Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρατσισμός : Ο αντίκτυπος της μισαλλοδοξίας στην υγεία των Αφροαμερικανών

Ρατσισμός : Ο αντίκτυπος της μισαλλοδοξίας στην υγεία των Αφροαμερικανών

Σύμφωνα με την έρευνα άτομα τα οποία είχαν βιώσει έντονες φυλετικές διακρίσεις όταν ήταν έφηβοι, είχαν σημαντικά επίπεδα κατάθλιψης στα 20 τους, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει τον ρατσισμό.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη ενός αφροαμερικανού που βιώνει ρατσισμό και πως μπορεί να διαμορφώσει το «είναι» του; Πώς τον επηρεάζει ακόμα και σε σωματικό επίπεδο;

Η Sierra Carter, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, μίλησε στον Guardian, σχετικά με το πώς το άγχος του ρατσισμού μπορεί να φθείρει το σώμα – κυριολεκτικά, να «περάσει» στο αίμα και να επηρεάσει την υγεία των Αφροαμερικανών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία συλλέγει στοιχεία τα τελευταία 25 χρόνια, άτομα τα οποία είχαν βιώσει έντονες φυλετικές διακρίσεις όταν ήταν έφηβοι, είχαν σημαντικά επίπεδα κατάθλιψης στα 20 τους, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει τον ρατσισμό.

Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα πρόωρη γήρανση, όπως έδειξαν σχετικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με εμπειρίες φυλετικών διακρίσεων και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Το 2015, η ομάδα άρχισε επίσης να παίρνει δείγματα αίματος, για να αξιολογήσει τους κινδύνους για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στους συμμετέχοντες, ένα έκανε και δοκιμές για βιοδείκτες που προβλέπουν την πρώιμη έναρξη αυτών των ασθενειών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα το άγχος από τις ρατσιστικές επιθέσεις, ιδιαίτερα όταν τα θύματα τις βιώνουν σε νεαρή ηλικία, μπορεί να επηρεάσει τις ψυχικές και σωματικές ανισότητες που παρατηρούνται στους Αφροαμερικάνους.

Ενώ έρχονται στο «φως» όλο και περισσότερες ιστορίες γυναικών, ανδρών και παιδιών της αφροαμερικανικής κοινότητας, που πέφτουν θύματα της φυλετικής αδικίας, η έρευνα γύρω από τις επιπτώσεις του ρατσισμού στην υγεία των «θυμάτων» αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η covid-19 έχει χαρακτηριστεί ως «πανδημία άγχους» για τους μαύρους πληθυσμούς που επηρεάζονται δυσανάλογα λόγω παραγόντων όπως η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Το 2019, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διαπίστωσε ότι ο ρατσισμός έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των οικογενειών τους.

Τα ευρήματά κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, τονίζοντας την ανάγκη η κοινωνία να προβληματιστεί πραγματικά για τον δια βίου αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο ρατσισμός στην πιθανότητα ενός μαύρου παιδιού να ευημερήσει στις ΗΠΑ.

Η μελέτη δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να σκεφτούμε πώς αλληλοσυνδέονται οι δυσκολίες ψυχικής και σωματικής υγείας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024