Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λουσίλ Μπρίτζις : Πέθανε η μητέρα του πρώτου έγχρωμου κοριτσιού που φοίτησε σε σχολείο λευκών στις ΗΠΑ

Λουσίλ Μπρίτζις : Πέθανε η μητέρα του πρώτου έγχρωμου κοριτσιού που φοίτησε σε σχολείο λευκών στις ΗΠΑ

Μπορεί η κόρη της, η οποία πλέον είναι 66 ετών, να έμεινε στην ιστορία, αλλά ήταν η Λουσίλ που επέμενε - παρά την απροθυμία του συζύγου της - να στείλουν τη Ρούμπι στο σχολείο, όχι μόνο για να προσφέρουν καλύτερη μόρφωση στην κόρη τους, αλλά και για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Πέθανε χτες σε ηλικία 86 ετών η Lucille Bridges (Λουσίλ Μπρίτζις), η μητέρα της Ρούμπι Μπρίτζις, η οποία όταν ήταν έξι ετών το 1960 έγινε το πρώτο έγχρωμο παιδί που πήγε σε σχολείο λευκών στη Νέα Ορλεάνη.

Μπορεί η κόρη της, η οποία πλέον είναι 66 ετών, να έμεινε στην ιστορία, αλλά ήταν η Λουσίλ που επέμενε – παρά την απροθυμία του συζύγου της – να στείλουν τη Ρούμπι στο σχολείο, όχι μόνο για να προσφέρουν καλύτερη μόρφωση στην κόρη τους, αλλά και για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Το συγκινητικό αντίο από τη Ρούμπι Μπρίτζις

Η ακτιβίστρια Ρούμπι Μπρίτζις έγραψε συγκινημένη στο Instagram για τον θάνατο της μητέρας της. «Γενναία, προοδευτική, υποστήριζε την αλλαγή. Βοήθησε να αλλάξουν πολλές ζωές, βάζοντας με στον δρόμο μου όταν ήμουν ένα κοριτσάκι 6 χρονών», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχασε μια ηρωίδα. Το έθνος μας έχασε τη μητέρα του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Και εγώ έχασα τη μαμά μου. Σε αγαπώ και σου είμαι ευγνώμων».

Την ανάρτηση συνόδευε μια φωτογραφία με τη μικρή Ρούμπι, τη μαμά της να την κρατάει από το χέρι και τέσσερις πράκτορες να τη συνοδεύουν έξω από το δημοτικό σχολείο William Frantz.

O «Γολγοθάς» της Ρούμπι Μπρίτζις για να πάει σχολείο

Στις 14 Νοεμβρίου 1960, η 6χρονη Ρούμπι Μπρίτζις έγινε το πρώτο έγχρωμο παιδί που πέρασε το κατώφλι σε σχολείο λευκών. Την συνόδευαν τρεις αστυνομικοί, για να την προστατέψουν.

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί για την κρατική απόφαση, που επέτρεπε σε μαύρους να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τους λευκούς.

Έξω από το κτίριο περίμεναν οι γονείς όλων των μαθητών του σχολείο και αρνούνταν να αφήσουν τα παιδιά τους να μπουν μέσα. Πετούσαν ντομάτες, φώναζαν, εκτόξευαν προσβολές και κάποιοι είχαν γράψει ρατσιστικά σχόλια στον τοίχο.

Η Ρούμπι δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία της στιγμής. Όταν είδε τον κόσμο και άκουσε τη φασαρία, θεώρησε ότι γινόταν κάποια γιορτή ή παρέλαση. Ο αστυνομικός που τη συνόδευε, Τσαρλς Μπαρκς, θυμάται ότι η μικρή δεν έδειξε να φοβάται ούτε ταράχτηκε από τις φωνές: «Ακολουθούσε σαν στρατιωτάκι. Ήμασταν όλοι πολύ περήφανοι!».

Το μοναδικό πράγμα που την τρομοκράτησε ήταν ένα μικρό ξύλινο φέρετρο, μέσα στο οποίο ήταν ξαπλωμένη μία μαύρη κούκλα…

Την πρώτη μέρα την πέρασαν στο γραφείο του διευθυντή, καθώς ήταν αδύνατον να γίνει μάθημα με την ένταση που επικρατούσε. Τη δεύτερη μέρα, ο ιερέας Λόιντ Φόρμαν συνόδευσε την 5χρονη κόρη του στο σχολείο, σπάζοντας έτσι το μποϊκοτάζ που είχαν εφαρμόσει οι γονείς. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία.

Η Ρούμπι Μπρίτζις το 2015

Ωστόσο, για ένα χρόνο, κανείς καθηγητής δεν δεχόταν να διδάξει τη Ρούμπι πέρα από μία δασκάλα, την Μπάρμπαρα Χένρι, η οποία έκανε μάθημα μόνο στην 6χρονη. Ακόμα και όταν η καθημερινότητα επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, μία γυναίκα εμφανιζόταν συχνά στο προαύλιο και απειλούσε τη Ρούμπι πως θα τη δηλητηρίαζε.

Ευτυχώς, οι απειλές δεν έγινε ποτέ πράξη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το «θράσος» της οικογένειας Μπρίτζις πέρασε ατιμώρητο. Ο πατέρας της απολύθηκε και οι παππούδες της έχασαν τη γη που καλλιεργούσαν στο Μισισιπί.

Έμεινε στην ιστορία

Η Ρούμπι Μπρίτζις και το τέλος του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία των ΗΠΑ έχει αποτυπωθεί στον διάσημο πίνακα του Νόρμαν Ρόκγουελ, «The Problem We All Live With» («Το πρόβλημα με το οποίο ζούμε όλοι»).

Η Λουσίλ Μπρίτζις μπροστά από τον διάσημο πίνακα που απεικονίζει την κόρη της.

Η Ρούμπι Μπρίτζις δούλεψε για χρόνια σε πρακτορείο ταξιδίων, προτού παραιτηθεί για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Έχει μιλήσει πολλές φορές για την εμπειρία της και τον ρατσισμό που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 2011, η Ρούμπι βρέθηκε στον Λευκό Οίκο ως καλεσμένη του Μπάρακ Ομπάμα. Τότε, στάθηκαν και οι δυο τους μπροστά από τον πίνακα του Ρόκγουελ – που εκτίθετο στον Λευκό Οίκο εκείνο τον χρονικό διάστημα – και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ της είπε: «Αν δεν ήσουν εσύ, δεν θα ήμουν εδώ και δεν θα βλέπαμε μαζί αυτόν τον πίνακα»…

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024