Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα δέντρα μάρτυρες εκρήξεων σουπερνόβα;

Τα δέντρα μάρτυρες εκρήξεων σουπερνόβα;

Οι αυξητικοί δακτύλιοι των δέντρων ενδέχεται να μαρτυρούν την επίδραση των υπερκαινοφανών αστέρων στη Γη

Εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων οι οποίες συνέβησαν έτη φωτός μακριά από τη Γη ενδέχεται να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον κορμό των δέντρων, σύμφωνα με έρευνα γεωεπιστήμονα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Παρόλο που, όπως σημειώνει ο ερευνητής, είναι νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα, τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Astrobiology» μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει αν και με ποιον τρόπο εκρήξεις τέτοιου είδους έχουν συμβάλει σε αλλαγές του κλίματος στη Γη.

Ίχνη κοσμικών ακτίνων στα δέντρα

«Συνεχώς παρατηρούμε εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων σε άλλους γαλαξίες», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δρ. Ρόμπερτ Μπρέικενριτζ, συγγραφέας της δημοσίευσης και ερευνητής του Ινστιτούτου Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας, συμπληρώνοντας ότι «μέσω ενός τηλεσκοπίου ένας γαλαξίας φαίνεται ως μια θολή κηλίδα. Ξαφνικά όμως εμφανίζεται ένα αστέρας ο οποίος μπορεί να είναι τόσο φωτεινός όσο ο υπόλοιπος γαλαξίας».

Θα μπορούσαν αυτές οι εκρήξεις να αφήνουν το ίχνος τους στη Γη; Για να διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο, ο ερευνητής μελέτησε τους αυξητικούς δακτυλίους ορισμένων δέντρων με σκοπό να βρει ίχνη άνθρακα-14, ένα ραδιοϊσότοπο το οποίο σχηματίζεται στη Γη έπειτα από αλληλεπίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας με το άζωτο της ατμόσφαιρας.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι στους αυξητικούς δακτυλίους των δέντρων που μελετήθηκαν παρεμβάλλονται δακτύλιοι οι οποίοι περιέχουν άνθρακα-14 σε αυξημένη συγκέντρωση. Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση, η αυξημένη παρουσία του άνθρακα-14 δεν μπορεί να εξηγηθεί σε συνάρτηση με γεγονότα τα οποία έλαβαν στον πλανήτη μας, ως εκ τούτου η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί έξω από αυτόν. Μελετώντας την χρονολογία των εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων οι οποίες συνέβησαν σχετικά κοντά στη Γη τα τελευταία 40.000 χρόνια, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι πράγματι οκτώ εκρήξεις σουπερνόβα αντιστοιχούν χρονολογικά με την χρονολογία των αυξητικών δακτυλίων οι οποίοι περιείχαν αυξημένη συγκέντρωση άνθρακα-14, με τέσσερις από αυτές να εμφανίζουν μία στενή συσχέτιση.

Οι περιορισμοί της έρευνας

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα έχει κάποιους περιορισμούς: αφενός οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για να εκτιμήσουν πότε συνέβησαν εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων στο παρελθόν έχουν ένα περιθώριο απόκλισης το οποίο μπορεί να αγγίξει τα 1.500 έτη, ως εκ τούτου η αντιστοίχηση της πραγματικής χρονολογίας των εκρήξεων με την χρονολογία σχηματισμού των επίμαχων αυξητικών δακτυλίων ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Αφετέρου, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σχετικά με τις επιδράσεις τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν οι εκρήξεις αυτές στο Φυτικό και στο Ζωικό Βασίλειο της Γης. Όπως όμως σημειώνει ο επιστήμονας, είναι ένα πεδίο το οποίο αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024