Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εμφύλιος πόλεμος του λευκού χρυσού

Ο εμφύλιος πόλεμος του λευκού χρυσού

Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν για έξαρση του κορωνοϊού στις γιορτές. Και παρ’ όλο που στην ΕΕ Γερμανία και Ιταλία θέλουν τα χιονοδρομικά κέντρα κλειστά τα Χριστούγεννα, Αυστρία και Ελβετία έχουν άλλα σχέδια

Μπορεί ο ΠΟΥ να απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για «προσεκτική οργάνωση» των οικογενειακών συναθροίσεων στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, μπορεί ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου να προειδοποιεί πως «από ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα», η Ευρώπη ωστόσο μοιάζει να έχει ξεκινήσει ακόμα έναν εμφύλιο – «πόλεμο του λευκού χρυσού» τον αποκάλεσε η Le Monde. Γερμανία και Ιταλία θέλουν τα χιονοδρομικά κέντρα κλειστά τα Χριστούγεννα, η Αυστρία όμως έχει άλλα σχέδια, το ίδιο και η Ελβετία.

Η σάλπιγγα ήχησε για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, με τον ιταλό πρωθυπουργό να εισηγείται το κλείσιμο όλων των χιονοδρομικών κέντρων των Αλπεων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε Χριστούγεννα στα χιόνια», δήλωσε ενώ η χώρα του μετρά κάπου 53.000 νεκρούς εξαιτίας του Covid-19. «Αν εμείς ανακοινώσουμε κλείσιμο των εγκαταστάσεών μας και οι Αυστριακοί όχι, οι σκιέρ μας θα βγουν από τα σύνορα, θα πάνε να αφήσουν χρήματα στους Αυστριακούς και θα επιστρέψουν με τον ιό», επεσήμανε. Οι Αλπεις προσελκύουν ένα 43% των παγκόσμιων σκιέρ, αποφέροντας έτσι κάπου 28 δισ. ευρώ ετησίως -τα χειμερινά σπορ ωστόσο έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διασπορά των ιού ανά την Ευρώπη στις αρχές της χρονιάς, με το θέρετρο του Ισγκλ, στην Αυστρία, να μετατρέπεται σε υπερμεταδότη.

Στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έσπασε χθες το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, η ιταλική ιδέα βρήκε αμέσως συμμάχους. «Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μία ψηφοφορία στην Ευρώπη για τα ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη – η χώρα διατηρεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους. «Δυστυχώς, δεδομένων των ανακοινώσεων από την Αυστρία, φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε εύκολα», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα, η Αυστρία μοιάζει αποφασισμένη να ανοίξει τα χιονοδρομικά της κέντρα για τα Χριστούγεννα, απλά με ενισχυμένα υγειονομικά μέτρα.

«Αν κάποιος βγει σήμερα για τζόκινγκ μόνος του, αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο με το να πάει για σκι μόνος του. Το να χρησιμοποιήσει κάποιος το τελεφερίκ, είναι παρόμοιο με το να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες μεταφορές»», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς. «Αν η ΕΕ θέλει να μείνουν κλειστά τα χιονοδρομικά θέρετρα», προσυπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών του, «αυτό σημαίνει μία ζημία έως και δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αυστρία. Αν θέλει πραγματικά να το κάνει, πρέπει και να το πληρώσει». Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Κόντε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στο ορεινό πέρασμα του Μπρένερο.

Σε αυτή τη διαλπική μάχη, η Γαλλία τηρεί μια μάλλον διακριτική στάση.  Ο πρωθυπουργός της, Ζακ Καστέξ, επιβεβαίωσε απλώς την Πέμπτη όσα είχε δηλώσει ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δύο ημέρες νωρίτερα: τα χιονοδρομικά κέντρα δεν θα ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα. Οσο για τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν θυμίζει απλά πως η σχετική απόφαση «αποτελεί εθνική αρμοδιότητα» -ενθαρρύνοντας παράλληλα τους «27» να «συντονιστούν». Εκτός των «27», ωστόσο, στην Ελβετία, τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα έχουν ήδη ανοίξει, παρά τη δριμύτητα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού: οι σκιέρ πρέπει απλώς να φορούν μάσκα στα αναβατήρια. «Είμαι κατηγορηματικός. Τα Χριστούγεννα θα κάνουμε σκι και θα φάμε σε εστιατόρια», διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στο καντόνι του Βαλέ, Κριστόφ Νταρμπελέ. «Η Ελβετία δεν είναι μέρος της ΕΕ άρα όλα αυτά δεν την αφορούν», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει – συνοψίζει το Politico – πως αποφασισμένοι ευρωπαίοι σκιέρ μπορούν να πάνε για τις γιορτές στα ελβετικά θέρετρα και να ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί, αντί για τις άλλες αλπικές χώρες. Ισως βέβαια αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024