Η Vogue Poland έχει πολλές φορές επαινηθεί για το ότι ταράζει τα νερά σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Στο τελευταίο τεύχος της έκανε μια ισχυρή δήλωση υπέρ της επιλογής, στην οποία πρωταγωνιστεί το διάσημο μοντέλο και η ακτιβίστρια Άνια Ρούμπικ στο εξώφυλλο συντροφιά μόνο με ένα πορφυρό ύφασμα.

Το σύνολο του μοντέλου «μιμείται» το κόκκινο μπουλόνι που έγινε συνώνυμο με τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλη την Πολωνία μετά την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της έκτρωσης της χώρας.

Ο νόμος που εξόργισε την χώρα

Στις 22 Οκτωβρίου, το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η άμβλωση εμβρύων με γενετικές ανωμαλίες παραβιάζει το σύνταγμα, το οποίο κατέστησε αυστηρότερο έναν από τους πλέον περιοριστικούς νόμους της Ευρώπης για τις αμβλώσεις.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση προκάλεσε διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να συγκεντρώνονται στη Βαρσοβία στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καθυστερήσει τη δημοσίευση και την εφαρμογή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.

Τώρα, η Vogue Πολωνίας έχει λάβει θέση ενάντια στην περιοριστική απόφαση με το τελευταίο της τεύχος, το οποίο φέρει την φράση «η δύναμη της γυναίκας» με έντονα γράμματα στα εξώφυλλα.

«Οτιδήποτε αφορά τις Πολωνές γυναίκες μας αφορά», έγραψαν στην λεζάντα μια φωτογραφίας της Vogue Poland που μοιράστηκε στο Instagram.

«Αυτή η στιγμή θα επηρεάσει την πολωνική κοινότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Το κράτος καταστέλλει τις γυναίκες με την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και τον περιορισμό των αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων.

Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, εγγυώνται την ελευθερία να αποφασίζουμε για τη ζωή μας, το σώμα μας, την υγεία μας και το πεπρωμένο μας», δήλωσε η 37χρονη Άνια Ρούμπικ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr