Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία : Επιστρέφει στην πατρίδα της καμπάνα που είχαν κλέψει οι Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολωνία : Επιστρέφει στην πατρίδα της καμπάνα που είχαν κλέψει οι Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όταν τελικά φτάσει στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, θα είναι με μόνιμο δάνειο, καθώς επίσημα ανήκει πλέον στη γερμανική κυβέρνηση

Μια εκκλησιαστική καμπάνα που χρονολογείται από το 1555 θα επιστραφεί στο σπίτι της στην Πολωνία, 77 χρόνια αφότου λεηλατήθηκε από τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πώς βρέθηκε

Οι ενορίτες στο Slawiecice στη νότια Πολωνία άρχισαν να αναζητούν την παλιά καμπάνα της εκκλησίας πριν από δύο χρόνια. Ήταν τυχεροί γιατί, όπως εξήγησε η μητρόπολη Münster στη Γερμανία, οι Ναζί έλιωσαν περίπου 80.000 καμπάνες για να φτιάξουν όπλα ή πυρομαχικά.

Η καμπάνα εντοπίστηκε τελικά στο Münster από τον πάστορα της πολωνικής εκκλησίας. Σύμφωνα με την επισκοπή, ο Marian Bednarek βρήκε την καμπάνα των 400 κιλών (880 λίβρες) σε ένα βιβλίο.

Βρισκόταν για δεκαετίες απαρατήρητη με δύο άλλες καμπάνες σε μια αυλή στο δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας της πόλης.

Μετά τον πόλεμο, κάποιες καμπάνες που δεν είχαν λιώσει λόγω του μεταλλικού τους περιεχομένου τις είχαν επιστρέψει, αλλά 1.300 καμπάνες που είχαν κατασχεθεί σε ανατολικά εδάφη, όπως η Πολωνία, διατηρήθηκαν στο Αμβούργο και οι φωτογραφίες τους φυλάχτηκαν σε αρχείο στη Νυρεμβέργη.

Η επιστροφή

Η επισκοπή είπε ότι οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές είχαν απαγορεύσει την επιστροφή καμπανών στα ανατολικά, και αντ’ αυτού δανείστηκαν σε ενορίες σε όλη την παλιά Δυτική Γερμανία.

Η καμπάνα δε θα σταλεί πίσω στο αρχικό της σπίτι ακόμα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Όταν τελικά φτάσει στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, θα είναι με μόνιμο δάνειο, καθώς επίσημα ανήκει πλέον στη γερμανική κυβέρνηση.

«Μετά από 77 χρόνια, η αναμονή ενός μήνα περίπου δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Hans Manek, πρώην κάτοικος του Slawiecice, στην Καθολική Εκκλησία στο Münster.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024