Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στυλό : Πως κατάφερε να αλλάξει την ζωή και τις συνήθειες μας

Στυλό : Πως κατάφερε να αλλάξει την ζωή και τις συνήθειες μας

Πως το πλαστικό στυλό μιας χρήσης άλλαξε την ζωή μας για πάντα;

Πως το πλαστικό στυλό μιας χρήσης άλλαξε την ζωή μας για πάντα;

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πόσο λίγα είναι γνωστά για τις προσωπικότητες που έχουν αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας.

Το πρώτο λανσάρισμα

Το στυλό ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν ήταν το πρώτο με μεταλλική μπίλια – ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας που το παρήγαγε, στην πραγματικότητα ανακάλυψε μια έκδοσή του κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στη Νότια Αμερική.

Η δημιουργία του σύγχρονου στυλό συνήθως πιστώνεται στον Ούγγρο-Αργεντινό εφευρέτη László Bíró. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ παλαιότερο.

Ο Αμερικανός John J Loud είχε λάβει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα στυλό το 1888. Ο Loud, δικηγόρος και περιστασιακός εφευρέτης, ήθελε ένα στυλό μελάνης που θα μπορούσε να γράφει σε σκληρότερα υλικά όπως το ξύλο και το δέρμα, καθώς και στο χαρτί. Η έμπνευσή του ήταν μια περιστρεφόμενη χαλύβδινη μπάλα.

Το στυλό του Loud ήταν πράγματι ικανό να γράψει σε δέρμα και ξύλο, αλλά ήταν πολύ τραχύ για χαρτί. Η συσκευή θεωρήθηκε ότι δεν είχε εμπορική αξία και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τελικά ακυρώθηκε.

Διάφοροι εφευρέτες προσπάθησαν να βελτιώσουν το σχέδιο του Loud την επόμενη δεκαετία, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να το φέρει στην παραγωγή μέχρι τον Bíró, τη δεκαετία του 1930.

Δεύτε, λάβετε, στυλό!

Ο Μαρσέλ Μπιχ, δηµιουργός μιας ολόκληρης κουλτούρας που πρέσβευε το «χρησιµοποίησέ το και αργότερα πέταξέ το», γεννήθηκε στην Ιταλία από Γάλλους γονείς και ξεκίνησε την καριέρα του στο Παρίσι πουλώντας φακούς από πόρτα σε πόρτα. Η πρώτη του επαφή µε το στυλό µε την µπίλια ήταν όταν παρατήρησε τους Αµερικάνους στρατιώτες που το χρησιµοποιούσαν κατά τη διάρκεια του πολέµου.

Το 1945, ο Μπιχ και ο φίλος του, Εντουάρ Μπιφάρ, ίδρυσαν την εταιρεία Bic, όταν αγόρασαν σε τιµή ευκαιρίας ένα παλιό εγκαταλελλειμένο εργοστάσιο λίγο έξω από το Παρίσι, όπου κατασκεύαζαν εξαρτήματα για μηχανικά μολύβια και πένες ενώ ξαναγέµιζαν µε µελάνι τα στυλό διαρκείας, που μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη Γαλλία. Εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν τα μοντέλα µε µελανοδοχείο, ενώ κάποια εισαγόµενα στυλό διαρκείας θεωρούνταν ακριβά και σχετικά αναξιόπιστα.

Τελικά, το 1950, έβγαλε το προϊόν που επρόκειτο να αλλάξει για πάντα τον τρόπο γραφής και να απαλλάξει τους µαθητές όλου του κόσµου από το βραχνά του µελανιού και της πένας· το στυλό µε µπίλια ήταν πραγµατικότητα. Το στυλό αυτό, το Cristal Bic, που δεν διέφερε σε τίποτα από το σηµερινό, διέθετε διάφανο σώμα ώστε να είναι ευδιάκριτο το επίπεδο του μελανιού, αλλά το κυριότερο ήταν ότι µπορούσε να κατασκευαστεί και να πωληθεί πολύ φθηνά.

Ένα σύντομο βίντεο για την ιστορία του στυλό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024