Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Fitness tips για ταχύτερη ανάρρωση μετά τη γυμναστική

Fitness tips για ταχύτερη ανάρρωση μετά τη γυμναστική

Η ανάρρωση μετά τη γυμναστική είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών και των ιστών και την ανάπτυξη δύναμης

Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να γυμνάζεστε. Το περπάτημα, το τρέξιμο και η γυμναστική στο σπίτι είναι μερικοί καλοί τρόποι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα εν μέσω καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να δίνετε σημασία και στην ανάρρωση μετά τη γυμναστική.

Η ξεκούραση και η ανάρρωση είναι ουσιαστικό μέρος κάθε ρουτίνας προπόνησης. Η ρουτίνα αποκατάστασης μετά την άσκηση επηρεάζει σημαντικά τη φυσική σας κατάσταση και τις αθλητικές επιδόσεις σας, επιτρέποντάς σας να γυμναστείτε πολύ πιο αποτελεσματικά. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο πλάνο αποκατάστασης μετά την άσκηση.

Η σημασία της ανάρρωσης μετά τη γυμναστική

Η ανάρρωση μετά τη γυμναστική είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών και των ιστών και την ανάπτυξη δύναμης.

Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο μετά από μια προπόνηση με βάρη. Ένας μυς χρειάζεται από 24 έως 48 ώρες για επανόρθωση και αναδόμηση και όταν δεν του αφήνετε αυτό το χρονικό περιθώριο, αυξάνετε τις πιθανότητες να καταστραφεί αντί να ενδυναμωθεί. Για τις προπονήσεις με βάρη, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να στοχεύετε στις ίδιες μυϊκές ομάδες δύο ημέρες στη σειρά.

Συμβουλές για ταχύτερη ανάρρωση μετά τη γυμναστική

*Διατάσεις

Οι διατατικές ασκήσεις, είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση. Θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Έχετε κατά νου ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και ξανά στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγεται το πιάσιμο.

*Επαρκής ενυδάτωση

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής χάνετε σημαντική ποσότητα υγρών μέσω της εφίδρωσης και είναι σημαντικό να τα αναπληρώσετε.

Το νερό υποστηρίζει κάθε μεταβολική λειτουργία και μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού θα βελτιώσει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Η αποκατάσταση υγρών είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους ιδρώνουν έντονα στις προπονήσεις τους.

*Σωστή διατροφή

Επιλέγοντας λάθος τροφές μετά τη γυμναστική, δεν θα αναπληρώσετε τα συστατικά που χάσατε και θα αποθηκευτεί πιο εύκολα λίπος. Έτσι, χρειάζεστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση. Το γεύμα σας θα πρέπει να είναι 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση και να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, το καστανό ρύζι με τόνο, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές επιλογές.

*Χαλάρωση

Η περισσότερη και πιο έντονη γυμναστική δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μεγαλύτερη βελτίωση. Πολλές φορές, στην προσπάθειά σας να δείτε άμεσα αποτελέσματα, πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο αντέχει. Με αυτόν τον τρόπο όμως υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθείτε ή να βάλετε τον οργανισμό σας σε μία κατάσταση στρες, κάτι το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας και τον μεταβολισμό σας.

Αποφύγετε, λοιπόν, τις υπερβολές και δώστε στον οργανισμό σας χρόνο να ξεκουραστεί. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να εναλλάσετε τις έντονες προπονήσεις με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα.

*Ποιοτικός ύπνος

Ενώ εσείς κοιμάστε, εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν στον οργανισμό σας. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για όλους και ειδικά για όσους γυμνάζονται τακτικά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα απελευθερώνει αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα και συμβάλλει στη μυϊκή αποκατάσταση.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024