Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Φωτιές» ανάβει η επίταξη κλινικών - Εγκληματικές παλινωδίες καταγγέλει η Αντιπολίτευση

Κοροναϊός: «Φωτιές» ανάβει η επίταξη κλινικών – Εγκληματικές παλινωδίες καταγγέλει η Αντιπολίτευση

Στη σκιά των θλιβερών ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους η Ελλάδα φαίνεται πως έχει χάσει το πλεονέκτημα που της έδωσε στη μάχη κατά της πανδημίας το πρώτο lockdown. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για την επίταξη κλινικών, τα σχολεία, το σφράγισμα των συνόρων και η παράταση του lockdown.

Στη σκιά των καθημερινών θλιβερών ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους η Ελλάδα φαίνεται πως έχει χάσει το πλεονέκτημα που της έδωσε στη μάχη κατά της πανδημίας το πρώτο lockdown της άνοιξης.

«Δεν υπήρχε σχεδιασμός»

Το γεγονός αυτό από μόνο του πυροδοτεί τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση να βάλλεται συνεχώς από την αντιπολίτευση. Ήδη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του δεύτερου lockdown η αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει μύδρους για αποτυχία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το κλίμα της πολιτικής έντασης τροφοδοτείται και ενισχύεται περαιτέρω από σειρά κυβερνητικών χειρισμών και αποφάσεων που αλληλοαναιρούνται.

Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την επίταξη με αφορμή την δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστική.

Η κυβέρνηση εγκαλείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στο μέτρο ενώ όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης των Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού «δεν υπήρχε σχεδιασμός» για την επίταξη μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο, καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ο ιδιωτικός τομέας υγείας να νοσηλεύει τα non-covid περιστατικά.

Σπατάλησε

Μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Σαραφιανός λέει πως ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να νοσηλεύσει κρούσματα κοροναϊού «αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες».

Όλα αυτά ουσιαστικά εντείνουν τις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση για το ότι σπατάλησε το οχτάμηνο που μεσολάβησε από την πρώτη φάση της πανδημίας και δεν προχώρησε στην κατάλληλη προετοιμασία –την οποία ζητούσαν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ σε σχέση με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα- για να αντιμετωπίσει το δυσμενές σενάριο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα, όπου γονατίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Άνοιξαν και έκλεισαν

Στην ίδια κατεύθυνση η πολιτική κόντρα των τελευταίων ημερών για την τηλεκπαίδευση είναι επίσης χαρακτηριστική. Η κυβέρνηση ήρθε σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, αλλά και με την εκπαιδευτική κοινότητα για τους όρους με τους οποίους θα άνοιγαν τα σχολεία.

Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα για μείωση μαθητών ανά τάξη και μαζικά τεστ και με επιχείρημα ότι οι μικρές ηλικίες δεν είναι φορείς μετάδοσης του ιού. Tελικά αναγκάστηκε να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων για να μειώσει την κινητικότητα των μεγαλύτερων ηλικιών στις οποίες ανήκουν οι γονείς των μαθητών.

Τα όσα επακολούθησαν με την τηλεκπαίδευση ενίσχυσαν τις αντιπολιτευτικές φωνές για τις παλινωδίες που εμφανίζονται στη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν είναι ρεαλιστικό

Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι βολές της αντιπολίτευσης για τον εφησυχασμό που εμφάνισε η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα του πρώτου και δεύτερου lockdown, γεγονός που έχει παραδεχτεί ουσιαστικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το ότι χτες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τα βόρεια χερσαία σύνορά της και να κάνει υποχρεωτικά τα rapid τεστ δείχνουν ότι η τακτική που ακολούθησε τους προηγούμενους μήνες με το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού όπου γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εξάπλωση του κοροναϊού και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η πλέον κόκκινη περιοχή της χώρας είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Και μέσα σε όλα αυτά εκεί που πήγαινε ν’ ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα αρθεί σταδιακά το lockdown προκύπτει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να τελειώσει την 1η Δεκεμβρίου, αντίθετα θα πρέπει να παραταθεί.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό πολιτικό μίγμα. Μπροστά στο εμφανές, να χαθεί η μάχη στο υγειονομικό επίπεδο, έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας οικονομία όπου τόσο η κατάθεση του προϋπολογισμού δείχνει διψήφια ποσοστά ύφεσης ενώ ο μόνος «μποναμάς» που θα δώσει η κυβέρνηση είναι στους πάμπτωχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024