Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο καταγράφει την κατάρρευση του ραδιοτηλεσκοπίου στο Αρεσίμπο

Βίντεο καταγράφει την κατάρρευση του ραδιοτηλεσκοπίου στο Αρεσίμπο

Η κεντρική πλατφόρμα οργάνων, βάρους 900 τόνων, συνετρίβη πάνω στο γιγάντιο πιάτο του παρατηρητηρίου

Drone που απογειώθηκε για επιθεώρηση ρουτίνας κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του διάσημου ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο διαλύθηκε όταν μια κεντρική πλατφόρμα βάρους 900 τόνων έπεσε πάνω στο γιγάντιο πιάτο του οργάνου.

Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), στο οποίο ανήκει το θρυλικό ραδιοτηλεσκόπιο των 307 μέτρων, είχε ανακοινώσει στις 19 Νοεμβρίου ότι το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο θα έκλεινε για πάντα λόγω σοβαρού προβλήματος στατικότητας.

Το γερασμένο τηλεσκόπιο, κατασκευασμένο σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους στους λόφους του Πουέρτο Ρίκο, συμπλήρωνε φέτος 57 χρόνια λειτουργίας.

Ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, πριν τελικά χάσει τα σκήπτρα από το κινεζικό τηλεσκόπιο FAST, διαμέτρου 500 μέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016.

Το βίντεο της κατάρρευσης, το οποίο τραβήχτηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί τοπική ώρα την 1η Δεκεμβρίου, δείχνει ένα καλώδιο να ξεριζώνεται από τη βάση του και να αφήνει την βαριά κεντρική πλατφόρμα να πέσει.

Πολύτιμη κληρονομιά

Παρά τα χρόνια του, το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο παρέμενε πολύτιμο λόγω της υψηλής ευαισθησίας του. Ήταν εξάλλου ένα από τα λίγα ραδιοτηλεσκόπια που μπορούσε να εκπέμπει ραδιοκύματα, πέρα από τα να ανιχνεύει.

Χρησίμευε έτσι ως γιγάντιο ραντάρ για την παρακολούθηση αστεροειδών που θα μπορούσαν μια μέρα να απειλήσουν τη Γη.

Το Αρεσίμπο είχε εμφανιστεί επίσης στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, επιχείρηση Χρυσά Μάτια» ενώ στην ταινία «Επαφή» η Τζόντι Φόστερ το χρησιμοποιούσε στην αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη.

Η αρχή του τέλους για το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο ήρθε τον Αύγουστο, όταν έσπασε ένα από τα καλώδια που στηρίζουν την κεντρική πλατφόρμα, στην οποία βρίσκονται όλα τα κύρια όργανα του τηλεσκοπίου. Ένα δεύτερο καλώδιο που στηριζόταν στον ίδιο πυλώνα έσπασε στις αρχές Νοεμβρίου και κατέστρεψε τμήμα του πιάτου.

Το ραδιοτηλεσκόπιο μετά τη θραύση του δεύτερου καλωδίου τον Νοέμβριο. Μια μεγάλη τρύπα διακρίνεται στο πιάτο (Πηγή: NSF)

Κάθε προσπάθεια επισκευής θα ήταν επικίνδυνη για το προσωπικό, έκρινε το NSF.

Το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο βοήθησε μεταξύ άλλων στην ανακάλυψη των πρώτων εξωπλανητών.

Προσέφερε επίσης τις πρώτες αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη των πάλσαρ, και τα δεδομένα που προσέφερε οδήγησαν σε τουλάχιστον ένα Νόμπελ Φυσικής.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024