Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ηλίας Μόσιαλος εξυμνεί τους εθελοντές στις δοκιμές του εμβολίου κατά του κοροναϊού

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξυμνεί τους εθελοντές στις δοκιμές του εμβολίου κατά του κοροναϊού

Οι τρεις θαρραλέες γυναίκες που ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στον δυτικό κόσμο που έκαναν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Σε τρεις γυναίκες – δύο εξ αυτών εθελόντριες – που ήταν από τις πρώτες στον δυτικό κόσμο που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού στέκεται ο Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας αναφέρεται στις δύο εθελόντριες, οι οποίες έλαβαν τα εμβόλια της Moderna και της Οξφόρδης/AstraZeneca αντίστοιχα, κατά την πρώτη δοκιμή τους σε ανθρώπους. Εξυμνεί επίσης όλους τους ανώνυμους εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές για τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού.

Τέλος, αναφέρεται και στη 91χρονη, η οποία ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο της Pfizer στη Βρετανία, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις 8 Δεκεμβρίου.

Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Αυτή τη δύσκολη χρονιά έχουμε παρακολουθήσει αλλά και έχουμε βιώσει στιγμές πραγματικής αλληλεγγύης.

Θα σταθώ όμως…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Sunday, 27 December 2020

«Αυτή τη δύσκολη χρονιά έχουμε παρακολουθήσει αλλά και έχουμε βιώσει στιγμές πραγματικής αλληλεγγύης.

Θα σταθώ όμως στους εθελοντές των εμβολίων του κορωνοϊού. Τόσο σε όλους αυτούς που έλαβαν τα πειραματικά ως τότε εμβόλια, αλλά και σε όλους αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή και θα λάβουν τα εμβόλια που βρίσκονται ακόμα σε κλινικές δοκιμές.

Ποιος έλαβε όμως το πρώτο εμβόλιο, εκτός Κίνας;

Στις 16 Μαρτίου η Jennifer Heller- μια μητέρα 43 ετών με 2 παιδια, έλαβε πρώτη το πειραματικό εμβόλιο της Moderna. Η Jennifer εργάζεται από το σπίτι για μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας και τότε ειχε πεί «πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα προνόμια που έχω εγώ. Ήθελα να κάνω κάτι, και αυτό ήταν κάτι που μπορούσα να κάνω».

Στις 23 Απριλίου, η Δρ. Elisa Ganato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν αυτή που επιλέχθηκε να κάνει πρώτη το πειραματικό εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στα 32 της, την ημέρα των γενεθλίων της είχε πει «είμαι επιστήμονας, και προσπαθώ πάντα να στηρίζω την επιστήμη όπως μπορώ».

Πέρασε ο καιρός, και μεσολάβησαν δεκαδες χιλιάδες εθελοντές ανά κλινική δοκιμή, που σήκωσαν το μανίκι και δέχτηκαν να δοκιμάσουν τα πειραματικά εμβόλια, για όλους εμάς. Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους για να τους ευχαριστήσουμε προσωπικά. Όμως όλα πήγαν καλά, και φτάσαμε στην έγκριση των εμβολίων.

Η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Η Margaret Keenan, πρώην πωλήτρια σε μαγαζί με κοσμήματα και πλέον συνταξιούχος στα 91 της, ήταν η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο στις 8 Δεκεμβρίου. «Αυτό ήταν το καλύτερο πρώιμο δώρο για τα γενέθλια μου».

Αναφέρω αυτές τις τρεις κυρίες, γιατί τα στερεότυπα θέλουν εμάς τους άνδρες να είμαστε το θαρραλέο φύλο. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Και το είδαμε και αυτό φέτος.

Θαυμάσιοι άνθρωποι, θαρραλέοι εθελοντές που δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά για τον εθελοντισμό τους. Πρώτοι – δεύτεροι, νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία, με υποκείμενα νοσήματα ή υγιείς, δεν έχει σημασία: όλοι ήρωες. Σημασία έχει πως αυτές τους οι πραξεις μας έφτασαν στην έγκριση των εμβολίων.

Η βιοτεχνολογία είναι στα επίπεδα που πλέον μπορεί να επέμβει με ακρίβεια στις προκλήσεις και οι επιστήμονες αντέδρασαν με εξαιρετική ταχύτητα απέναντι στην πανδημία. Όσες επενδύσεις και όσες συνεργασίες και να είχαν επιτευχθεί όμως, τα εμβόλια επρεπε να αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση σε ανθρώπους. Και αυτό έγινε χάρη σε όλους αυτούς. Να μην τους ξεχάσουμε.»

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024