Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
30 ιδέες για να βγούμε καλύτεροι από το 2ο lockdown

30 ιδέες για να βγούμε καλύτεροι από το 2ο lockdown

Οι συμβουλές για το τι να κάνουμε στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας πήραν και έδωσαν. Η δεύτερη δεν θα περάσει με ανάγνωση οδηγιών και κόλπων, αλλά με δράση και αποφασιστικότητα. Γι' αυτό, καλύτερα να μην διαβάσετε αυτό το κείμενο, αλλά να πάρετε εδώ και τώρα την καθημερινότητα στα χέρια σας, όσο δύσκολη και να είναι.

Αν, παρά ταύτα, είστε ακόμα εδώ και θέλετε μια δεύτερη άποψη σχετικά με το πώς να περάσετε τον χρόνο σας στην διάρκεια αυτού του δεύτερου lockdown, υποσχόμαστε ότι όλο και κάτι θα σας καλύψει ως ιδέα. Η γενική ιδέα είναι να βγείτε ένας άνθρωπος καλύτερος σύμφωνα με αυτό που σημαίνει για εσάς η λέξη «καλύτερος». Δείτε το σαν έναν δεύτερο «μικρό θάνατο» και αποφασίστε επιτέλους πως είναι, ως έναν βαθμό, στο χέρι σας το αν θα το βιώσετε ως ύπνο ή ως… οργασμό. Άλλωστε, και οι δύο λέξεις συνιστούν συνώνυμα του «μικρού θανάτου».

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε την λίστα, ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο: σίγουρα το να έχετε χρήματα που σας περισσεύουν βοηθάει, γιατί με αυτά θα προμηθευτείτε υλικές εκδοχές της ευτυχίας όπως επιμένετε να νομίζετε ότι είναι. Θα πάρετε (διαδικτυακά) καινούργια ρούχα, σκεύη και βιβλία, θα ξεχαστείτε καταναλώνοντας. Όμως, όλα όσα προτείνονται παρακάτω αφορούν ανθρώπους που μπορεί να έχουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα: μία στέγη, πολλή θέληση και την επιθυμία να μην αφήσουν καμία καραντίνα να τους χαλάσει την πορεία της ζωής τους, στον βαθμό που τους παίρνει.

Μαγειρέψτε την αγαπημένη σας συνταγή από όταν ήσαστε παιδί. Ανασύρετέ την από την μνήμη σας και αυτοσχεδιάστε ή ζητήστε την ευθαρσώς από μαμά, γιαγιά, θείο, εξαδέλφη.

Κατακτήστε, έστω στοιχειωδώς, ένα καινούργιο πεδίο γνώσης. Μάθετε τις βασικές λέξεις σε μια ξένη γλώσσα που ανέκαθεν σας ασκούσε γοητεία ή μελετήστε ιαπωνική ποίηση ή εμβαθύνετε σε εκείνο το κομμάτι της ελληνικής ή αμερικάνικης ή αφρικανικής ιστορίας που πάντα σας μπέρδευε.

Ομορφύνετε λιγάκι το μπαλκόνι σας. Επιτέλους, αυτές οι γλάστρες υποφέρουν. Σκουπίστε, αλλάξτε μερικές θέσεις στα έπιπλα μπαλκονιού, σκαλίστε το χώμα να πάρουν αέρα τα φυτά, κλαδέψτε, λιπάνετε και, ακόμα καλύτερα, προμηθευτείτε και μερικά καινούργια φυτά για ανανέωση ή, αν είστε τολμηροί, δοκιμάστε μεταφυτεύσεις από τα ήδη υπάρχοντα σε μεγαλύτερες γλάστρες για να τα δείτε σύντομα να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν.

Η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη μου είχε πει σε μια συνέντευξη πριν τρία χρόνια: «Κάθε μέρα κάνω και από μία ομορφιά. Την ομορφιά της ημέρας. Έτσι, νομίζω πως καταφέρνω να νιώθω καλά». Αντιγράψτε την, μιμηθείτε την. Κάντε την ομορφιά της ημέρας κι εσείς, που θα πει: βοηθήστε κάποιον να κάνει κάτι, δώστε λίγη τροφή στα αδέσποτα της γειτονιάς, πετάξτε τα σκουπίδια σας στον παρακάτω κάδο για να μην επιβαρύνετε τον κοντινότερό σας, πλην πηγμένο.

Κάντε έρωτα και σεξ με το ταίρι ή με τον εαυτό σας σε νέες τοποθεσίες εντός του σπιτιού, με τα φώτα ανοιχτά ή κλειστά, σε άλλες στάσεις και με άλλο ρυθμό. Φρεσκάρετε τον σεξουαλικό σας κόσμο εφόσον μπορείτε. Είναι στ’ αλήθεια άριστη ευκαιρία για να φυσήξει αέρας ανανέωσης στην σχέση σας με κάπιον άλλο ή με τον εαυτό σας.

Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο και απολαύστε την διαφορά στο πρόσωπό σας. Μία ώρα περισσότερο το πρωί, δύο ώρες μετά το μεσημέρι κάνουν διαφορά…Προσοχή, όμως, Μην το παρακάνετε. Είπαμε, άλλο ύπνος, άλλο οργασμός. Ο οργασμός μάς χρειάζεται ξύπνιους.

…αρκεί να μην το παρακάνετε με το ξενύχτι. Κοιμηθείτε πριν την μία τη νύχτα και θα με θυμηθείτε.

Κάντε φύλλο και φτερό τις ντουλάπες σας. Ξεφορτωθείτε την παλιατζούρα και χαρίστε κομμάτια που διατηρούνται αξιοπρεπή πλην δεν τα φοράτε πια σε ανθρώπους που μπορεί να τα χρειάζονται περισσότερο από εσάς. Κάντε σχετική έρευνα για ανάγκες οργανώσεων στο διαδίκτυο.

Κάντε λίγη, έστω λίγη γυμναστική. Φτάνουν οι δικαιολογίες. Μισή ώρα την μέρα ή και δεκαπέντε λεπτά θα δείξουν άμεση διαφορά στο μέσα και το έξω σας. Βοηθηθείτε από το youtube που είναι δωρεάν και βάλτε μπρος από αυτήν  την στιγμή κιόλας.

Λύστε ένα σταυρόλεξο, παίξτε μια παρτίδα σκάκι με τον συγκάτοικο, θυμηθείτε λίγο το sudoku που έχει φύγει λίγο από την μόδα, αλλά συνεχίζει να κρατά το μυαλό ακονισμένο.

Φτιάξτε μια λίστα με ταινίες που έχετε δει και αγαπάτε πολύ, αλλά και με ταινίες που θέλατε χρόνια να δείτε και όλο κάτι γινόταν. Δείτε τις.

Κάντε το ίδιο με βιβλία. Διαβάστε τα.

Καθαρίστε και τακτοποιήστε ενδελεχώς την βιβλιοθήκη σας. Οργανώστε τα βιβλία σας με όποιον τρόπο σας αρέσει: κατά χρώμα, κατά είδος, κατά μέγεθος. Βάλτε φαντασία και αφαιρέστε τα περιττά διακοσμητικά στα ράφια που σκονίζονται και δημιουργούν οπτική φασαρία. Μήπως δεν χρειάζεστε κάποια βιβλία; Χαρίστε τα σε φίλους.

Αγαπήστε λίγο τον εαυτό σας. Όχι, σοβαρά, τώρα. Φτάνει με τις τρύπιες και ξεχειλωμένες φόρμες. Ντυθείτε λίγο κομψά, ψεκάστε μερικές σταγόνες από το πιο οικονομικό σας άρωμα, χτενιστείτε.

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο. Χιλιάδες ζωάκια ανά την χώρ αναζητούν σπίτι. Μήπως αναζητάτε κι εσείς λίγη συντροφιά; Να η ευκαιρία.

Μιλήστε στο τηλέφωνο με αγαπημένα πρόσωπα. Αφήστε λίγο τα inbox και το viber. Τηλέφωνο. Φωνή με φωνή, ανάσα με ανάσα.

Βάψτε το σπίτι σας ή ένα δωμάτιο ή τα κάγκελα του μπαλκονιού. Κάντε μερεμέτια που όλο αναβάλλατε.

Ανασάνετε βαθιά μερικές φορές μες στην μέρα. Εισπνοή. Εκπνοή. Σαν μίνι διαλογισμός, κάθε φορά. Θα σας βοηθήσει με την γενικότερη διάθε΄ση σας και με τον έλεγχο των νεύρων σας.

Πιείτε περισσότερο νερό. Δείτε πώς εδώ.

Κρατήστε το σπίτι καθαρό: επιτέλους, πλένετε τα πιάτα μετά το φαγητό, τινάξτε τις κουβέρτες όπως σας έμαθε η μητέρα σας, περιποιηθείτε νιπτήρα και λεκάνη τουαλέτας ένα τσακ πιο συχνά από ό, τι προηγουμένως που τρέχατε σαν παλαβοί.

Θυμηθείτε την αξία του γραψίματος σε χαρτί. Καταρτίστε μια λίστα, δημιουργήστε μια μικρή ζωγραφιά, σημειώστε μια σκέψη, σκαρώστε στιχάκια.

Καθαρίστε την επιφάνεια εργασίας στον υπολογιστή σας, τακτοποιήστε το ηλεκτρονικό σας αρχείο ή-ακόμα καλύτερα-ξεκινήστε τώρα να το δημιουργείτε.

Κάντε το ίδιο με τους φίλους σας στο Facebook και με αυτούς που ακολουθείτε στο Instagram. Τα social media σας χρειάζεται να ξαλαφρώσουν πάραυτα! Δεν συμφωνείτε;

Δοκιμάστε την face yoga και δείτε το πρόσωπό σας να λάμπει.

Επικοινωνήστε με το ταίρι σας. Κλείστε λίγο τις οθόνες που σας μαυλίζουν και σας κρατούν συνεχώς σιωπηλούς. Μιλήστε, αστειευτείτε, φλερτάρετε, λύστε παρεξηγήσεις. Τσακωθείτε. Δεν πειράζει. Χρειάζεται κι αυτό!

Χρησιμοποιήστε τα καλά σας σερβίτσια. Η ζωή είναι μικρή. Στρώστε τραπέζι και λερώστε τα με την ψυχή σας. Απολαύστε σε αυτά τα καθημερινά σας φαγητά, όπως μακαρόνια με σάλτσα και τοστ. Νιώστε όμορφα…

Κάντε ξεσκαρτάρισμα στο νεσεσέρ με τα καλλυντικά σας. Ξύστε τα μολύβια, πλύντε στο πλυντήριο το νεσεσέρ, πετάξτε ληγμένα προϊόντα, κρατήστε λιγότερα, αυτά που χρειάζεστε στ’ αλήθεια.

Ακούστε μουσική με τις ώρες: αναζητήστε λίστες, κάντε το ψάξιμό σας στις διάφορες παλτφόρμες, θυμηθείτε κομμάτια που αγαπάτε, αλλά ο σταθμός που έχει κολλήσει στο αμάξι σας δεν βάζει ποτέ. Αλήθεια, γιατί δεν τον έχετε αλλάξει ακόμα;

Πιείτε λιγότερο καφέ και περισσότερο τσάι. Πράσινο τσάι, ειδικά. Άλλα ροφήματα που θα σας κάνουν καλό είναι η λουίζα, η μέντα και το φασκόμηλο. Το βράδυ, ο οργανισμός σας τραβάει ένα ποτήρι κρασί, καμιά φορά και αυτό είναι ok. Πού και πού, όμως, αντί για κρασί, πιείτε χαμομήλι με μέλι και απολαύστε ήρεμο ύπνο και ξεκούραστο κεφάλι το πρωί.

Αναποδογυρίστε το στρώμα, πετάξτε την σαβούρα από το αποθηκάκι ή το πατάρι, καθαρίστε το πάνω μέρος των φωτιστικών, αστράψτε τον φούρνο, αλλάξτε απορροφητήρα, πλύντε τα αθλητικά σας, κάντε όλα εκείνα που αναβάλλετε συνεχώς ή που, πραγματικά, δεν μπορείτε να κάνετε υπό κανονικούς ρυθμούς ζωής και δουλειάς.

Καλύτεροι θα πει πιο αποτελεσματικοί, πιο ξεκούραστοι, με λιγότερες εκκρεμότητες, με περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας. Καλύτεροι θα πει πιο αυθόρμητοι, πιο ερωτικοί, πιο όμορφοι, πιο υγιείς.

Α, και κάτι ακόμα. Καλύτεροι θα πει «στολίζουμε από τώρα για τα Χριστούγεννα». Τελεία και παύλα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024