Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο : Το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία» - Τεστ προσομοίωσης πριν την έναρξη

Εμβόλιο : Το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία» – Τεστ προσομοίωσης πριν την έναρξη

Σε εγρήγορση βρίσκεται το κυβερνητικό και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας, εν όψει της έναρξης των εμβολιασμών στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου.  Ήδη, οι αρμόδιοι μελετούν με κάθε λεπτομέρεια την επιχείρηση για τον εμβολιασμό, η οποία έχει λάβει το κωδικό όνομα «Ελευθερία»

Σε εγρήγορση βρίσκεται το κυβερνητικό και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας, εν όψει της έναρξης των εμβολιασμών στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου. Ήδη, οι αρμόδιοι μελετούν με κάθε λεπτομέρεια την επιχείρηση για τον εμβολιασμό, η οποία έχει λάβει το κωδικό όνομα «Ελευθερία».

Μάλιστα, για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο λάθους, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ένα crash test, με προσομοίωση ώστε να διαπιστωθεί πως θα κυλήσει ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που θα προσέρχονται για το εμβόλιο στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο παραβάν.

Νωρίτερα, και αφού κλείσουν ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή φαρμακείων θα έχουν λάβει SMS το οποίο θα αναφέρει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Στο μεταξύ τα 14 ψυγεία που θα υποδεχθούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, ωστόσο, η τοποθεσία τους παραμένει μυστική για λόγους ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ στους καταψύκτες, ενώ στόχος είναι να εμβολιαστούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο.

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό ενάντια στον κοροναϊό, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά την έγκριση θα ξεκινήσει η διανομή σε χώρες της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά την έγκριση το εμβόλιο της Pfizer θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επομένη, στις 27, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στον εμβολιασμό θα προηγούνται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα και -σύμφωνα με λεγόμενα του πρωθυπουργού- μαζί τους θα είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει απευθύνει κάλεσμα και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό που αφορά εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Όπως εκτίμησε πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα μπουν σε μαζική φάση από τον Φεβρουάριο ενώ εξέφρασε την ελπίδα στις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60%-70% του πληθυσμού.

Ολόκληρο το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά και τη διανομή του εμβολίου

Η μέρα μηδέν πλησιάζει και ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο της γιγάντιας επιχείρησης παραλαβής, μεταφοράς και φύλαξης των πρώτων δόσεων του εμβολίου, από την ώρα που θα φτάσει στη χώρα μας μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στις σύριγγες σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:

  • όροι ασφαλούς μεταφοράς,
  • χώροι σωστής αποθηκεύσης,
  • τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Στη διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.

Στη Θεσσαλονίκη όπου θα τεθεί σε λειτουργία ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διανομής, συμπληρώνονται τα κρίσιμα κομμάτια στο πάζλ των υποδομών, με την εγκατάσταση των πρώτων ειδικών υπερ-καταψυκτών.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι δοκιμές και οι ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να τηρηθεί κάθε πτυχή του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Η πτήση που θα φέρει τα εμβόλια στην Ελλάδα την 26η Δεκεμβρίου θα απογειωθεί από το Βέλγιο. Από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στη βέλγικη πόλη Πουρς, και μέσω εναέριων και οδικών δρομολογίων θα ξεκινήσει η επιχείρηση – μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στην Ελλάδα θα έχει φορτίο 37 παλέτες, στα κιβώτια των οποίων θα είναι συσκευασμένες οι 300.000 δόσεις.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου διανομής είναι και η συνδρομή του στόλου ειδικών φορτηγών που θα σηκώσουν το βάρος των ενδιάμεσων μεταφορών.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα γίνει το τελικό φινίρισμα στις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024