Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλοι παίκτες της τεχνολογίας εγκαταλείπουν τη Σίλικον Βάλεϊ

Μεγάλοι παίκτες της τεχνολογίας εγκαταλείπουν τη Σίλικον Βάλεϊ

H πολιτεία της Καλιφόρνια φαίνεται πως χάνει τη γοητεία της

Θα μπορούσε να ονομαστεί η Μεγάλη Έξοδος από τη Σίλικον Βάλεϊ: από την Tesla μέχρι την Hewlett-Packard και την Oracle, μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους στην Καλιφόρνια και αναζητούν νέες προοπτικές σε άλλες, φθηνότερες αμερικανικές πολιτείες.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ, πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι μετακομίζει από τη Σίλικον Βάλεϊ στο Τέξας. Εκεί πρόκειται να κατασκευάσει το νέο της εργοστάσιο η Tesla, εκεί διατηρεί μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών της η SpaceX.

Η ζωή στην Καλιφόρνια «δεν ήταν απαραίτητα μια καλή αξιοποίηση του χρόνου μου» είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στη Wall Street Journal.

H Σίλικον Βάλεϊ, είπε, «έχει υπερβολικά μεγάλη επιρροή στον κόσμο», η οποία όμως εξασθενεί.

To ταπεινό γκαράζ όπου γεννήθηκε η HP θεωρείται «γενέτειρα» της Σίλικον Βάλεϊ (CC BY-SA 4.0)

Ο Μασκ παρομοίασε την πολιτεία της Καλιφόρνια με επιτυχημένη αθλητική ομάδα: «Όταν μια ομάδα κερδίζει για πολύ καιρό τείνει να εφησυχάζει και μετά παύει να κερδίζει το πρωτάθλημα. Η Καλιφόρνια κερδίζει εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι τις θεωρεί [τις εταιρείες] κάπως δεδομένες» είπε.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Hewlett-Packard Enterprise ανακοίνωνε ότι θα μεταφέρει τη έδρα της στο Χιούστον του Τέξας. Η εταιρεία ιδρύθηκε σε ένα γκαράζ του Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια, έξω από το οποίο βρίσκεται σήμερα μια πινακίδα που γράφει «γενέτειρα της Σίλικον Βάλεϊ».

Στο Τέξας ανακοίνωσε ότι μετακομίζει και η Oracle, o δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού στον κόσμο, με ειδίκευση στις βάσεις δεδομένων.

Και η Palantir, εταιρεία που προσφέρει εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και παρακολούθησης, μετέφερε φέτος την έδρα της από τη Σίλικον Βάλεϊ στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Θέμα κόστους

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν τη μεγάλη έξοδο σε οικονομικούς παράγοντες, αναφέρει το The Motley Fool.

Πρώτον, η γη και τα ενοίκια στη Σίλικον Βάλεϊ είναι εξαιρετικά ακριβά, και το κόστος ζωής έχει γίνει απαγορευτικό ακόμα και για υψηλόμισθα στελέχη. Τα σπίτια σπανίζουν και η εγκληματικότητα είναι υψηλή.

Δεύτερον, και πιθανώς σημαντικότερο, οι φόροι στην Καλιφόρνια είναι από τους υψηλότερους στις ΗΠΑ.

Το Τέξας, αντίθετα, δεν φορολογεί την προσωπική περιουσία και οι αρχές της πολιτείας προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η πανδημία, τέλος, φαίνεται πως επίσης έπαιξε ρόλο, καθώς έδωσε ώθηση στην τηλεργασία και απελευθέρωσε τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από γεωγραφικούς περιορισμούς.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω κοροναϊού ήταν εξάλλου η αφορμή για την απειλή του Έλον Μασκ να μεταφέρει την έδρα της Tesla από την Καλιφόρνια στο Τέξας.

«Ειλικρινά, αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» έγραψε τον Μάιο ο Μασκ, όταν οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Τesla λόγω της πανδημίας.

«Η Tesla θα μεταφέρει αμέσως τα κεντρικά γραφεία της στο Τέξας και τη Νεβάδα. Το κατά πόσο θα διατηρηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Φρίμοντ [της Καλιφόρνια] θα εξαρτηθεί από τη μεταχείριση που θα έχει η Tesla στο μέλλον» έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Μέχρι σήμερα η απειλή δεν έχει γίνει πραγματικότητα, όμως η Tesla ανακοίνωσε ότι το νέο της εργοστάσιο σε αμερικανικό έδαφος θα κατασκευαστεί στο Όστιν του Τέξας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024