Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Κίνας αντιμετωπίζει τη φετινή απογραφή πληθυσμού ως σπάνια ευκαιρία.

Ήδη, στην αχανή χώρα, περισσότεροι από επτά εκατομμύρια εργαζόμενοι κινούνται από πόρτα σε πόρτα, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τις δημογραφικές αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Η οργάνωση LGBTQ+ Advocacy China, με έδρα την Γκουανζού, απευθύνει έκκληση στα ομόφυλα ζευγάρια να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να δηλώσουν τη σχέση τους. Η καμπάνια, με σλόγκαν «δεν είναι συγκάτοικός μου, είναι σύντροφός μου», έχει στόχο να αναγκάσει τους κινέζους βουλευτές να ασχοληθούν με την κοινότητα.

«Συνήθως είμαστε αόρατοι»

«Συνήθως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Κίνας είναι αόρατη σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικών και την κοινωνική ζωή», αναφέρει στον Guardian ο διευθυντής της οργάνωσης που ηγείται αυτής της προσπάθειας. «Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτό, στο μέλλον η κυβέρνηση θα σκεφτεί τις ανάγκες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ως μέρος του κινεζικού πληθυσμού, όταν δημιουργεί πολιτικές. Μέσα από την απογραφή, η κοινότητά μας θα γίνει ορατή».

Φυσικά, οι φόρμες απογραφής δεν προβλέπουν ξεχωριστά κουτάκια για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όταν ο υπάλληλος έφτασε στο σπίτι του Αχ Τσιάνγκ, ενός ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, συμπλήρωσε «άλλο» στην ερώτηση για «τη σχέση του συγκατοίκου με την κεφαλή του νοικοκυριού». Σε ένα κενό, στη φόρμα απογραφής, πρόσθεσε: «ζευγάρι».

Ο Αχ Τσιανγκι αισθάνεται αναστατωμένος που αναγκάστηκε να αναφέρει ως «άλλο» τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή του. Χαίρεται, όμως που απάντησε με ειλικρίνεια. «Χρειάστηκε πολύ κουράγιο και ελπίζω πως και άλλοι θα μπορέσουν να μιλήσουν ανοιχτά και υπερήφανα αντί να κρύβονται».

Κρυμμένες σχέσεις

Τα ομόφυλα ζευγάρια της Κίνας συχνά κρύβουν τη σχέση τους από τους άλλους, αναφερόμενοι στους εαυτούς τους ως συγκατοίκους. Σύμφωνα με έρευνα του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 2016, μόλις το 5% των 28.000 συμμετεχόντων είχαν μιλήσει για τη σεξουαλικότητά τους σε κόσμο εκτός της οικογένειάς τους, ενώ λιγότερο από το 15% είχαν κάνει «coming out» στην οικογένειά τους.

Η Κίνα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1997 και το 2001 αφαιρέθηκε από την επίσημη λίστα ψυχιατρικών διαταραχών. Η χώρα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ πέρσι, ένας εκπρόσωπος της επιτροπής νομικών υποθέσεων της χώρας δήλωσε ότι ο νόμος αρμόζει στην «εθνική κατάσταση της χώρας και τις ιστορικές και πολιτισμικές της παραδόσεις».

Κατά καιρούς, ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο έχει αφαιρεθεί από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά καταστήματα, ενώ το 2015 απαγορεύτηκε η τηλεοπτική απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας.

Ωστόσο στο μεταξύ διάστημα, ο κινεζικός πληθυσμός έχει γίνει πιο υποστηρικτικός προς τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων ανήκει στα μεγαλύτερα αιτήματα των πολιτών για αλλαγές στη νομοθεσία – και η αλλαγή πέρασε εντός του 2020. Σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η τοπική εταιρεία επικοινωνίας Ifeng, περισσότεροι από το 67% των περίπου 10 εκατ. ανθρώπων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη νομιμοποίησή του.

Η καμπάνια «δεν είναι συγκάτοικός μου, είναι σύντροφός μου», είναι δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με δεκάδες χρήστες να αφήνουν σχόλια στα οποία δεσμεύονται να κάνουν πράξη το σλόγκαν στη διάρκεια της απογραφής.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν από την προσπάθειά τους θα αλλάξουν το αποτέλεσμα της απογραφής. Η κινεζική στατιστική υπηρεσία δήλωσε στο Reuters ότι κάθε επιπλέον πληροφορία, εκτός των προκαθορισμένων απαντήσεων στο ερώτημα «σχέση με την κεφαλή του νοικοκυριού» δεν πρόκειται να καταγραφεί.

Ακόμη και έτσι, εκείνοι που μίλησαν ανοιχτά στην απογραφή αισθάνονται ότι έχουν πετύχει κάτι. Η 26χρονη Λόρεν που συζεί με την κοπέλα της στη Σαγκάη δήλωσε στον Guardian: «Στην αρχή δεν ένιωθα ότι έκανα κάτι ιδιαίτερο όταν ήρθαν οι υπάλληλοι της απογραφής. Τώρα, νιώθω ότι υπήρξα αρκετά γενναία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr