«Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε έναν νεκρό πλανήτη», αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι ο Λιβανένος σχεδιαστής, Rami Kadi αναλαμβάνει ρόλο Περιφερειακού Πρεσβευτή Καλής Θέλησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (Unep) για τη βιώσιμη μόδα στη Δυτική Ασία.

Ποιος είναι ο νέος Λιβανέζος σωτήρα της μόδας;

Ο Kadi είναι εδώ και πολύ καιρό υποστηρικτής της βιώσιμης μόδας και στην κολεξιόν του για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020, όπου δημιούργησε ένα φόρεμα φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πλαστικό ανακτημένο από τον ωκεανό. Το υλικό μετατράπηκε σε νήματα που υφάνθηκαν. «Ακόμα και οι πούλιες κατασκευάστηκαν από επαναχρησιμοποιημένο πλαστικό» εξήγησε ο Kadi. «Έτσι, υπήρξαν μηδενικά απόβλητα κατά την παραγωγή αυτού του φορέματος» πρόσθεσε.

«Είμαστε περήφανοι που το κάναμε προτού γίνει τάση. Θεωρήσαμε ότι ήταν πιο υπεύθυνο και ένας τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα του πλανήτη».

Η πιο πρόσφατη πρότασή του είναι μια άλλη εξάσκηση στη βιώσιμη σκέψη, αν και αυτή τη φορά γεννήθηκε από αναγκαιότητα. Η καινούρια συλλογή δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, η οποία έπληξε το σπίτι και το ατελιέ του Kadi. «Είχαμε σκοπό να κλείσουμε τα πάντα» παραδέχεται ο σχεδιαστής, «αλλά τότε σκεφτήκαμε, ας δημιουργήσουμε αυτή τη συλλογή ανακυκλώνοντας ό, τι έχουμε».

«Όταν δημιουργούμε ένα φόρεμα για μία πελάτισσα είναι ένα μοναδικό κομμάτι, καθώς μπορεί να κάνουμε τέσσερα ή έξι ή οκτώ δείγματα κεντήματος και αυτά τα δείγματα συνήθως τα πετάμε. Πετάμε πολλές πέτρες και κρύσταλλα, πολλά νήματα» διευκρίνισε.

Για τη Γκάρετ Κλαρκ, υπεύθυνη αειφόρου τρόπου ζωής στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, αυτό είναι ένα σημαντικό παράδειγμα βιωσιμότητας.

Το πρόγραμμα του UNEP για τη βιώσιμη μόδα

Το πρόγραμμα βιώσιμης μόδας του UNEP στη Δυτική Ασία ξεκίνησε φέτος «για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές της περιοχής να γίνουν πιο υπεύθυνοι και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση , να προωθήσουν την κυκλικότητα και τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, ενώ επίσης ενθαρρύνει τις διαπολιτισμικές συνεργασίες για την ανακάλυψη καινοτόμων λύσεων» εξήγησε.

Το πρόγραμμα του UNEP για τη βιώσιμη μόδα αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες, ανέφερε στη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε τη συνέντευξη τύπου, o Σάμι Ντιμάσι , διευθυντής και περιφερειακός εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Δυτική Ασία.

Είναι η ευαισθητοποίηση – εκπαίδευση για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας μόδας μέσω εκστρατειών- επιμόρφωση που θα επιτρέψει στους νέους να εξοικειωθούν με έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής- συνεργατικές προσπάθειες για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με ειδικούς του κλάδου και τέλος πλαίσιο στρατηγικής, αξιοποίησης της επιστήμης για τη διενέργεια μελετών που βοηθούν τις κυβερνήσεις στη χάραξη πολιτικών.

Αναφερόμενος στον ρόλο του που αναλαμβάνει, ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης ο ο Λιβανέζος σχεδιαστής μόδας αποσαφήνισε ότι στόχος του είναι «να ενεργεί πιο υπεύθυνα και να ενθαρρύνει άλλους σχεδιαστές και φοιτητές μόδας να συνειδητοποιήσουν περισσότερο το πρόγραμμα βιώσιμης μόδας», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

O Rami Kadi γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, μεγάλωσε στον Λίβανο και έχει ζήσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο