Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης : Τι προέβλεπε για την Ελλάδα μετά την ήττα του 1897

Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης : Τι προέβλεπε για την Ελλάδα μετά την ήττα του 1897

Σαν σήμερα πριν 123 χρόνια υπογράφθηκε η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, που ακολούθησε την ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο που χαρακτηρίστηκε «Ατυχής πόλεμος».

Πριν από 123 χρόνια η ελληνική κυβέρνηση υπέγραφε τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που βρήκε την Ελλάδα βαθιά πληγωμένη και έμελλε να χαρακτηρισθεί ως «Ατυχής πόλεμος».

Τη Συνθήκη υπέγραψε στις 22 Νοεμβρίου (με το ημερολόγιο της εποχής, στις 4 Δεκεμβρίου με το νέο) του 1897 ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος είχε αναλάβει πρωθυπουργός έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης του Θεόδωρου Δηληγιάννη.

Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι εδαφικές απώλειες για την Ελλάδα ήταν μικρές, αφού επανέκτησε τη Θεσσαλία, η οποία είχε χαθεί κατά τη διάρκεια της επέλασης του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ιδρύθηκε και η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία.

Το βαρύτερο τίμημα από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για το ελληνικό κράτος ωστόσο ήταν η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ύψους 4.000.000 τουρκικών λιρών ως επανόρθωση πολέμου.

Για την ελληνική οικονομία που λίγα χρόνια πριν είχε πτωχεύσει (Χαρίλαος Τρικούπης, 1893), αυτή ήταν η αιτία για να λάβει ένα ακόμη δάνειο και να τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, εκχωρώντας τις πηγές από τα δημόσια έσοδα στους πιστωτές της.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024