνισμός στην εξερεύνηση του διαστήματος μας δίνει ελπίδα ότι επανδρωμένη αποστολή στον Αρη είναι δυνατό να γίνει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με τον δρα Δημήτρη Σταματέλλο, αναπληρωτή καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαστημική κούρσα

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταματέλλος μίλησε για τη διαστημική κούρσα, τις ετοιμασίες για επιστροφή στη Σελήνη με την πρώτη γυναίκα να πατά το πόδι της στο φεγγάρι, τα οφέλη από την εξερεύνηση του διαστήματος, και το ταξίδι στον πλανήτη Αρη, που όταν συμβεί, ο άνθρωπος θα καταστεί πολύ-πλανητικό είδος.

Τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, στις 21 Ιουλίου 1969, ήταν κομβική στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές αστροναυτών, αστρονόμων, διαστημικών φυσικών και μηχανικών πυραύλων.

«Ουσιαστικά υπήρξε ο καταλύτης της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιακών, μετεωρολογικών και δορυφόρων πλοήγησης που είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, αν και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε» είπε ο κ. Σταματέλλος.


Ο άνθρωπος στη Σελήνη (Reuters)

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα ήταν και το επιστέγασμα του 11ετούς προγράμματος «Απόλλων» (Apollo) της NASA και ότι κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος 12 άνθρωποι περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης με τον τελευταίο στις 14 Δεκεμβρίου 1972. Από τότε, κανείς άνθρωπος δεν έχει βρεθεί παραπέρα χαμηλής τροχιάς γύρω από τη Γη.

«Απίστευτα άλματα»

«Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα άλματα μπροστά» τόνισε, προσθέτοντας ότι το πόσο μπροστά μπορούμε να το καταλάβουμε αν αναλογιστούμε ότι η υπολογιστική δύναμη του κινητού τηλεφώνου σήμερα είναι 100.000 φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη του υπολογιστή που πήγε τον άνθρωπο στη Σελήνη.

«Πλέον έχουμε και τη γνώση αλλά και την τεχνολογία ώστε μια τέτοια αποστολή να μην είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο, όπως ασφαλώς ήταν πριν 6 δεκαετίες. Ομως γιατί το ενδιαφέρον μας για τη Σελήνη ατόνησε; Ισως, απλώς, λόγω της έλλειψης συναγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων της εποχής, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, που επιταχύνθηκε με την κατάρρευση της τελευταίας, αλλά και της μη ύπαρξης κάποιου άμεσου οικονομικού οφέλους από τις επανδρωμένες αποστολές» είπε.

Ο κ. Σταματέλλος ανέφερε ότι τελευταία το θέμα της εξερεύνησης της Σελήνης αναθερμαίνεται και πριν δύο μήνες το τηλεσκόπιο SOFIA, τηλεσκόπιο διαμέτρου 2.7 μέτρων τοποθετημένο σε ειδικά διαμορφωμένο Boeing 747 που εκτελεί πτήσεις σε μεγάλο ύψος, ανακάλυψε νερό στις σκιές κρατήρων στο φωτεινό μέρος της Σελήνης.

«Οι ποσότητες νερού είναι εξαιρετικά χαμηλές, 100 φορές λιγότερο νερό απ’ ότι στη Σαχάρα, όπως ανέφερε η NASA, αλλά αυτή η ανακάλυψη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεγαλύτερα αποθέματα νερού» εξήγησε.

Η νέα ανερχόμενη δύναμη

Πρόσθεσε πως η νέα ανερχόμενη δύναμη, η Κίνα, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σελήνη αφού, πριν ένα χρόνο, αποστολή της προσεληνώθηκε για πρώτη φορά στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, και πριν μερικές εβδομάδες άλλη κινέζικη αποστολή επέστρεψε στη Γη φέρνοντας πέτρες από την επιφάνεια της Σελήνης για μελέτες, για πρώτη φορά μετά από 4 δεκαετίες.


Προσομείωση ταξιδιού στον Αρη (Reuters)

Επίσης, οι ΗΠΑ, επανέρχονται δυναμικά στο πεδίο. Ο κ. Σταματέλλος υπενθύμισε ότι πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε τους πρώτους αστροναύτες του προγράμματος «Αρτεμις» (Αrtemis) που έχει σκοπό επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, με την πρώτη, η οποία θα ηγείται από την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στη Σελήνη, να αναμένεται το 2024.

Ο κ. Σταματέλλος είπε ότι η νέα εποχή του διαστημικού αυτού «αγώνα» έχει και άλλους συναγωνιζόμενους που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε στην αρχή του αιώνα, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις ιδιωτικές εταιρίες.

Και συμπλήρωσε ότι τις περασμένες δεκαετίες τέτοιες εταιρίες είχαν στόχους μικρής φιλοδοξίας, π.χ. τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει με τη δημιουργία εταιριών που μπορούν να θεωρηθούν μικρές NASA, όπως η Space X, η Virgin Galactic, και η Blue Origin, που ηγούνται από εικονικούς επιχειρηματίες: τον Elon Mask (της εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla), τον Richard Branson (του ομίλου Virgin), και τον Jeff Bezos (της Amazon), αντίστοιχα.

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι στον Αρη

Ειδικά η Space X έχει εξελιχθεί στον κύριο πρωταγωνιστή, με μεγάλες επιτυχίες όπως τη δημιουργία της διαστημικής κάψουλας «Δράκος» (Dragon), που χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για να στείλει τους αστροναύτες της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Είναι γεγονός ότι εκείνο που εμπνέει και ωθεί αυτούς τους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες στο Διάστημα είναι το “μικρόβιο” της εξερεύνησης.

»Είναι γνωστή η δεδηλωμένη πρόθεση του Elon Mask να στείλει 1 εκατομμύριο ανθρώπους στον Αρη μέχρι το 2050, με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή το 2026.


Προσομείωση ταξιδιού στον Αρη (Reuters)

»Οσο και αν είναι εξαιρετικά αισιόδοξο αυτό το σχέδιο, δείχνει ότι υπάρχει φιλοδοξία αλλά και η πρόθεση για να κυνηγήσουμε αυτό που, τώρα τουλάχιστον, φαντάζει σαν όνειρο», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, γίνεται σιγά σιγά κατανοητό ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος μπορεί να έχει πολλά επιστημονικά και οικονομικά ανταλλάγματα και αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και εξόρυξης μετάλλων.

Ανακαλύψεις

«Πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μπορούν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στον τομέα της φαρμακολογίας και μικροβιολογίας που θα συμβάλουν στη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, σε συνθήκες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν στη Γη» είπε.

Επιπλέον, ανέφερε, η πιθανή εξόρυξη μετάλλων (π.χ. τιτάνιο, αλουμίνιο αλλά και πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσός, άργυρος και πλατίνα) από αστεροειδείς και τη Σελήνη μπορεί να δώσει το έναυσμα και σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες για να ασχοληθούν με την εξερεύνηση του Διαστήματος, μιας και θα μπορέσουν να έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και όφελος ως προς την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας.

Ερωτηθείς πότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να κάνει το τολμηρό βήμα προς τον Αρη, είπε ότι υπάρχει η βεβαιότητα πως έχουμε την τεχνογνωσία για να πάμε στον Αρη, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί αυτή.

Πρέπει, συνέχισε, να αναπτύξουμε και την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όταν θα είμαστε εκεί.

Οπως είπε, η απόσταση του Αρη από τη Γη είναι αρκετά μεγάλη και ο συνεχής εφοδιασμός σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες με αποστολές από τη Γη δεν είναι βιώσιμος σε βάθος χρόνου.

«Φούσκες επιβίωσης»

«Εχουν γίνει πειράματα σε «φούσκες επιβίωσης» που προσομοιώνουν σε κάποιο βαθμό τις συνθήκες στον Αρη, αλλά το απόλυτο πείραμα που θα βοηθήσει καταλυτικά στην εξέλιξη της τεχνολογίας επιβίωσης θα ήταν η μόνιμη βάση στη Σελήνη, που σε πρώτη φάση θα έχει επιστημονικούς στόχους», τόνισε.


Το Curiosity της NASA στον Αρη (Reuters)

Ο κ. Σταματέλλος σημείωσε ότι αστρονόμοι ήδη έχουν προτείνει και έχουν σχεδιάσει τη δημιουργία τηλεσκοπίου στη Σελήνη και τέτοια βάση θα μας δώσει την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και αυτοπεποίθηση, ώστε μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Αρη να είναι ένα φυσικό βήμα και όχι άλμα προς το άγνωστο.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένας συναγωνισμός στην εξερεύνηση του διαστήματος με κάνει να ελπίζω ότι μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη είναι δυνατό να γίνει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Και σίγουρα θα είμαι από τους πρώτους που θα δηλώσουν συμμετοχή για το ονειρικό αυτό ταξίδι» κατέληξε ο κ. Σταματέλλος.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024