Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλια : 85.512 ραντεβού την ημέρα

Εμβόλια : 85.512 ραντεβού την ημέρα

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί επί έξι ημέρες την εβδομάδα, επί τέσσερις εβδομάδες, καταλήγουν σε μια δυνατότητα για 2.052.288 εμβολιασμούς τον μήνα

Το ευδιάθετο κλίμα ξεγελούσε. Η προχθεσινή σύσκεψη στο war room της Κηφισίας, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε σε όλους τους συμμετέχοντες, αρχής γενομένης του προεδρεύοντος Πρωθυπουργού, τα μεγάλα στοιχήματα μιας πυρετώδους προετοιμασίας. Ενας μήνας αρκεί για να ξέρουμε όλοι, πρωτίστως η κυβέρνηση, σε τι φάση βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε. Κυρίως εάν υπάρχει μπροστά ένα δεύτερο Πάσχα που η χώρα και η ελληνική κοινωνία θα κινούνται ακόμη σε φάση περιορισμένης έστω καραντίνας ή θα έχουν απεγκλωβιστεί. Αυτό είναι το στοίχημα – που κρύβει, εν τέλει, πολλά στοιχήματα.

Από πολλές οπτικές, η εξέλιξη περνά μέσα από μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών. Το σκηνικό προσιδιάζει και στην τεχνοκρατική αντίληψη που θέλει να εμπεδωθεί από όλους, σε λειτουργικό επίπεδο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το σχήμα που υφίσταται, αλλά και με εκείνο που βρίσκεται στα προσεχώς.

Στη σύσκεψη τα κομπιουτεράκια ξαναβγήκαν για την επαλήθευση. Ο Κώστας Χαμπίδης, ο engineer του ψηφιακού μετασχηματισμού, είχε εφοδιάσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη με όλους τους αριθμούς. 1.018 γραμμές εμβολιασμού, 14 ώρες λειτουργίας τη μέρα με απαιτούμενο χρόνο ένα δεκάλεπτο για κάθε εμβολιασμό, ίσον 85.512 ραντεβού ημερησίως.

Είναι ο αριθμός που θα καλύπτει το αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς κενά στην αλυσίδα των εμβολιασμένων. Οι απώλειες – τα χαμένα ραντεβού – θα καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Πλην Κυριακής που το ηλεκτρονικό σύστημα θα αργεί, ίσως για να μην απολέσει και την ευλογία της Εκκλησίας. Ο πολλαπλασιασμός, βέβαια, έχει και συνέχεια.

Πάνω από 2 εκατ.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί επί έξι ημέρες την εβδομάδα, επί τέσσερις εβδομάδες, καταλήγουν σε μια δυνατότητα για 2.052.288 εμβολιασμούς τον μήνα. Με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο φάσεις για κάθε εμβόλιο, με το επαναληπτικό να προγραμματίζεται στις τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο, όλοι οι Ελληνες (ανεξαρτήτως ηλικίας) θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέσα σε ένα δεκάμηνο. Για το 60% που είναι ένας αρχικός στόχος, με την προσδοκία ότι με αυτόν θα επιτευχθεί και η περιβόητη ανοσία της αγέλης, θα χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο.

Μπορεί τον γενικότερο σχεδιασμό να παρακολουθεί το υπουργείο Υγείας, το ηλεκτρονικό οικοδόμημα να χτίστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο γενικός συντονισμός να περνά από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, αλλά η έδρα της επιχείρησης «Ελευθερία» δεν μεταφέρθηκε στην Κηφισίας για συμβολικούς λόγους.

Ο καθημερινός εφοδιασμός των εμβολιαστικών τμημάτων ελέγχεται από τον Νίκο Χαρδαλιά – και στο τέλος της ημέρας όλο το πρότζεκτ έχει να κάνει με την πολιτική προστασία. Εάν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων θα μπορεί τον Ιούνιο του 2021 να ασχοληθεί μόνο με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, το μεγάλο εγχείρημα θα έχει πετύχει. Διαφορετικά, πριν από το Πάσχα όλο το σχέδιο του μαζικού εμβολιασμού θα έχει αναθεωρηθεί.

Με μια αφωνία να τον ταλαιπωρεί επί μέρες, ο Χαρδαλιάς έφθασε στην προχθεσινή σύσκεψη κατευθείαν από το αεροδρόμιο, αφού την προηγούμενη ημέρα ο δικός του προγραμματισμός τον είχε στείλει στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί ανακοίνωσε και το τριπλό lockdown στη Δυτική Αττική. Το σχέδιο – μαμούθ για τους εμβολιασμούς που ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να βρει το Λεκανοπέδιο σε μια κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αλλά το βασικότερο είναι το σκηνικό μιας καθολικής αισιοδοξίας, που σχεδόν προεξοφλείται ότι θα διαμορφωθεί από τις πρώτες ημέρες της διάθεσης των εμβολίων, να μη συνδεθεί με μια κατάσταση μαζικής «απελευθέρωσης» που θα μπορούσε να δημιουργήσει διαλυτικές καταστάσεις στο Σύστημα Υγείας. Παρά το εμβόλιο, οι ΜΕΘ δεν θα αδειάσουν γρήγορα ούτε η κανονικότητα θα επιστρέψει.

Η «Ελευθερία» θέλει τον χρόνο της και με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται ήδη υπό περιορισμό το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην υπάρξει κανένα ρίσκο για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ακόμη κι αν σχηματίζονται ουρές στα εμβολιαστικά τμήματα, ο Χαρδαλιάς είναι έτοιμος την ίδια ώρα να ανακοινώσει νέα σκληρά lockdown.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024