Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τι λένε εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer

Κοροναϊός : Τι λένε εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer

Από τις μαρτυρίες των εθελοντών, προκύπτει ότι οι παρενέργειες του πολυαναμενόμενου εμβολίου της Pfizer, κατά του κοροναϊού είναι παρόμοιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης.

Τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κοροναϊού, σκόρπισαν χαμόγελα και έδωσαν ελπίδα σε όλο τον κόσμο.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια, εκτός από τους επιστήμονες και τους επικεφαλής των εταιρειών, που σημείωσαν αυτή την επιτυχία, κρύβονται και οι αφανείς αλλά απολύτως απαραίτητοι ήρωες:

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές  του εμβολίου.

Άνθρωποι οι οποίοι έκαναν πρώτοι το εμβόλιο της Pfizer για τον κοροναϊό περιέγραψαν πώς αισθάνθηκαν και τι παρενέργειες έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή όχι.

Παρενέργειες ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης

Από τις μαρτυρίες των εθελοντών, προκύπτει ότι οι παρενέργειες του πολυαναμενόμενου εμβολίου της Pfizer, κατά του κοροναϊού είναι παρόμοιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης.

Παρομοίασαν τα συμπτώματα που είχαν ως ένα βαρύ hangover αφού αισθάνθηκαν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους στους μύες.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους.

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί μέχρι στιγμής»

Ενθουσιασμένος με τα νέα για το εμβόλιο εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο MEGA. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αν το εμβόλιο πάρει έγκριση  θα είναι ασφαλές.

«Δε θα πάρει έγκριση αν υπάρχει περίπτωση να έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνουν. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από τον κοροναϊό», τόνισε και υπογράμμισε ότι : «Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί».

Παράλληλα επισήμανε πως «αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και η ανοσία που έχουν αποκτήσει όσοι κόλλησαν τη νόσο. Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το “τείχος” για να αρχίσει να φθίνει η νόσος», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους αν έρθει αύριο, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Οι συγκινητικές μαρτυρίες

Σύμφωνα με τη Daily Mail, 45χρονη εθελόντρια είπε ότι η πρώτη δόση της προκάλεσε παρενέργειες ίδιες με αυτές του εμβολίου της γρίπης αλλά αυτά εντάθηκαν μετά την δεύτερη δόση.

Ένας άλλος εθελοντής, ο 44χρονος Γκλεν Ντισίλντς, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Ο λομπίστας από το Τέξας δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι πήρε το πραγματικό εμβόλιο και όχι το placebo, καθώς έκανε τεστ αντισωμάτων και βγήκε θετικό.

Ένας άλλος εθελοντής, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer του προκάλεσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Ο λομπίστας από το Τέξας δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι πήρε το πραγματικό εμβόλιο και όχι το placebo, καθώς έκανε τεστ αντισωμάτων και βγήκε θετικό.

«Συμμετείχα στις δοκιμές γιατί θέλω να πάρουμε τις ζωές μας πίσω»

Η Carrie, μια γυναίκα από το Μιζούρι, είπε ότι πήρε την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την δεύτερη τον περασμένο μήνα. Ανέφερε ότι υπέφερε από πονοκέφαλο, είχε πυρετό και πόνους σε όλο το σώμα. Όμως στην δεύτερη δόση αυτές οι παρενέργειες εντάθηκαν.

Είπε ότι προσφέρθηκε να γίνει εθελόντρια γιατί αισθάνθηκε ότι είναι καθήκον της ως πολίτη και η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer την έκανε να αισθανθεί περήφανη. Εξήγησε επίσης ότι είδε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και έτσι πήρε την απόφαση. «Ο καθοριστικός παράγοντας για μένα είναι να μην χαθούν άλλες ζωές και να πάρουμε την ζωή μας πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση της δημοσιογράφου του CBS, Αντρέα Λουτσία, η οποία επίσης ήταν εθελόντρια στις δοκιμές του εμβολίου.

Όπως είπε, η διαδικασία ήταν πανεύκολη: η έγχυση του εμβολίου έγινε στο μπράτσο της και η ίδια δεν μάτωσε καθόλου.

Δεν γνωρίζει εάν έλαβε το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, ωστόσο εξήγησε ότι η προετοιμασία για όλους τους εθελοντές είναι ίδια: πρέπει να δώσουν δείγμα αίματος, ούρων, ιατρικό ιστορικό, καθώς και να ζυγιστούν και να θερμομετρηθούν πριν λάβουν την πρώτη δόση τους.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024