Εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων οι οποίες συνέβησαν έτη φωτός μακριά από τη Γη ενδέχεται να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον κορμό των δέντρων, σύμφωνα με έρευνα γεωεπιστήμονα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

Παρόλο που, όπως σημειώνει ο ερευνητής, είναι νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα, τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Astrobiology» μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει αν και με ποιον τρόπο εκρήξεις τέτοιου είδους έχουν συμβάλει σε αλλαγές του κλίματος στη Γη.

Ίχνη κοσμικών ακτίνων στα δέντρα

«Συνεχώς παρατηρούμε εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων σε άλλους γαλαξίες», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δρ. Ρόμπερτ Μπρέικενριτζ, συγγραφέας της δημοσίευσης και ερευνητής του Ινστιτούτου Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας, συμπληρώνοντας ότι «μέσω ενός τηλεσκοπίου ένας γαλαξίας φαίνεται ως μια θολή κηλίδα. Ξαφνικά όμως εμφανίζεται ένα αστέρας ο οποίος μπορεί να είναι τόσο φωτεινός όσο ο υπόλοιπος γαλαξίας».

Θα μπορούσαν αυτές οι εκρήξεις να αφήνουν το ίχνος τους στη Γη; Για να διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο, ο ερευνητής μελέτησε τους αυξητικούς δακτυλίους ορισμένων δέντρων με σκοπό να βρει ίχνη άνθρακα-14, ένα ραδιοϊσότοπο το οποίο σχηματίζεται στη Γη έπειτα από αλληλεπίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας με το άζωτο της ατμόσφαιρας.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι στους αυξητικούς δακτυλίους των δέντρων που μελετήθηκαν παρεμβάλλονται δακτύλιοι οι οποίοι περιέχουν άνθρακα-14 σε αυξημένη συγκέντρωση. Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση, η αυξημένη παρουσία του άνθρακα-14 δεν μπορεί να εξηγηθεί σε συνάρτηση με γεγονότα τα οποία έλαβαν στον πλανήτη μας, ως εκ τούτου η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί έξω από αυτόν. Μελετώντας την χρονολογία των εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων οι οποίες συνέβησαν σχετικά κοντά στη Γη τα τελευταία 40.000 χρόνια, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι πράγματι οκτώ εκρήξεις σουπερνόβα αντιστοιχούν χρονολογικά με την χρονολογία των αυξητικών δακτυλίων οι οποίοι περιείχαν αυξημένη συγκέντρωση άνθρακα-14, με τέσσερις από αυτές να εμφανίζουν μία στενή συσχέτιση.

Οι περιορισμοί της έρευνας

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα έχει κάποιους περιορισμούς: αφενός οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για να εκτιμήσουν πότε συνέβησαν εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων στο παρελθόν έχουν ένα περιθώριο απόκλισης το οποίο μπορεί να αγγίξει τα 1.500 έτη, ως εκ τούτου η αντιστοίχηση της πραγματικής χρονολογίας των εκρήξεων με την χρονολογία σχηματισμού των επίμαχων αυξητικών δακτυλίων ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Αφετέρου, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σχετικά με τις επιδράσεις τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν οι εκρήξεις αυτές στο Φυτικό και στο Ζωικό Βασίλειο της Γης. Όπως όμως σημειώνει ο επιστήμονας, είναι ένα πεδίο το οποίο αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr