Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το

Το «διαζύγιο ύπνου» μπορεί να σώσει την σχέση σας

Πολλά είναι τα ζευγάρια που κοιμούνται καθημερινά σε διαφορετικά κρεβάτια, αλλά απολαμβάνουν μια ζωή με υπέροχες εμπειρίες, ακριβώς επειδή καταφέρνουν να κοιμούνται καλά και άνετα κάθε βράδυ.

Πολλά ζευγάρια που κατά την διάρκεια της νύχτας δεν απολαμβάνουν τον ύπνο τους όπως ακριβώς θα ήθελαν λόγω της παρουσίας του άλλου στο ίδιο κρεβάτι, έχουν βρει την λύση στο πρόβλημά τους με το να κοιμούνται ξεχωριστά. Αυτό, όχι μόνο είναι αποτελεσματικό στην απόλαυση του ύπνου, αλλά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αναζωογονεί και την μεταξύ τους σχέση.

«Αν σας αρέσει ως ζευγάρι να κοιμάστε μαζί και μπορείτε να απολαμβάνετε τον ύπνο σας χωρίς καμία διαταραχή, αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καλύτερη από εκείνη ενός ζευγαριού που κοιμάται ξεχωριστά», αναφέρει  η Jennifer Adams, συγγραφέας του «Sleeping Apart Not Falling Apart». Η ίδια, μάλιστα, κοιμάται με τον σύζυγό της σε ξεχωριστά δωμάτια εδώ και 15 χρόνια και ο γάμος τους πηγαίνει μια χαρά. Μάλιστα, δεν απομυθοποιεί τον άνδρα της κάθε νύχτα, όταν αυτός ροχαλίζει ούτε αισθάνεται άβολα αν ένα βράδυ προτιμά, αντί να κοιμηθεί, να διαβάσει με το φως ανοιχτό.

Τα ζευγάρια δεν είχαν ανέκαθεν διπλό κρεβάτι

Μέχρι και την βικτοριανή εποχή, τα ζευγάρια κοιμόντουσαν μαζί  λόγω αναγκαιότητας (οικονομικές συνθήκες, περιορισμένα τετραγωνικά), αλλά και για την ενίσχυση της κοινότητας, κοινώς για να ενθαρρύνονται στον έρωτα που…δημιουργεί παιδιά. Κατά τον Μεσαίωνα, οι αγρότες συχνά κοιμόντουσαν στο πάτωμα με όλη την οικογένεια ή και με τα ζώα ανάμεσά τους για να διατηρούνται ζεστοί και ασφαλείς κατά την διάρκεια της νύχτας. Και καθώς τα κρεβάτια έγιναν «μόδα» κατά τον 15ο αιώνα, οι άνθρωποι τα έχτισαν τόσο μεγάλα και πολυτελή, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα είχαν περισσότερα από ένα κρεβάτια, αλλά ακόμη και σε αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που οι υπηρέτες κοιμόντουσαν με τα αφεντικά τους, ώστε να είναι συνέχεια δίπλα τους και να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους άμεσα.

Γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα τα ξεχωριστά κρεβάτια έγιναν «κανόνας», κυρίως για να αποφευχθεί η εξάπλωση μικροβίων μεταξύ της στενής επαφής των σωμάτων, σηματοδοτώντας, παράλληλα, και την ανεξαρτησία των γυναικών. Η καθιέρωση δύο κρεβατιών σήμαινε για τις γυναίκες ότι δεν ήταν αναγκασμένες να διατίθενται συνέχεια στις ορέξεις των συζύγων τους, ένα είδος σεξουαλικής επανάστασης πριν τον ύπνο που διήρκεσε περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’70. Ήταν τότε που η χρήση του διπλού κρεβατιού άρχισε να θεωρείται ξεπερασμένη και ντεμοντέ, οδηγώντας στον από κοινού ύπνο των ζευγαριών στο ίδιο κρεβάτι.

Ενός κακού (ύπνου) μύρια έπονται

Η έλλειψη ύπνου δεν βλάπτει μόνο την υγεία μας, αλλά και την σχέση μας, καθώς αν έχουμε συνεχώς αίσθημα κόπωσης και νεύρα, είναι λογικό να δημιουργούμε εντάσεις ή να είμαστε ανεπαρκείς στον ρόλο μας ως καλών συντρόφων. Ενώ, λοιπόν, τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν ότι το να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι αποτελεί ένδειξη οικειότητας και συντροφικότητας, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να προτιμούν τον ξεχωριστό ύπνο.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2016 από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής, Paracelsus, στη Νυρεμβέργη, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ύπνου και τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα, ενώ μια έρευνα του 2013 από το Μπέρκλεϊ, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι όταν ένας εκ των δύο δεν κοιμάται καλά το βράδυ λόγω των βραδινών διαταραχών που προκαλούνται από τον άλλο, η μεταξύ τους σύγκρουση την επόμενη ημέρα είναι σχεδόν σίγουρη.

Φυσικά και ο κοινός ύπνος επιφέρει οφέλη, όπως το δέσιμο του ζευγαριού, όμως οι ενοχλητικές συνήθειες ύπνου ενός συντρόφου μπορούν να επηρεάσουν τον άλλο και να αυξήσουν την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, προκαλώντας έτσι διάφορα θέματα που επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού εν γένει.

Όταν και οι δύο μέσα σε μία σχέση κοιμούνται σωστά και ξεκουράζονται, αισθάνονται συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά υγιέστερα, χωρίς κανένας από τους δύο να είναι δυσαρεστημένος.

Μια έρευνα του 2012 από το Better Sleep Council έδειξε ότι μόλις ένα στα τέσσερα ζευγάρια κοιμάται ξεχωριστά για έναν καλύτερο, βραδινό ύπνο. Ωστόσο, το 12% των Αμερικανών σε έρευνα της εταιρείας πώλησης κρεβατιών Slumber Cloud, το 2018, δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε «διαζύγιο ύπνου», την ώρα που το 30% βρισκόταν υπό συζήτηση. Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το φύλο για μία τέτοια απόφαση παίζει σημαντικό ρόλο. Συνήθως είναι η σύζυγος ή η φίλη που προτιμά την ιδέα των χωριστών κρεβατιών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις «κακές συνήθειες» του συντρόφου τους, ενώ κατά την διάρκεια ορμονικών αλλαγών ή εγκυμοσύνες οδηγούνται ακόμη και στην επιθυμία να κοιμούνται μόνες τους.

Το 2016, μια ανασκόπηση από το Paracelsus Medical University της Γερμανίας, έδειξε ότι συχνά, τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με προβλήματα στις σχέσεις. Επιπλέον, τα διαζύγια είναι συχνότερα σε ζευγάρια με προβλήματα ύπνου.

«Ο κακός ύπνος επηρεάζει τις επιδόσεις, τις σχέσεις, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και, μακροπρόθεσμα, συνδέεται με αύξηση του βάρους, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη», ανέφερουν οι ειδικοί. Αυτό οφείλεται στο ότι κάθε κύτταρο του σώματος έχει το δικό του «ρολόι» και η παρατεταμένη διατάραξη των ρυθμών αυτών μέσω του ελλιπούς ύπνου επηρεάζει κάθε κύτταρο. Για ποιον λόγο, λοιπόν, ένα κοινωνικό στερεότυπο να μας στερεί κάτι τόσο σημαντικό;

Και πώς το συζητάμε τώρα αυτό;

Η Jeniffer Adams υποστηρίζει ότι ο χρόνος και ο τρόπος που θα κάνετε την κουβέντα έχουν μεγάλη σημασία. Όπως ισχύει, βέβαια, και με καθετί άλλο. Σύμφωνα με την συγγραφέα, λοιπόν, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το «διαζύγιο ύπνου» αποτελεί πραγματική επιθυμία σας, καθώς και να γνωρίζετε τους ακριβείς λόγους που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου ο/ η σύντροφός σας να μην το εκλάβει ως μια πράξη «απόρριψης». Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να διαλέξετε μια ώρα που και οι δύο έχετε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσετε να το συζητήσετε και να εξηγήσετε προσεκτικά τους λόγους που θέλετε να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν είστε ακόμη έτοιμοι να εφαρμόστε το διαζύγιο ύπνου, μία ενδιάμεση λύση μπορεί να έχει άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Αυτή μπορεί να είναι τα ξεχωριστά στρώματα στο ίδιο κρεβάτι, έτσι ώστε  να μην υπάρχει πιθανότητα να ενοχληθείτε από τις κινήσεις του συντρόφου σας, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσετε την αμεσότητα και την οικειότητα που έχετε ανάγκη.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να καθιερώσετε την μέρα διαζυγίου που μπορεί να σημαίνει ότι, πριν τον ύπνο, θα ασχοληθείτε και με ξεχωριστές δραστηριότητες. Κάποιος μπορεί να θέλει να δει τα αθλητικά στο σαλόνι, ενώ ο άλλος διαβάζει το βιβλίο του πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα κουκουλωμένος στα σκεπάσματα.

Έπειτα, κοιμάστε χωριστά και το επόμενο πρωί έχετε λείψει ο ένας στον άλλον…

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024