Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάνναβη: Όλο και πιο δραστικές οι νέες ποικιλίες

Κάνναβη: Όλο και πιο δραστικές οι νέες ποικιλίες

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε THC ίσως συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εθισμού και ψυχωτικών διαταραχών

«Σημαντική αύξηση» στη δραστικότητα της κάνναβης διαπιστώνει μελέτη που εξέτασε δείγματα των τελευταίων 50 ετών σε διάφορες χώρες. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε THC είναι πιθανό να συνεπάγεται και αύξηση του κινδύνου για την υγεία.

«Καθώς η δραστικότητα της κάνναβης αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει με τον αριθμό των ανθρώπων που εντάσσονται σε προγράμματα για προβλήματα κατάχρησης. Περισσότεροι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε πρόγραμμα απεξάρτησης λόγω της κάνναβης παρά λόγω της ηρωίνης και της κοκαΐνης» λέει ο Τομ Φρίντμαν, ειδικός του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Βρετανία.

Η ομάδα του αναφέρει στην επιθεώρηση Addiction ότι η συγκέντρωση τετραϋδροκανναβινόλης (THC), κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης, αυξήθηκε κατά 14% το διάστημα 1970-2017, ενώ η άνοδος είναι ακόμα μεγαλύτερη στο χασίς, μια κατεργασμένη, στερεά μορφή της κάνναβης.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για 80.000 δείγματα κάνναβης που είχαν κατασχεθεί και αναλυθεί τον τελευταίο μισό αιώνα σε επτά χώρες -ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία και Νέα Ζηλανδία.

Κίνδυνος ψυχικών διαταραχών

Η ανάλυση έδειξε ότι τα επίπεδα THC παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση κατά 24% στο χασίς, μια μορφή συμπυκνωμένης ρητίνης από τα άνθη του φυτού της κάνναβης. Καμία σημαντική αύξηση δεν καταγράφηκε στην CBD, ή κανναβιδιόλη, μια ουσία χωρίς ψυχοτρόπο δράση η οποία ερευνάται για διάφορες ιατρικές χρήσεις, μεταξύ άλλων και για απεξάρτηση από την κάνναβη.

Η εκτίναξη της περιεκτικότητας σε THC αποδίδεται στη ζήτηση για δυνατότερες ποικιλίες, τις οποίες αναπτύσσουν σταδιακά οι καλλιεργητές διασταυρώνοντας φυτά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Χρήστες και διακινητές προτιμούν για παράδειγμα την κάνναβη sinsemilla (χωρίς σπόρια), η οποία είναι πιο δραστική σε σχέση με την «παραδοσιακή» κάνναβη, η οποία περιέχει σπόρια και λιγότερη THC.

Προηγούμενες έρευνες της ίδιας ομάδας, αλλά και άλλες μελέτες από όλο τον κόσμο, έχουν συνδέσει την THC με αυξημένο κίνδυνο ψυχωτικής διαταραχής, ειδικά στους νέους χρήστες. Μια μερίδα των χρηστών μπορεί εξάλλου να αναπτύξει εθισμό, αλλά και στερητικά συμπτώματα σε περίπτωση διακοπής της χρήσης.

Η κάναβη είναι σήμερα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό σε όλο τον κόσμο, πρόσφατα όμως νομιμοποιήθηκε στον Καναδά, την Ουρουγουάη και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για νομιμοποίηση της κάνναβης με στόχο τη μείωση του κινδύνου για την υγεία. Επισημαίνουν μάλιστα το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έθεσε σε δημοψήφισμα πρόταση αποποινικοποίησης σε συνδυασμό με μέτρα για μείωση της δραστικότητας της κάνναβης -αν και οι Νεοζηλανδοί απάντησαν τελικά «όχι».

Μια άλλη πρόταση της ερευνητικής ομάδας είναι η εφαρμογή μέτρων μείωσης του κινδύνου που ισχύουν για άλλες ψυχοδραστικές ουσίες όπως το αλκοόλ, για παράδειγμα η ενημέρωση του κοινού για τα δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα χρήσης και η καθιέρωση μιας στάνταρτ μονάδας για τη μέτρηση της δραστικότητας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024