Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένεση 4 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή έρευνα

Ένεση 4 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή έρευνα

Η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα Horizon Europe χαρακτηρίζεται «ψίχουλα»

Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι χώρες-μέλη συμφώνησαν να επενδύσουν 85 δισ. ευρώ στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe, ποσό αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ. Η αύξηση, όμως, χαρακτηρίζεται «ψίχουλα» από εκπροσώπους της ερευνητικής κοινότητας.

Η αύξηση κονδυλίων για το Horizon Εurope αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την επταετία 2021-27, ο οποίος έφτασε το ποσό ρεκόρ των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει δαπάνες 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ύφεσης που έφερε η πανδημία κοροναϊού.

Ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων είχε ασκήσει πιέσεις για ερευνητικό προϋπολογισμό 160 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε 120 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι χώρες-μέλη κατέβασαν το νούμερο στα 81 δισ., ωστόσο το Ευρωκοινοβούλιο υποχρέωσε τους ηγέτες να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αύξηση κατά 4 δισ. είναι «ψίχουλα» διαμαρτυρήθηκε στον δικτυακό τόπο του Science ο Κουρτ Ντεκετελέρ, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων στο Βέλγιο. «Είναι εκνευριστικό να βλέπει κανείς πολλούς να το παρουσιάζουν σαν κάποιου είδους νίκη» λέει.

Ο Ντεκετελέρ κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα και στον δικτυακό τόπο του Nature: «Μια συμβολική ένεση 4 δισ. ευρώ για το Horizon Europe. Τι απογοήτευση έπειτα από δύο χρόνια καμπάνιας» είπε.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο έως τα τέλη του έτους.

Μέχρι τότε, οι χώρες-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατανομή του προϋπολογισμού στις θεματικές ενότητες του Horizon Europe.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024