Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
BioNTech : Σε έξι εβδομάδες θα μπορούμε να έχουμε νέο εμβόλιο για την μετάλλαξη του ιού

BioNTech : Σε έξι εβδομάδες θα μπορούμε να έχουμε νέο εμβόλιο για την μετάλλαξη του ιού

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο μας προστατεύει από το νέο στέλεχος του ιού», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη του κοροναϊού που ανακοινώθηκε από την Βρετανία και εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech (εταιρείας η οποία έφτιαξε το εμβόλιο μαζί με την Pfizer) αναφέρει ότι η γερμανική φαρμακευτική εταιρία θα μπορεί να έχει έτοιμο σε έξι εβδομάδες ένα ακόμη εμβόλιο που θα νικά τη μετάλλαξη του ιού.

Ο  διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, ξεκαθάρισε αρχικά ότι «μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο (σ.σ. το οποίο θα βρίσκεται στη χώρα μας σε λίγες ημέρες) μας προστατεύει από το νέο στέλεχος του ιού. Στη συνέχεια πρόσθεσε όμως πως είναι «πολύ πιθανό» να λειτουργεί εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Γι’ αυτό ο Σαχίν αποκάλυψε πως η εταιρία θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα νέο εμβόλιο εντός έξι εβδομάδων για τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech λειτουργεί ενάντια στη μετάλλαξη

Αναλυτικά είπε:

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη σίγουρα εάν λειτουργεί ενάντια στη συγκεκριμένη μετάλλαξη», ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι πρωτεΐνες της νέας μορφής του ιού είναι κατά 99% ίδιες με εκείνες των υπόλοιπων στελεχών του και άρα, επιστημονικά, το πιθανότερο είναι να καλύπτεται από το εμβολιαστικό σκεύασμα. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες και θα γνωρίζουμε την απάντηση εντός των ερχόμενων εβδομάδων», ανέφερε ο επικεφαλής της BioNTech. «Ακόμη και στην περίπτωση πάντως που δεν λειτουργεί, η ομορφιά της τεχνολογίας του εμβολίου mRNA είναι ότι έχουμε τη μηχανική να αναπρογραμματίσουμε το εμβόλιο ενάντια στη νέα μετάλλαξη εντός περίπου έξι εβδομάδων», ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Έχουμε δοκιμάσει το εμβόλιο και σε άλλες μεταλλάξεις

Σε ερώτηση για το αν το εμβόλιο «νικά» άλλες μεταλλάξεις, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech τόνισε πως το εμβόλιο είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι άλλων στελεχών του κοροναϊού που είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

«Έχουμε ήδη δοκιμάσει το εμβόλιο σε περίπου 20 άλλες παραλλαγές του ιού με άλλες μεταλλάξεις. Η ανοσοαπόκριση που δημιουργείται από το εμβόλιο μας απενεργοποιεί πάντα όλες τις μορφές του ιού», τόνισε.

Έχει προγραμματιστεί η διανομή δόσεων του εμβολίου

Οπως αναφέρει το Spiegel, ο Σαχίν ανέφερε ότι η συγκριτικά μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης από την Ε.Ε. δεν είχε καμία επίδραση στην ποσότητα των δόσεων εμβολιασμού που παρήγαγε η εταιρεία. «Είχαμε ήδη προγραμματίσει τη διανομή των δόσεων του εμβολίου εκ των προτέρων από τον Νοέμβριο και το τηρούμε αυτό. Αυτό που άλλαξε, φυσικά, είναι ο αριθμός που μπορούμε να παραδώσουμε φέτος. Αλλά συνολικά, ο αριθμός των φιαλιδίων που υποσχεθήκαμε στην ΕΕ δεν θα αλλάξει» είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο της Biontech «ιστορικά μακράν την ταχύτερη έγκριση φαρμάκου».

Η Biontech έπρεπε να απαντήσει όχι μόνο στις ερωτήσεις των αρχών της ΕΕ, αλλά και σε πολλές ερωτήσεις από μεμονωμένες χώρες.

«Εκαναν τη διαδικασία πιο επίπονη, αλλά ήταν απλώς μέρος της σωστής τήρησης των διαδικασιών στην ΕΕ βήμα προς βήμα» κατέληξε.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024