Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της Moderna

Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέρχεται σήμερα με θέμα το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέρχεται σήμερα με θέμα το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA είναι πιθανόν να εκδώσει γνωμάτευση για την έγκριση του εμβολίου εντός της ημέρας.

Αρχικά, ο EMA επρόκειτο να συνεδριάσει με θέμα του εμβόλιο της Moderna την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, ωστόσο δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, ανάμεσα τους και το Politico, αναφέρουν πως η έγκριση μπορεί να δοθεί ακόμα και σήμερα, Δευτέρα.

Όπως ανέφερε στο Politico εκπρόσωπος του ΕΜΑ σε περίπτωση που καταλήξουν σήμερα στην έγκριση του εμβολίου να εκδοθούν άμεσα οι ανακοινώσεις ούτως ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εμβολισμοί.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, τότε οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο των αντιδράσεων για των αντιδράσεων για τα πολύ λίγα εμβόλια που έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, που έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να αναβάλουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αφού δεν φτάνουν οι δόσεις.

Το εμβόλιο της Moderna  (mRNA-1273) έχει 94,1% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και σοβαρής νόσου, με καλό προφίλ ασφαλείας.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την οψιόν της για αγορά επιπλέον 80 εκατ. δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19.

Η συνολική δέσμευση παραγγελιών της Κομισιόν έως σήμερα είναι πλέον 160 εκατ. δόσεις και οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 ύστερα από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με την εταιρία.

Η Κομισιόν συζητά με την Pfizer την παραγγελία επιπλέον δόσεων

Την ίδια στιγμή, για να επιλύσει το ζήτημα της έλλειψης εμβολίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητεί με τις Pfizer/Biontech την δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το παρόν συμβόλαιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε ο  αρμόδιος για θέματα υγείας, εκπρόσωπος της ΕΕ,  Στεφάν Nτε Κερμέκερ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».

«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».

Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

Πρεμιέρα για το εμβόλιο της Οξφόρδης στη Βρετανία

Από την πλευρά της η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα αρχίσει να εμβολιάζει από σήμερα τους πολίτες της με το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.

«Είναι ένα σημείο καμπής στη μάχη μας εναντίον αυτού του απαίσιου ιού και ελπίζω να προσφέρει νέες ελπίδες σε όλους ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Τον Δεκέμβριο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της covid-19. Μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν λάβει.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι πιο φθηνό από αυτό της BioNTech και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου. Η Ινδία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca χθες Κυριακή για έκτακτη χρήση.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται πιο μεταδοτικό. Χθες Κυριακή καταγράφηκαν σχεδόν 55.000 νέες μολύνσεις, ενώ περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πεθάνει από covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη.

Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κοροναϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγισή της στον εμβολιασμό. Πλέον προτεραιότητα έχει δοθεί στο να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και όχι να δοθεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει την πρώτη. Ωστόσο κάποιοι Βρετανοί γιατροί έχουν επικρίνει την αλλαγή στρατηγικής.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024