Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλές και νέες διώξεις εναντίον της whistleblower Μαρία Εφίμοβα

Απειλές και νέες διώξεις εναντίον της whistleblower Μαρία Εφίμοβα

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (Whistleblower) Μαρία Εφίμοβα, που υπήρξε ο άνθρωπος - κλειδί πίσω από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαλίζια, βρίσκεται στην Ελλάδα και φοβάται για την ασφάλειά της μετά το νέο μπαράζ απειλών και διώξεων που υφίσταται. Πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 και του DiEM25 ώστε να της χορηγηθεί άσυλο.

Συζήτηση για την ασφάλεια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whisleblowers) ανοίγει η υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα, η οποία βρέθηκε στη χώρα μας κυνηγημένη από ένα πολυδαίδαλο εγκληματικό δίκτυο εξαιρετικά ισχυρών ανθρώπων.

Η Εφίμοβα, η οποία ήταν μια από τις πηγές της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια για το θέμα των Panama Papers και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος στη Μάλτα, φοβάται για την ασφάλειά της μετά από απειλές και νέες διώξεις.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, ο σύζυγός της συνελήφθη στην Κρήτη μετά από αίτημα των Κυπριακών αρχών.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι το ΜέΡΑ25 θα καταθέσει αίτημα στην Ελληνική Βουλή για τη χορήγηση ασύλου στη Μαρία Εφίμοβα και θα ξεκινήσει και νομοθετική πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ποια είναι η Μαρία Εφίμοβα

Η Μαρία Εφίμοβα είναι πρώην εργαζόμενη στην Τράπεζας Pilatus, την οποία διερευνούσε δημοσιογραφικά η δολοφονηθείσα ρεπόρτερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία (Daphne Caruana Galizia).

H έρευνά της έφερε στο φως ένα πολυπλόκαμο δίκτυο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Μάλτα στο οποίο ήταν εμπλεκόμενοι υψηλά ιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ (Joseph Muscat). Η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, μητέρα τριών παιδιών, δολοφονήθηκε το 2017, όταν το αυτοκίνητο εξερράγη λίγα μέτρα μακριά απ’ το σπίτι της.

H δολοφονημένη δημοσιγράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια.

Αρχικά η Εφίμοβα λειτουργούσε σαν ανώνυμη πηγή της , αλλά όταν η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε, έφυγε απ’ τη χώρα με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Συνέλαβαν τον σύζυγό της στην Κρήτη

Πάνω που νόμιζε ότι η καταδίωξή της είχε σταματήσει, ο εφιάλτης επέστρεψε για τη Μαρία Εφίμοβα, τη Ρωσσίδα whistleblower που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη των στενών σχέσεων μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου της Μάλτας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Την Περασμένη Δευτέρα 16 Noεμβρίου, ο σύζυγος της Εφίμοβα συνελήφθη στην Κρήτη μετά από αίτημα των Κυπριακών αρχών.

Η Εφίμοβα και ο άντρας της.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η δημοσιοποίηση της ιστορίας, το να έρθουν όλα στο φως, είναι η μόνη μου ελπίδα για να πρoστατεύσω εμένα και την οικογένεια μου. Σαν ασφαλιστική δικλείδα, στο ενδεχόμενο να μας συμβεί κάτι», είπε η Εφίμοβα.

«Στοχοποιώντας το σύζυγό μου με επινοημένες κατηγορίες, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση σε μένα» είπε η Εφίμοβα. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο που το ζεύγος ζούσε στην Κύπρο το 2013. Ο Βαρνάβας, διευκρινίζει η Εφίμοβα, δε δούλευε καν στην εταιρεία την οποία κατηγορείται ότι έκλεψε.

Η Εφίμοβα έχει κερδίσει ήδη μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Μάλτας όταν ζήτησαν την έκδοσή της το 2018 και τo αίτημα απορρίφθηκε από Ελληνικό Δικαστήριο.

«Είναι μέρος της στρατηγικής τους να με φιμώσουν»

Μάλιστα, «μετά τη σύλληψη του συζύγου της, η Εφίμοβα έλαβε απειλητικά μηνύματα στο Facebook. Ένα απ’ αυτά έλεγε «Γύρνα στη Μάλτα αλλιώς θα σε βρούμε όπου και να σαι. Έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ, παλιοψεύτρα!» Κατέθεσε το γεγονός στην αστυνομία και έκανε report στο Facebook την απειλή. Το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης δεν απάντησε καν.

Εν πολλοίς χάρη στην έρευνα της Caruana Galizia και την καίρια συνεισφορά της Efimova σ΄αυτήν, η άδεια λειτουργίας της Pilatus ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2018».

Η Εφίμοβα δηλώνει ότι έχει στην κατοχή της αδημοσίευτες πληροφορίες και αποδεικτικά που σχετίζονται με την έρευνα της Caruana Galizia για τις παράνομες δοσοληψίες.

«Η Εφίμοβα φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ο κίνδυνος για αυτή και την οικογένειά της θα αυξηθεί. Πρόσφατα ενημερώθηκε για καινούργια δίωξη που θα της ασκηθεί για ψευδορκία στη Μάλτα. Οι απανωτές διώξεις τη σπρώχνουν σε οικονομική ασφυξία», σημειώνει σε άρθρο του ο Λουίς Μαρτίν, Συντονιστής Επικοινωνίας και Πολιτικής Στρατηγικής του DiEM25.

«»Τα νομικά κόστη συσσωρεύονται, και πολύ σύντομα θα καταστραφούμε οικονομικά» δηλώνει η ίδια. «Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής τους για να με φιμώσουν».

Αίτημα χορήγησης ασύλου για την Εβίμοβα από τον Γιάνη Βαρουφάκη

Αίτημα για να χορήγηση ασύλου στην Μαρία Εφίμοβα, που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Μάλτα, θα καταθέσει στην ελληνική Βουλή το ΜέΡΑ25, που απευθύνει έκκληση στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για ασπίδα προστασίας γύρω από την Ρωσίδα πληροφοριοδότρια, που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Μάλτα.

Όπως σημειώνει στο Τwitter ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, η 36χρονη πρώην τραπεζικής υπάλληλος «βρήκε άσυλο στην Κρήτη κυνηγημένη από τα συμφέροντα που εκτέλεσαν στη Μάλτα την συνεργάτιδα της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίσια».

Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασε σοβαρούς φόβους για την ασφάλεια της Εφίμοβα.

«Μια πηγή που αποκάλυψε διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος που εμπλέκει τον Πρώην Πρωθυπουργό της Μάλτας είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της Μάλτας, της Κύπρου, κι ενός αδίστακτου εταιρικού κατεστημένου που είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να την κάνει να σιωπήσει. Θα αγωνιστούμε για την προστασία της, όπως κάνουμε και με άλλους αγωνιστές της διαφάνειας και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας, όπως ο Julian Assange” δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024