Στις μέρες μας ακόμη και μια αναφορά στο εξώφυλλο του εμβληματικού περιοδικού Monocle αποτελεί μια ανεκτίμητης αξίας προβολή. Και αυτό γιατί το περιοδικό που φέρει την σφραγίδα του δαιμόνιου Tyler Brûlé έχει αποκτήσει με τα χρόνια μια απίστευτη επιδραστική ικανότητα ιδιαίτερα σε κοινά που έχουν την δύναμη να διαμορφώνουν και να καθορίζουν γεγονότα, εξελίξεις, τάσεις σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής σε όλο τον πλανήτη.

Με βάση αυτό το δεδομένο το να εμφανίζεται στο εξώφυλλο του διπλού τεύχους, Δεκέμβριος 2020- Ιανουάριος 2021, η ελληνική σημαία δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα, μια λεπτομέρεια που αφορά τον κόσμο των media, της διαφήμισης ή της επικοινωνίας. Ακόμη περισσότερο που το τεύχος 139 είναι αφιερωμένο στα ετήσια βραβεία του περιοδικού, τα Monocle’s Soft Power Awards.

Το τεύχος δεν είναι ακόμη διαθέσιμο αλλά ένα είναι το βέβαιο ως προς τα κριτήρια της διάκρισης και των βραβείων που αφορά κράτη. Το θέμα της διαχείρισης της φονικής πανδημίας του Covid-19 πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Tyler Brûlé

Πάντως, προς αποφυγή παρεξηγήσεων τα βραβεία του Monocle όταν αναφέρονται σε Soft Rower (Ήπια Δύναμη) έχουν πάντα την τσαχπινιά της έκπληξης. Κανένα από τα κριτήρια δεν είναι συμβατικό και αναμενόμενο – για παράδειγμα, στα κριτήρια του 2019 είχε παίξει ρόλο το κριτήριο του καλύτερου εθνικού αερομεταφορέα (Best National Carrier Flying the Flag). Νικητής η Finnair από την Φινλανδία. Θέλετε και άλλο ένα;

Εκείνο του καλύτερου εθνικού προϊόντος (Best National Product). Νικητής, το Lego από την Δανία. Στα κριτήρια συμμετέχουν και εκείνα που αφορούν τα πολλαπλά πρόσωπα της διπλωματίας – π.χ η διπλωματία των τρένων ή η διπλωματία της γαστρονομίας ή η διπλωματία της αρχιτεκτονικής.

Με βάση όλα αυτά τα μη συμβατικά κριτήρια μεγάλος νικητής των βραβείων του 2019 αναδείχθηκε η Ιαπωνία ισοβαθμώντας με την Σουηδία και την Γερμανία στην 3η θέση. Η Ελλάδα στη λίστα των 25 του 2019 απουσίαζε – φέτος, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του εξωφύλλου είναι το mew entry. Τις λεπτομέρειες για το πως βρέθηκε εκεί θα τις μάθουμε λίαν συντόμως. Μικρή υπομονή…

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr