Την ώρα που η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού, ερευνητές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία πειραματίζονται με μια ασυνήθιστη προσέγγιση που ίσως αποτρέπει τη λοίμωξη: φθηνά αντισώματα από αβγά που χορηγούνται ως ρινικές σταγόνες.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ ελπίζουν ότι τα ζωικά αντισώματα θα προσφέρουν προστασία για λίγες ώρες, κάτι που σημαίνει ότι οι ρινικές σταγόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο ή την είσοδο σε χώρους με πολύ κόσμο.

Η έρευνα, ωστόσο, βρίσκεται ακόμα στα προκαταρκτικά στάδια. Κλινική μελέτη που διενεργείται στην Αυστραλία θα ελέγξει την ασφάλεια των ρινικών σταγόνων σε 48 υγιείς εθελοντές, ενώ η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων θα εξεταστεί σε χάμστερ που εκτίθενται στον πανδημικό ιό SARS-CoV-2.

Τα αντισώματα εργαστηρίου για την καταπολέμηση ανθρώπινων ασθενειών παράγονται συνήθως σε καλλιέργειες κυττάρων και είναι συνήθως εξαιρετικά ακριβά. Τα αντισώματα της νέας προσπάθειας, αντίθετα, απομονώνονται εύκολα και φθηνά από αβγά κότας, εξηγεί ο δικτυακός τόπος του Science.

Σε πρώτη φάση, οι κότες δέχονται με ένεση την λεγόμενη ακίδα του ιού, μια επιφανειακή πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών αντιδρά παράγοντας «ανοσοσφαιρίνες Υ», ή IgY, μια ειδική κατηγορία αντισωμάτων που δεν υπάρχουν στα θηλαστικά.

Λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα, οι κότες γεννούν αβγά που περιέχουν τα αντισώματα για την παραγωγή του ρινικού σπρέι.

Η προσέγγιση αυτή παραμένει πειραματική, αν και αντισώματα IgY δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες για την πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Υπό δοκιμή βρίσκεται επίσης ένα στοματικό διάλυμα IgY για την πρόληψη της τερηδόνας.

Αυτό που παραμένει όμως ασαφές είναι το πόσο θα διαρκεί η προστασία, καθώς τα αντισώματα κοτόπουλου πιθανώς δεν διατηρούνται ενεργά στο ανθρώπινο αίμα για πολύ καιρό. Άγνωστο παραμένει επίσης το εάν ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδρά στο ρινικό διάλυμα παράγοντας αντισώματα που επιτίθενται στα αντισώματα IgY.

Αν το ρινικό διάλυμα βρεθεί ασφαλές στις προκαταρκτικές δοκιμές, οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν μεγαλύτερη κλινική μελέτη στις ΗΠΑ.

Και αν οι υπολογισμοί τους ευσταθούν, μία δόση των ρινικών σταγόνων θα κοστίζει μόλις 1 δολάριο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο