Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόλι Πάρτον : Η διαχρονική της βοήθεια και η δωρεά της για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Ντόλι Πάρτον : Η διαχρονική της βοήθεια και η δωρεά της για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Η κάντρι τραγουδίστρια έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου $ στο Vanderbilt University Medical για να ξεκινήσει η έρευνα για το εμβόλιο της Moderna

Όταν η Ντόλι Πάρτον γεννήθηκε μια κρύα ημέρα τον Ιανουάριο του 1946, η οικογένειά της δεν είχε κανέναν τρόπο να πληρώσει τον γιατρό εκτός από ένα σακί με αραβόσιτο.

Παρ ‘όλα αυτά, μία γηραιότερη συγγενής άπλωσε τα χέρια της στο κεφάλι του μικρού παιδιού και δήλωσε ότι «χρίστηκε».
Η μητέρα της κα Πάρτον κατάλαβε από αυτό που είπε, ότι θα έκανε καλά πράγματα στη ζωή της.

Η μεγάλη δωρεά

Αυτή την εβδομάδα προέκυψε ότι η κα Πάρτον έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου $ στο Vanderbilt University Medical.
Ένα κέντρο στο Νάσβιλ το οποίο βοήθησε με τη χρηματοδότηση της να διεξαχθεί μια δοκιμή πρώτου σταδίου ενός από τα πιο υποσχόμενα εμβόλια Covid-19. Οι δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA Moderna είναι 94,5% αποτελεσματικό.
«Τα χρήματα της Ντόλι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε το τεστ που απαιτείται για να ερευνήσουμε εάν οι συμμετέχοντες που έκαναν εγγραφή στην πρώτη φάση της δοκιμής εμβολίων Moderna είχαν την επιθυμητή ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», λέει η Andrea Pruijssers, ερευνήτρια του VUMC’s Εργαστηρίου Denison.
Η ιδέα ότι η κα Πάρτον μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας έγινε δεκτή με παροξυσμούς χαράς στο διαδίκτυο.
Ο κωμικός Steve Martin αστειεύτηκε γράφοντας ότι φαντάστηκε την κα Πάρτον να χειρίζεται το RNA ενώ γράφει ένα επιτυχημένο τραγούδι.
Ένας χρήστης του Twitter πρότεινε  το «dollypartoning» να γίνει συντομογραφία που θα σημαίνει ότι κάποιος που ήδη σου άρεσε, είναι ακόμη καλύτερος άνθρωπος από όσο περίμενες.
Εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού των θανάτων του κοροναϊού και των επακόλουθων των προεδρικών εκλογών, η κα Πάρτον είναι ένα από τα λίγα θέματα στα οποία οι Αμερικανοί μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν.

Η ζωή της

Τώρα στα 74, με περισσότερο από μισό αιώνα ηχογραφήσεων πίσω της, η δόξα της είναι περισσότερη από ποτέ.
Το τελευταίο της άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφή του Billboard των ΗΠΑ και ένα μιούζικαλ του Netflix που βασίζεται στα τραγούδια της πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.
Ο παραγωγός, συνεργάτης της, Sam Haskell, λέει ότι η μουσική της δε χάνει ποτέ την αξία της: «Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους γιατί τα θέματα που γράφει είναι διαχρονικά»
Αυτά τα θέματα – οικογένεια, πίστη και αγάπη – συχνά επικεντρώνονται στις ιδέες της καλοσύνης και της αντοχής που χρονολογούνται από την παιδική της ηλικία, στους πρόποδες των Smoky Mountains του Τένεσι.
Η κα Πάρτον μεγάλωσε ως ένα από τα 12 παιδιά σε μια μικρή καλύβα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό.
Το καλοκαίρι, τα παιδιά έκαναν μπάνιο στο ποτάμι χρησιμοποιώντας χειροποίητο σαπούνι. Τον χειμώνα, το χιόνι θα έμπαινε μέσα από ρωγμές των τοίχων.
Ξεκίνησε να τραγουδάει με το που ξεκίνησε να μιλάει. Ως μικρό παιδί, λέει η κα Πάρτον έφτιαξε τραγούδια για τις κούκλες της που είχαν φτιαχτεί από καλαμπόκι.
Στα 10 χρόνια της, συμμετείχε σε ραδιοφωνικές συναυλίες χάρη στον θείο της, που ήταν επίσης ερμηνευτής. Στα 13 εξασφάλισε μία θέση σε ένα μουσικό θεσμό μουσικής country, το Grand Ole Opry, και την παρουσίασε στη σκηνή ο Johnny Cash.
Δεκαετίες επιτυχημένων τραγουδιών και ταινιών ακολούθησαν. Το 1986, αγόρασε ένα τοπικό θεματικό πάρκο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο ανατολικό Τενεσί, ονομάζοντας το, Dollywood.

Η ευρεία δημοτικότητά της εξαρτάται εν μέρει από τις αντιφάσεις που έχει η ίδια.

Όταν έφυγε από το σπίτι για να αναζητήσει την τύχη της μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, λέει, δε φοβόταν μήπως καταλήξει να είναι φτωχή, γιατί θα ήταν αδύνατο να έχει λιγότερα χρήματα από την οικογένειά της.

Οι αφορμές και οι εμπνεύσεις

Οι φορές που πληγώθηκε ήταν η αιτία που της έδωσαν έμπνεση να ακολουθήσει την τέχνη της.
Όταν μια γυναίκα φλέρταρε με τον σύζυγό της Carl Dean, τον οποίον παντρεύτηκε το 1966, εκείνη έγραψε το τραγούδι «Jolene», το οποίο έγινε το μεγαλύτερο hit της.
Η αγραμματοσύνη του πατέρα της, κάτι για το οποίο ο ίδιος ντρεπόταν, αλλά αυτό την ενέπνευσε να ιδρύσει τη Βιβλιοθήκη Φαντασίας, η οποία διανέμει κάθε μήνα δωρεάν πάνω από ένα εκατομμύρια βιβλία, σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Η Kirsty Hill, περιφερειακή διευθύντρια του Dollywood Foundation UK, λέει ότι η συμβολή της κα Πάρτον στο εμβόλιο έχει πλήρες νόημα.
«Βλέπω πολλή δουλειά που κάνει και δε μιλάμε απαραίτητα για αυτήν», λέει.
Η Ντόλι Πάρτον δήλωσε στο ΒBC: «Είμαι πολύ περήφανη κοπέλα σήμερα που ξέρω ότι είχα να κάνω με κάτι που θα μας βοηθήσει σε αυτήν την τρελή πανδημία ».
Ήταν, είπε, ανυπόμονη προσβλέποντας στην αποκατάσταση της κανονικότητας. «Όταν η ζωή επανέλθει όπως ήταν θα τρέχω παντού»,ανέφερε σύμφωνα με τους ft.com.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024