Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
TikTok : Η πλατφόρμα στην οποία οι σκηνές εγκλήματος γίνονται κυριολεκτικά viral

TikTok : Η πλατφόρμα στην οποία οι σκηνές εγκλήματος γίνονται κυριολεκτικά viral

Οι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι τα βίντεο είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς - αλλά αυτό είναι που πραγματικά προσελκύει τους ανθρώπους στο περιεχόμενό τους;

Είναι μια καυτή μέρα του Αυγούστου στην Τάμπα της Φλόριντα. Μια κάμερα αιωρείται πάνω από μερικές σταγόνες αίματος στο πλάι ενός αυτοκινήτου, πρίν ανοίξει ο φακός  για να αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημιάς.

Η πόρτα έχει μια τρύπα από σφαίρα, ενώ τα μπροστινά καθίσματα, το τιμόνι και  δύο μπουκάλια ποτών επικαλύπτονται με ακόμη περισσότερο αίμα – αυτή τη φορά ένα κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα.

«Μοιάζει με σφαίρα 9 χιλιοστών», λέει ένας άντρας εξετάζοντας μια σφαίρα που βρέθηκε στη σκηνή. Το κλιπ βγαίνει και ξεκινά ξανά, ενώ το αισιόδοξο, τότε δημοφιλές τραγούδι «Mi pan su su sum» ακούγεται στο βάθος.

TikTok

Αυτό το βίντεο έχει περισσότερες από έξι εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Είναι μέρος αυτού που ονομάστηκε Crime Scene TikTok, Crime Scene Cleanup TikTok ή MurderTok – μια συλλογή βίντεο με πάνω από 200 εκατομμύρια προβολές που τεκμηριώνουν σκηνές εγκλημάτων με σκληρές λεπτομέρειες.

Τα βίντεο συνήθως πραγματοποιούνται σε σκηνή ανθρωποκτονίας και δείχνουν ομάδες καθαριστών που ξύνουν, και καθαρίζουν το αίμα και άλλα σωματικά υγρά.

Οι περισσότεροι  βλέπουν και γεμάτα ψυγεία που ξεχειλίζουν με σάπια τρόφιμα, καθώς και αρουραίους, κατσαρίδες και σκουλήκια.

Η Josephine, 26 ετών από το Σιάτλ, μεγάλωσε βλέποντας εγκλήματα στην τηλεόραση με τη μαμά της.

Τώρα ασχολείται με το TikTok – και προτιμά την ακατέργαστη, αφιλτράριστη πραγματικότητα που έχουν να προσφέρουν τα βίντεο καθαρισμού σκηνών εγκλήματος.

«Ενώ πολλά από τα [αληθινά εγκλήματα] ήταν εξαιρετικά σκληρά, υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν έχουν  εμφανιστεί», λέει.

Γιατί αυτά τα βίντεο έχουν τόσα views;

Η περιέργεια για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο την οδήγησε να αναζητήσει φωτογραφίες από διάσημες σκηνές εγκλήματος στο διαδίκτυο.

Είναι ευγνώμων που το περιεχόμενο TikTok που παρακολουθεί τώρα δεν είναι υπερβολικά ψεύτικο ή εντυπωσιακό. «Είναι ωραίο να βλέπεις τον καθαρισμό να συμβαίνει χωρίς έναν τόνο δράματος που να προέρχεται από την τηλεόραση».

Δυστυχώς, δε λειτουργούν όλοι οι δημιουργοί με τον ίδιο τρόπο, προειδοποιεί η Josephine.

«Εάν αρχίσετε να ψάχνετε περισσότερους λογαριασμούς, θα πρότεινα να κοιτάξετε αυτούς που διευθύνονται από μια συγκεκριμένη επιχείρηση», λέει. «Διαφορετικά, θα καταλήξετε σε λογαριασμούς συλλογής που έχουν στόχο να προκαλέσουν σοκ και μόνο».

Η κόρη του  James Monath τον ενθάρρυνε να ανεβάσει βίντεο στον TikTok λογαριασμό του, @bioscene_recover. ‘Εχει πλέον 43.000 ακόλουθους, το viral βίντεό του – μια αιματηρή σιλουέτα αποτυπωμένη από ένα αποσυντιθέμενο σώμα – έχει προσελκύσει αρνητικά σχόλια μεν, αλλά ο ίδιος λέει ότι η πλειοψηφία των σχολίων προέρχεται από ανθρώπους που αναζητούν κατανόηση αφού έχασαν τα αγαπημένα τους άτομα σε παρόμοιες καταστάσεις.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024