Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κινεζικό υποβρύχιο καταδύθηκε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Κινεζικό υποβρύχιο καταδύθηκε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Το βαθυσκάφος Fendouzhe έφτασε στο αβυσσαλέο βάθος των 10.909 μέτρων στην Τάφρο των Μαριανών

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κανείς; Το κινεζικό βαθυσκάφος Fendouzhe έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και πλησίασε το παγκόσμιο ρεκόρ της βαθύτερης κατάδυσης.

Στη διάρκεια πολύμηνης αποστολής στην περίφημη Τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο του κόσμου, το κινεζικό επανδρωμένο υποβρύχιο έφτασε στο αβυσσαλέο βάθος των 10.909 μέτρων, πιο βαθιά από το ύψος του Έβερεστ.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα China Daily, το Fendouzhe πραγματοποίησε ακόμα επτά καταδύσεις σε βάθος άνω των 10 χιλιομέτρων.

Δεν έσπασε όμως το παγκόσμιο ρεκόρ των 10,934 μέτρων που κατέχει από τον Ιούνιο ο περιπετειώδης ερευνητής Βίκτορ Βέσκοβο, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.

Το βαθυσκάφος Limiting Factor του Βέσκοβο καταδύθηκε δύο μέτρα βαθύτερα από το ελβετο-ιταλικό υποβρύχιο Trieste, το οποίο έγραψε ιστορία τον Ιανουάριο του 1960 φτάνοντας σε βάθος 10.912 μέτρα.

Πέρασαν δεκαετίες από το κατόρθωμα του Trieste μέχρι την επόμενη επίσκεψη στην Τάφρο των Μαριαννών το 2012, όταν ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε με μονοθέσιο σκάφος στα 10.908 μέτρα, ένα μέτρο λιγότερο από ό,τι το κινεζικό Fendouzhe.

Η κατάκτηση της Τάφρου είναι μια νέα πηγή εθνικής υπερηφάνειας για την Κίνα, η οποία εντάχθηκε το 2010 στο ολιγομελές κλαμπ των χωρών που διαθέτουν υποβρύχια με δυνατότητα κατάδυσης σε βάθη άνω των 3.500 μέτρων. Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Στις τελευταίες καταδύσεις, το κινεζικό βαθυσκάφος συνέλλεξε ιζήματα, πετρώματα, βιολογικά δείγματα και άφθονο οπτικό υλικό, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Στα μεσοδιαστήματα των καταδύσεων, γράφει η China Daily, το πλήρωμα ξεκουραζόταν στο ερευνητικό σκάφος Tansuo-1, το οποίο «ξεπέρασε δυσκολίες όπως τυφώνες, βροχές και υψηλές θερμοκρασίες».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024