Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εν μέσω πανδημίας η Βέροια πληρώνει ακόμη τις «εξυπηρετήσεις» ΣΥΡΙΖΑ στον Καλογρίτσα

Εν μέσω πανδημίας η Βέροια πληρώνει ακόμη τις «εξυπηρετήσεις» ΣΥΡΙΖΑ στον Καλογρίτσα

Στη Βέροια χρειάζονται περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες. Όμως, το έργο της επέκτασης του νοσοκομείου καθυστέρησε λόγω… Καλογρίτσα, του αγαπημένου εργολάβου της κυβέρνησης Τσίπρα

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, κ. Χρήστος Κούτρας, είχε εξηγήσει πώς η πόλη, που δοκιμάζεται όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα από την πανδημία, θα είχε στη διάθεσή της μια υπερσύγχρονη επέκταση του Νοσοκομείου, εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δείξει προκλητική ανοχή απέναντι στον αγαπημένο της εργολάβο, τον Χρήστο Καλογρίτσα και την τεχνική εταιρεία «Τοξότης».

Και ω του θαύματος. Σε ένα ακόμη έργο που δόθηκε στον… «Τοξοβόλο» Καλογρίτσα, η αποτυχία ήταν παταγώδης. Επρεπε να αναλάβει άλλος εργολάβος για να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν καλές υπηρεσίες υγείας.

«Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει η επέκταση του νοσοκομείου της Βέροιας, που θα έπρεπε να λειτουργεί από τα μέσα του 2016, εάν το φρόντιζε εκείνη η κυβέρνηση! Δυστυχώς ο αναπληρωτής υπουργός, που ήταν υπεύθυνος για τα νοσοκομεία, ο κ. Πολάκης, ενδιαφερόταν για άλλα πράγματα και όχι για να δώσει λύση», είπε χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Κούτρας, για να συμπληρώσει ότι «Υπήρχαν θέματα, όπως για παράδειγμα το ότι χρεοκόπησε ο κ. Καλογρίτσας, που είχε αναλάβει το έργο».

Και η αλήθεια είναι αυτή. Το ένα μετά το άλλο τα έργα που έπαιρνε η εταιρεία του «κόκκινου εργολάβου» με τις κουμπαριές στην τότε κυβέρνηση, έμεναν στα… μπετά αφού η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να τα φέρει εις πέρας.

Ηταν τότε που μεγάλα έργα δίνονταν (με μεγάλες εκπτώσεις) στον εθνικό εργολάβο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία αργότερα χρησιμοποίησε τα… βοσκοτόπια του Καλογρίτσα για να πάρει άδεια και να φτιάξει το «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Ένα έργο έγκαιρα σχεδιασμένο

Το συγκεκριμένο έργο είχε σχεδιαστεί έγκαιρα. Είχε ήδη ξεκινήσει (Α΄Φάση) από το 2011 όταν ανατέθηκε στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ με την υπ΄αριθμ. Υ4β/Γ.Π. 99227/31.10.2011 Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με προϋπολογισμό 20.019.860,45 ευρώ. Το 2016 το έργο   ως «phasing» εντάχθηκε με την  με αρ. Πρωτ.2334/11.04.2016 Απόφαση  Ένταξης της Πράξης στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα «Κεντρική  Μακεδονία  2014-2020»  με συνολική δημόσια δαπάνη πράξης (Β΄ Φάση) 9.276.529,65 ευρώ.

Το έργο αυτό που με την ευρύτερη έννοια είναι έργο που αφορά το υπουργείο Υγείας, ήταν υπό την ευθύνη του φορέα υλοποίησης που ήταν η δημόσια εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένας εργολάβος που δεν μπορούσε να παράγει… έργο

Όμως, το έργο το ανέλαβε η τεχνική εταιρεία «Τοξότης ΑΕ» του ομίλου Καλογρίτσα. Ο συγκεκριμένος όμιλος είχε μια προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που μάλιστα είχε επενδύσει σε αυτόν για να μπορέσει να αποκτήσει «φιλικό» τηλεοπτικό σταθμό. Όμως, όπως θυμόμαστε, αποδείχτηκε ότι η οικογένεια Καλογρίτσα, παρά την επίκληση… βοσκοτόπων, δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία είχε μια ευνοϊκή μεταχείριση από το υπουργείο Υποδομών, επί υπουργίας Σπίρτζη, συμπεριλαμβανομένης και της ανάθεσης σημαντικών έργων, όπως τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Πατρών Πύργου.

Ωστόσο, η εταιρεία είχε διαρκώς σοβαρά οικονομικά προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο συχνά δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα. Σταδιακά τα έργα της τα αναλάμβαναν άλλοι και τον Ιανουάριο του 2020 ανακοίνωσε την πτώχευσή της.

Τα λεφτά υπήρχαν, αλλά η εταιρεία δεν μπορούσε να εισπράξει

Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρθηκε η εταιρεία και σε σχέση με την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας.

Το έργο για μήνες δεν προχωρούσε, γιατί η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και αυτό παρότι τα λεφτά υπήρχαν: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πληρωμές που είχαν δηλωθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και αφορούσαν τη Β’ φάση του έργου, ανέρχονταν σε 3.116.567 ευρώ και η αναγκαία πίστωση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου είναι εξασφαλισμένη καθώς έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στις 31-07-2018, λήφθηκε  απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου για τη χορήγηση προκαταβολής ποσού 1.034.705 ευρώ στον ανάδοχο του έργου, χρησιμοποιώντας και τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε ο ανάδοχος να καλύψει το χαμένο έδαφος με στόχο το έργο να έχει περαιωθεί έως τις 31-12-2018.

Όμως, η εταιρεία δεν είχε φορολογική ενημερότητα, γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και δεν μπορούσε να εισπράξει τα ποσά για το έργο, ενώ υπήρχαν και δικαστικές αποφάσεις σε βάρος της. Και έτσι το έργο απλώς δεν προχωρούσε, παρότι ήταν σχεδιασμένο, τιμολογημένο, δρομολογημένο και χρηματοδοτημένο.

Όπως είχε δηλώσει το 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, «η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου είναι σταματημένη από τους κυβερνώντες. Επειδή ο εργολάβος έχει πρόβλημα με την φορολογική ενημερότητα, δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα για να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της πτέρυγας. Η Περιφέρεια έχει ένα κονδύλιο 3 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο το οποίο όλοι μας επιθυμούμε να τελειώσει, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας. Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να παραδοθεί εδώ και δύο χρόνια. Για ποιο λόγο να υπάρχει αυτή η ανοχή προς την συγκεκριμένη εταιρεία. Γιατί δεν κηρύσσεται έκπτωτη;».

Εχουν ευθύνες οι κ. Σπίρτζης και Πολάκης

Οι ευθύνες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Για όλη αυτή την κατάσταση υπήρχαν σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες. Κανονικά, με βάση και τα δεδομένα που υπήρχαν, τέτοιες εταιρείες δεν θα έπρεπε να μην αναλαμβάνουν τόσο σημαντικά έργα, όταν ήταν γνωστά τα οικονομικά προβλήματά τους. Όμως, για υπουργούς σαν τον κ. Σπίρτζη φαίνεται πως ήταν πιο σημαντικό να εξασφαλίζουν σταθερές χρηματοδοτικές ροές για τέτοιες εταιρείες παρά να εξασφαλίζουν ότι αναγκαία έργα όντως θα ολοκληρώνονταν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σπίρτζης στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και ο προϊστάμενος ουσιαστικά του φορέα υλοποίησης δηλ. της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Αντίστοιχα, και ο κ. Πόλάκης, που κατά καιρούς έχει υπερασπιστεί το έργο της θητείας του ως προς τις υποδομές, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν είδε έγκαιρα το πρόβλημα, ώστε ως συνεργαζόμενος φορέας να ζητήσει να υπάρξουν έγκαιρα διορθωτικές κινήσεις.

Αναρωτιέται κανείς γιατί για παράδειγμα ο κ. Πολάκης, που όπως έχει ο ίδιος δηλώσει «πήρε την πολιτική απόφαση» να ανοίξει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, δεν πήρε κάποια ανάλογη «πολιτική απόφαση», όσο ήταν στο υπουργείο Υγείας, για να «ξεμπλοκάρει» την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας; Μήπως γιατί δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με τον κ. Καλογρίτσα;

Η λύση που άργησε να έρθει

Τελικά θα επιλεγεί η λύση της υποκατάστασης εργολάβου, γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν πιο γρήγορη από το να κριθεί έκπτωτη η Τοξότης ΑΕ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019 και έκτοτε το έργο θα προχωρήσει με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, αφού άλλωστε δεν υπήρχε χρηματοδοτικό πρόβλημα και τα σχετικά κονδύλια ήταν εξασφαλισμένα.  Εκτιμάται ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει τεθεί σε λειτουργία.

Όμως, εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθούσε με κάθε τρόπο να στηρίξει τις εταιρείες του κ. Καλογρίτσα, η μονάδα αυτή θα είχε ήδη εγκαινιαστεί και θα ήταν σε πλήρη λειτουργία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μάχη κατά της πανδημίας αλλά και καλύπτοντας σημαντικά κενά στην υγειονομική θωράκισε της ευρύτερης περιοχής.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024