Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είκοσι tips για αποτελεσματικότερη καθαριότητα σπιτιού

Είκοσι tips για αποτελεσματικότερη καθαριότητα σπιτιού

Τώρα που μένουμε περισσότερο μέσα, χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο αποδοτική καθαριότητα. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε.

Συχνά, έχουμε την αίσθηση ότι το σπίτι μας είναι πάντα βρώμικο. Ειδικά αν έχουμε ζώα ή μικρά παιδιά, αλλά και στις περιπτώσεις εκείνες που εμείς ή ο συγκάτοικός μας είμαστε κάπως…ανοικοκύρευτοι, είναι λογικό να ερχόμαστε τακτικά αντιμέτωποι με εικόνες χάους. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος στον προγραμματισμό της καθαριότητας του σπιτιού; Μήπως δεν τρίβουμε ή σφουγγαρίζουμε σωστά; Αυτές οι είκοσι συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες σε κάθε περίπτωση.

1.Καθαρά πανιά και σφουγγαρίστρες

Πλύντε τα πανιά με τα οποία καθαρίζετε τις επιφάνειες του σπιτιού, αλλάξτε τακτικά την σφουγγαρίστρα σας και μία φορά την εβδομάδα το σφουγγάρι των πιάτων. Αν είναι αυτά βρώμικα, πώς περιμένετε να καθαρίσουν αποτελεσματικά;

2.Σπιτικό καθαριστικό για φυσική λάμψη

Για οικονομία, αλλά και αποφηγή χημικών ουσιών, εμπιστευθείτε όα έχετε στην κουζίνα σας. Φτιάξτε ένα σπιτικό διάλυμα με μισή κούπα λευκό ξίδι, μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μία κουταλιά της σούπας καθαριστικό πιάτων και μπόλικο νερό. Με αυτό θα γεμίσετε ένα μπουκάλι τουλάχιστον ενός λίτρου και θα σας κρατήσει αρκετό διάστημα. Για άρωμα, προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.

3.Ξεκινήστε από…ψηλά

Πάνω στα φωτιστικά μαζεύεται τρομερή σκόνη. Καθαρίστε τα πρώτα με στεγνό πανί και ύστερα με ένα μαντήλι γενικής καθαριότητας.

4. Κάντε μια βόλτα στο σπίτι και καθαρίστε συγκεκριμένα

Με ένα πανί και μια λεκάνη με νερό και σαπούνι, κάντε ένα πέρασμα από όλο το σπίτι και ασχοληθείτε αποκλειστικά με διακόπτες και πόμολα. Αλήθεια, συνειδητοποιείτε ότι είναι αυτά που αγγίζουμε περισσότερο;

5. Ντουλάπια και πόρτες μην λησμονάτε

Επίσης με ένα πανί βουτηγμένο σε νερό και καθαριστικό, περάστε επιμελώς τις επιφάνειες που αγνοείτε για κάποιον παράξενο λόγο. Ντουλάπια κουζίνας με λαδιές, πόρτες υπνοδωματίων και μπάνιου…Στο πάνω μέρος τους έχουν πολλή σκόνη και κατά μήκος τους διάφορα λίπη και βρωμιές.

6. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά

Μην παραλείπετε τα μικρά και αδιόρατα εκείνα σημεία στο σπίτι σας, όπως τα σοβατεπιά, τις κορνίζες από τα κάδρα σας, τον καλόγερο, τα κουρτινόξυλα…Αυτά, βέβαια, μπορείτε να τα καθαρίζετε μία φορά το μήνα το πολύ, δεν χρειάζεται κάθε φορά που κάνετε γενική.

7. Ο κανόνας της γιαγιάς

Καλό σκούπισμα πριν το σφουγγάρισμα είναι άκρως απαραίτητο. Με παραδοσιακή ή ηλεκτρική σκούπα, δώστε βάση στις γωνίες και κάτω από τα τραπέζια, για μαζεμένα ψίχουλα, τρίχες ή άλλες στερέες βρωμιές. Ύστερα, το σφουγγάρισμα θα σας φανεί παιχνίδι και το σπίτι θα αρχίσει να μοσχοβολά.

8. «Κι όταν τινάζω τα χαλιά…»

Χαλάκια, πατάκια, κουρελούδες, όλα έξω! Απλώστε τα με μανταλάκια και αφήστε τα να αεριστούν, να ανανεωθούν και να μοιάσουν σαν καινούργια. Μην ξεχνάτε να τα πλένετε στο πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

9. Κρεβάτι άστρωτο και πιάτα άπλυτα; Μέγα λάθος.

Ένα ανάστατο κρεβάτι και ένας βρώμικος νεροχύτης δίνουν την εικόνα ενός σπιτιού απεριποίητου και βρώμικου. Σε περίπτωση μιας απροειδοποίητης επίσκεψης ή όταν θέλετε να συγυρίσετε και να καθαρίσετε λιγάκι, αλλά έχετε λίγο χρόνο, κάντε αυτές τις δυο κινήσεις ματ.

10. Καθαρά τασάκια, η μισή αρχοντιά

Ξέχειλα από γόπες ή απλώς σκονισμένα από στάχτη, είναι θέαμα αντιαισθητικό. Φροντίστε να τα έχετε καθαρά και γυαλισμένα και μην αγνοείτε το πλύσιμό τους με σαπούνι και νερό κάθε τόσο.

11. Τα σκουπίδια έξω!

Κανένα σπίτι δεν είναι καθαρό με ξέχειλους κάδους. Όμως, είναι σημαντική και η καθαριότητα αυτών των κάδων. Βάλτε τους μια στο τόσο στην μπανιέρα και γεμίστε τους με σαπούνι και νερό. Με ένα πανί και καθαριστικό καθαρίστε τους και απ’ έξω. Μες στην φρέσκια σακουλίτσα που θα βάλετε, ρίξτε λίγο θυμάρι ή λεβάντα για λίγη έξτρα φρεσκάδα.

12. Διπλό σφουγγάρισμα

Για το πάτωμα της κουζίνας ή του μπάνιου χρειάζεται. Αφού σφουγγαρίσετε για να αφαιρέσετε βρωμιά και λεκέδες, κάντε και μια περασιά για τις τελευταίες λεπτομέρειες, αλλά και αστραφτερά πατώματα. Μία φορά δεν αρκεί και το ξέρετε!

13. Με τον φούρνο τι θα γίνει;

Ειδικά αν μαγειρεύετε τακτικά, πρέπει να καθαρίζετε τον φούρνο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Πώς; Απλούστατα!

Για το τζάμι του φούρνου:

Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Δημιουργείτε μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνετε την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνετε για 15 λεπτά. Έπειτα, με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζετε τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σας.

Για το εσωτερικό:

Αφαιρέστε τις σχάρες. Τοποθετήστε στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξτε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό. Για το εσωτερικό του φούρνου, φτιάχνετε ένα διάλυμα από 50 γρ μαγειρική σόδα και 100 ml λευκό ξίδι. Ψεκάζετε μέσα στον φούρνο, περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες (ίσως και παραπάνω) κι ύστερα σκουπίζουμε επίμονα με μια υγρή πετσέτα. Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πλαστική σπάτουλα, εκτός από την υγρή πετσέτα, για να αφαιρέσετε  τα καμμένα λίπη και τις βρωμιές

14. Έτσι θα δείχνει πιο αστραφτερό το σπίτι

Επενδύστε σε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες και υφάσματα, ειδικά να τα έπιπλά σας είναι σκούρα. Αυτό δίνει μια αίσθηση «ανοιχτωσιάς» στον χώρο και λάμψης. Δεν είπαμε να το αφήνετε βρώμικο, αλλά να το αξιοποιήσετε ως τρικ σε συνδυασμό με επιμελή καθαριότητα.

15. Φίλτρα καφέ για τα τζάμια

Βαρετό και ζόρικο το καθάρισμα των τζαμιών, αλλά με αυτό το κόλπο θα γίνει σχεδόν παιχνιδάκι, κυρίως γιατί το αποτέλεσμα θα δικαιώνει την ταλαιπωρία. Με φίλτρα του καφέ και το καθαριστικό τζαμιών σας, θα τα καθαρίσετε όπως πρέπει.

16. Τα μπαλκόνια και τα μάτια σας

Δεν υπάρχει κάτι πιο αντισιαιθητικό από ένα αστραφτερό σπίτι και ένα αφρόντιστο μπαλκόνι. Μαι φορά την εβδομάδα, χειμώνα καλοκαίρι, αφιερώστε χρόνο για να σκουπίσετε, να τακτοποιήσετε και να ποτίσετε (όποτε χρειάζεται) τις γλάστρες σας, να καθαρίσετε το τραπέζι που πιάνει σκόνη, να φρεσκάρετε τα κάγκελα που επίσης σκονίζονται και να πλύνετε με ένα πανάκι τα σκοινιά στα οποία απλώνετε τα ρούχα σας.

17. Η είσοδος του σπιτιού

Καθαρίζετε ποτέ λίγο έξω από την πόρτα σας; Την ίδια την πόρτα, ας πούμε; Τινάζετε το χαλάκι της εισόδου πού και πού; Αυτά κάνουν την διαφορά, ξέρετε…

18. Πλύσιμο ριχταριών και κουρτίνων

Καλά τα καθαρά πατώματα και οι ξεσκονισμένες επιφάνειες, αλλά το ριχτάρι του καναπέ κάθε πότε το πλένετε; Τις κουρτίνες; Καλό είναι να έχετε και μερικά εφεδρικά (ίσως ανάλογα με την εποχή) ώστε να ενθαρρύνεστε να τα πλένετε και να τα αλλάζετε τακτικά.

19. Λεκιασμένοι τοίχοι στα σημεία

Πάνω από τα μπωλάκια της γάτας ή του σκύλου, δίπλα στον καθρέφτη του μπάνιου ή πάνω από την καφετιέρα στην κουζίνα ο τοίχος λεκιάζει: καφετιά αντιασιθητικά σημαδάκια, σαν πιτσιλιές χαλούν την εικόνα ενός φροντισμένου νοικοκυριού. Με ένα πανί και νερό με σαπούνι φεύγουν πανεύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις. Μην τα αμελείτε.

20. Φροντισμένα φυτά και φρέσκο νερό στα βάζα

Τακτοποιήσατε και καθαρίσατε όλο το σπίτι, αλλά ακόμα κάτι δεν πηγαίνει καλά. Τα φυτά σας είναι απεριποίητα, με ξερές άκρες ή βρώμικα πιατάκια από κάτω τους. Φτιάξτε τα, κλαδέψτε τα, ασχοληθείτε. Επίσης, ανανεώνετε κάθε δύο μέρες το νερό στα βάζα με τα όμορφα λουλούδια σας.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024