Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία : Με το νέο έτος οι αποφάσεις για το άνοιγμα - Σχέδιο επιστροφής με τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σχολεία : Με το νέο έτος οι αποφάσεις για το άνοιγμα – Σχέδιο επιστροφής με τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Οι ειδικοί, θέλουν να είναι σίγουροι πριν κάνουν κάποια εισήγηση για άνοιγμα των σχολείων και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.

Γρίφος παραμένει το πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Η νέα εκτόξευση των κρουσμάτων του κοροναϊού, ο σχεδόν αμετάβλητος υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων, όπως και το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ σε κάποιες περιοχές της χώρας, ανησυχούν τους ειδικούς και τους κάνουν διστακτικούς στο να υποδείξουν ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, που όλοι χαρακτηρίζουν προτεραιότητα.

Οι ειδικοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εισηγηθούν να ανοίξουν τα σχολεία, και σε μια βδομάδα να ξανακλείσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Σύψας. Θέλουν να είναι σίγουροι πριν κάνουν κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.

Έτσι αν και είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα. Γι’ αυτό,  το ζήτημα θα επανεξεταστεί λίγο πριν τα Φώτα, πιθανόν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Αυτό είναι που προέκυψε, τελικά από την -επεισοδιακή όπως αποδείχτηκε, τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των ειδικών, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία μάλιστα παρουσίασε, ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων.

Μολονότι η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, ή εναλλακτικά στις 11, υπήρχαν και αυτοί που ήθελαν την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα  μέτρα.

Έντονος εξάλλου είναι ο προβληματισμός όσον αφορά το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τα Λύκεια να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά, φαίνεται μεγαλύτερος.

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι

Ειδικότερα, η  πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Αυτή ομάδα των ειδικών θεωρεί ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ βασίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Στην ίδια κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν και μεμονωμένες φωνές που τάχθηκαν υπέρ του οριζοντίου ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, που είναι και Δευτέρα, δίνοντας έτσι μερικές μέρες ακόμη ξεκούρασης στους μαθητές.

Αρκετά δημοφιλές είναι και το σενάριο να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τους λοιμωξιολόγους αυτούς προβληματίζει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη

Τέλος, υπάρχει μια ομάδα που πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει επικίνδυνο πισωγύρισμα.

«Σχέδιο επιστροφής με τεστ μαθητών και δασκάλων»

«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση », είπε, μιλώντας στο MEGA, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορoναϊό, Νίκος Σύψας.

Πρόσθεσε δε ότι: «Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή», είπε ο κ. Σύψας.

Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαοφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι για τις αποφάσεις, η κυβέρνηση αναμένει την οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία, και την οποία ακολουθούμε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024