«Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων, έκταση στην οποία θα φυτευτούν συνολικά 30 εκατομμύρια δέντρα.

«Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται σχεδόν το 1% των δασών μας. Την ώρα που ο δασικός μας πλούτος καταστρέφεται, στις αναδασώσεις είμαστε πιο πίσω ακόμη και από την Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός.

Όπως υποστήριξε, «παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των δασών, ύψους 245 εκατ. ευρώ, με μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση».

«Με ένα 10ετές πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων, με 30 εκατομμύρια δέντρα, τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

  • Αναγνωρίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών (οι δασικές υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990).
  • Επιχειρεί να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο.

Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιείται σε 5 φάσεις:

Στο πρώτο στάδιο εκπονήθηκε από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού & ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση αλλά και περιαστικά δάση.

Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Η ομάδας θα κινητοποιεί για τις αναδασώσεις οργανώσεις εθελοντών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση και προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων με την εκπόνηση μελετών.

Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα διαρκέσει μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.

Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ήδη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την προστασία των δασών προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση μέχρι το 2019, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους ορεινούς όγκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δράσεις για τον Υμηττό που θα συνδυαστούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Αντίστοιχες δράσεις εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την Πεντέλη, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος στη Δυτική Αθήνα. Για το δάσος του Σέιχ Σου το υπουργείο χρηματοδοτεί δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρουσίας του φλοιοφάγου έντομου που έχει καταστρέψει σημαντικό τμήμα του δάσους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου ο συνολικός προϋπολογισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα φτάσει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Στο πρόγραμμα, τέλος, συνεργάστηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, και η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου, ενώ τον συντονισμό όλης της προσπάθειας έχει η συντονίστρια του υπουργείου για τη δασική πολιτική, Μαρία Κοζυράκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr