Το άνοιγμα των εστιατορίων ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανούς μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησαν ανώνυμα τηλεφωνικά δεδομένα για να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις ανθρώπων σε 10 από τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ καθώς κινούνταν από τις γειτονιές τους σε περισσότερους από 500.000 διαφορετικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των τόπων λατρείας, από την 1η Μαρτίου έως 2 Μαΐου.

Έπειτα έθεσαν τα δεδομένα μέσω ενός μοντέλου για το πώς εξαπλώνεται ο ιός για να προσδιοριστούν τα πρότυπα μόλυνσης.

«Αν σκέφτεστε για εστιατόρια, οι άνθρωποι παραμένουν εκεί πολύ και πολλά από αυτά είναι μικρά μέρη όπου γεμίζουν με κόσμο», δήλωσε ο Jure Leskovec, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature.

«Η πυκνότητα των ανθρώπων εκεί είναι αρκετά υψηλή σε σύγκριση με τα παντοπωλεία και τα πολυκαταστήματα που είναι μεγαλύτερα μέρη και πουθενά δεν είναι τόσο γεμάτα όσο τα εστιατόρια».

Οι πιθανότητες μόλυνσης είναι επίσης υψηλότερες σε γυμναστήρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και χώρους λατρείας, αλλά οι κίνδυνοι είναι περίπου τέσσερις φορές λιγότεροι από ό,τι στα εστιατόρια.

Καθώς οι περιπτώσεις COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ, οι πόλεις θεσπίζουν νέους περιορισμούς.

Μέτρα

Στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo επέβαλε την Τετάρτη στις 10 μ.μ. απαγόρευση κυκλοφορίας σε εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια.

Τα μέτρα επιβλήθηκαν αφού νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν συχνά σε επισκέψεις σε αυτούς τους τύπους χώρων, δήλωσε ο Cuomo.

Στο Σικάγο, μόλις το 10% των λεγόμενων σημείων ενδιαφέροντος αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των μολύνσεων COVID-19, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Χωρίς περιορισμό όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν ή εφαρμόζουν άλλα μέτρα περιορισμού, το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα μολυνθεί με COVID-19 εντός ενός μηνός, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, και η κοινωνική αποστασιοποίηση και η διαμονή στο σπίτι είναι αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε ο Leskovec.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο