Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτεΐνη για εύκολη απώλεια βάρους

Πρωτεΐνη για εύκολη απώλεια βάρους

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο διάσημο συστατικό που εμπεριέχεται στα προγράμματα απώλειας βάρους.

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά) που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και το πιο διάσημο συστατικό που εμπεριέχεται στα προγράμματα απώλειας βάρους.

Πώς η πρωτεΐνη ενισχύει το αδυνάτισμα

  • Περιέχει λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει στον οργανισμό σας τέσσερις θερμίδες, ενώ το λίπος αποδίδει εννέα.
  • Επιφέρει το αίσθημα κορεσμού και σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα. Έτσι, θα περιορίσετε την πείνα σας και κατ’ επέκταση θα είστε σε θέση να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.
  • Βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και παρεμποδίζει την αιχμή της ινσουλίνης (αυτής που κρύβεται πίσω από την απότομη πτώση ενέργειας και τις έντονες λιγούρες για γλυκά).
  • Ενισχύει τη δημιουργία και την αποκατάσταση των μυών, ειδικά όταν συνδυάζεται με συχνή γυμναστική. Η αυξημένη μυϊκή μάζα οδηγεί σε αυξημένο μεταβολισμό και κατ’ επέκταση σε αυξημένη καύση θερμίδων.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε καθημερινά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας σας. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα για τη μέση ενήλικη γυναίκα και 56 γραμμάρια ανά ημέρα για τον μέσο ενήλικο άνδρα.

Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, επειδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να περιέχουν και λίπος, καλό είναι να προτιμάτε το άπαχο κρέας και τα γαλακτοκομικά με 4% λιπαρά ή λιγότερα. Καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης είναι το αυγό, το γιαούρτι, το τυρί κότατζ, το στήθος γαλοπούλας, ο τόνος, ο σολομός, το κοτόπουλο και το κεφίρ.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν και τα 9 βασικά αμινοξέα, γι’ αυτό και ονομάζονται χαμηλής βιολογικής αξίας. Καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι το τόφου, οι φακές, ο πασατέμπος, το φαγόπυρο, η βρώμη, το σπανάκι και οι σπόροι τσία.

Δείτε έξι συνταγές για γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη:

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024