Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ταχύτατα προχωρούν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη - Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα

Κοροναϊός : Ταχύτατα προχωρούν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη – Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα,  η μεγάλη εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό καθώς σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των κρατών μελών της ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες και η Ελλάδα καλείται να αναμετρηθεί με την νέα μεγάλη πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού.

Πρόσω ολοταχώς

«Εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόσθεσε εξάλλου, ότι «όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα» ως ένδειξη ενότητας.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα,  η μεγάλη εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό καθώς τα πρώτα εμβόλια αναμένονται πριν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα και σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Ωστόσο  θα λάβουμε λιγότερες δόσεις από αυτές που αναμέναμε και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στο εμβολιαστικό σχέδιο της κυβέρνησης. «300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες», είπε ο κ. Πέτσας.

«Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και κάθε τρόπο επικοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη πρόκληση, όπου δεν υπάρχει ούτε πρότερη εμπειρία, ούτε έτοιμες λύσεις, όμως υπάρχει η ανάγκη να απαντηθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων
  • Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου.

Την επόμενη κιόλας ημέρα από την τελική έγκριση, θα ξεκινήσει η αποστολή των εμβολίων από το εργοστάσιο της εταιρίας στο Βέλγιο, προς τα κράτη-μέλη. Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί και έτσι πρώτα εμβολιαστικά κέντρα αρχίζουν να στήνονται στις χώρες της ΕΕ. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία.

Ξεκινούν την ίδια μέρα

«Όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η δήλωσή της ήρθε μετά την πίεση που ασκείται στην ΕΕ να «ακολουθήσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό πολιτών.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer/BioNTech, επεσήμανε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε:

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση».

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα» υπογράμμισε η ίδια.

Ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι για να αποδώσει το εμβόλιο θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% των πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα.

«Τα εμβόλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά θα είναι λιγότερα»

Στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται ο πρώτος εμβολιασμός να γίνει πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.

«Τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά οι δόσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που αναμενόταν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 για τον επικείμενο εμβολιασμό, ο κ.Πέτσας ανέφερε :

« Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων.

Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια».

 

Τι θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας. Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει καταρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300 ή 600 χιλιάδες εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει . Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».

Πώς θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν και ο εμβολιασμός θα αρχίσει από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δίνουν τη μάχη κατά του κοροναϊου.

Στην Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών ονομάστηκε «Επιχείρηση Ελευθερία».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα πρέπει να μεταφερθούν εκατομμύρια εμβόλια με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες.

Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις και στη συνέχεια θα φορτωθούν σε φορτηγά όπου θα διατηρηθούν με ασφάλεια, μέχρι να μπουν στα 14 ψυγεία υπερκατάψυξης. 65 κινητές ομάδες θα τα διανείμουν στη συνέχεια στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, όπου θα μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες.

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης που θα περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας. Η ταχύτητα και η ασφάλεια τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 50% του πληθυσμού σε 6 μήνες.

Ο προγραμματισμός των δύο ραντεβού που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών θα παίξει κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εναλλακτικά, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή αν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα με το ραντεβού τους.

Η Πολιτεία παράλληλα με το σχέδιο εμβολιασμού ετοιμάζει και καμπάνια πληροφόρησης, ώστε να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

 Έντυπο συναίνεσης

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπογράφουν ένα έντυπο με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί – μεταξύ άλλων –   για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού.

Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και αποτελεί την υποχρεωτική συναίνεση των πολιτών πριν τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το iatropedia.gr .

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν δύναται να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024