Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Amazon : Εργαζόμενοι παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς

Amazon : Εργαζόμενοι παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς

Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερα - όχι λιγότερα - κίνητρα για την προστασία των εργαζομένων

Ως πρώην υπεύθυνη προσωπικού, λαμβάνω συχνά αλληλογραφία από εργαζόμενους με καταγγελίες για εργασία, οι οποίοι προφανώς πιστεύουν ότι εξακολουθώ να έχω κάποια εξουσία.

Ωστόσο, το email που έλαβα πριν από λίγες ημέρες από έναν εργαζόμενο στην αποθήκη παράδοσης της Whole Foods της Amazon στο Industry City, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Παράπονα από εργαζόμενους στην Amazon

Είπε ότι έξι από τους συναδέλφους της είχαν βγει θετικοί στον Covid-19 από τις 22 Οκτωβρίου, επειδή «η ασφαλής κοινωνική αποστασιοποίηση αποθαρρύνεται», προσθέτοντας ότι «όταν εκφράζουμε την ενόχληση μας στη διοίκηση, μας φωνάζουν για τη γρηγορότερη συμπλήρωση των παραγγελιών, ή ότι μπορούμε να λάβουμε άδεια απουσίας χωρίς αμοιβή».

Τελείωσε σημειώνοντας «εργαζόμαστε για ένα τρισεκατομμυριούχο». Ε, όχι ακριβώς…Ο Jeff Bezos αξίζει 180 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Και η εταιρεία του, η Amazon, η οποία κατέχει επίσης Whole Foods, συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

Ο Bezos έχει συσσωρεύσει τόσο πολύ πλούτο τους τελευταίους εννέα μήνες που θα μπορούσε να δώσει σε κάθε υπάλληλο του Amazon 105.000 $ και να είναι τόσο πλούσιος όσο ήταν πριν από την πανδημία.

Έτσι  θα μπορούσε να προσφέρει ασφαλέστερους χώρους εργασίας. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι της Amazon με έδρα τις ΗΠΑ είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Αυτή η εκτίμηση προέρχεται από την Amazon. Δεν έχει γίνει ανεξάρτητη επαλήθευση, ούτε η Amazon αποκάλυψε πόσοι από αυτούς έχουν πεθάνει.

Καπιταλισμός… Scrooge

Οι διαδικτυακές αγορές με πανδημία σε συνδυασμό με την επερχόμενη περίοδο των διακοπών ώθησαν την Amazon να προσθέσει 400.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στις αποθήκες και τις επιχειρήσεις παράδοσης.

Πριν από δεκαετίες, οι εργαζόμενοι στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας κάνοντας παράπονα στην ένωση τους, η οποία πίεζε τον εργοδότη τους να επιλύσει τα προβλήματα ή στη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας (ιδρύθηκε το 1970), η οποία επέβαλε πρόστιμα.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να φέρουν σε δυσχερή θέση  τις εταιρείες τους δημοσιοποιώντας τα παράπονά τους. Ως έσχατη λύση, θα μπορούσαν να τις μηνύσουν.

Καμία από αυτές τις διαδρομές δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στους εργαζόμενους στην αποθήκη της Amazon – ούτε, εν προκειμένω, στους εργάτες της αποθήκης στο Walmart ή στους περισσότερους εργαζόμενους σε άλλους χώρους εργασίας, όπου συνέβαιναν πολλά περιστατικά υπερ-μετάδοσης.

Οι εργαζόμενοι της Amazon δεν έχουν ένωση. Καθ ‘όλη την 25ετή ιστορία της, η εταιρεία έχει πολεμήσει επιθετικά την οργάνωση των συνδικάτων.

Η αρμόδια κρατική υπηρεσία αν και λαμβάνει περισσότερες από 10.000 καταγγελίες για μη ασφαλείς συνθήκες, έχει εκδώσει μόνο δύο παραπομπές.

Ακόμα και υπό την επικείμενη διοίκηση του Μπάιντεν, o Osha θα έχει πολύ λίγους επιθεωρητές για να καλύψει επαρκώς τον κόλπο των αποθηκών της Amazon, πόσο μάλλον κάθε άλλο χώρο εργασίας στην Αμερική όπου απειλούνται οι εργαζόμενοι. Και οι κυρώσεις του είναι ανεπαρκείς.

Μήνυση

Η τελική επιλογή είναι να γίνει μήνυση στην εταιρεία, αλλά οι αγωγές εναντίον των εργοδοτών λόγω Covid ήταν σπάνιες λόγω δυσκολιών που αποδεικνύουν ότι ο εργαζόμενος προσβλήθηκε από τον ιό στην εργασία.
Μια ανάλυση της Washington Post διαπίστωσε ότι από την έναρξη της πανδημίας, έχουν υποβληθεί μόλις 234 προσωπικοί τραυματισμοί ή  αγωγές θανάτου λόγω του ιού.
Ακόμα κι αν αυτές οι αγωγές ήταν επιτυχημένες, οι εταιρείες έχουν ήδη περιορισμένη ευθύνη. Στο απίθανο γεγονός μήνυσης ενάντια στην Amazon όπου οι ενάγοντες θα κέρδιζαν, ο Jeff Bezos θα παρέμενε άνετος.
Πηγή: theguardian.com

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024